Το αλφαβητάρι του Μουσείου Μπενάκη – ένα πολύτιμο βιβλίο «για γονιό και παιδί μαζί»

Το αλφαβητάρι του Μουσείου Μπενάκη – ένα πολύτιμο βιβλίο «για γονιό και παιδί μαζί»

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το βιβλίο προορίζεται για να διαβαστεί από γονιό και παιδί μαζί. Οι σελίδες του ζητούν τη συνεργασία του παιδιού με τη μητέρα και τον πατέρα του, ενώ παρέχουν τη δυνατότητα η πνευματική αυτή επαφή να έχει ως αφετηρία έργα υψηλής καλλιτεχνικής αξίας, επιλεγμένα προφανώς με κριτήριο και τις απαιτήσεις της αισθητικής αγωγής», γράφει στη σοφή σύντομη εισαγωγή ο Αλέξης Δημαράς, προσθέτοντας «η αξία του βιβλίου προβάλλει καθαρά όταν σκεφτεί κανείς σε πόση απομόνωση οδηγούν το παιδί οι σημερινές συνθήκες ζωής και πόσα αντιαισθητικά ερεθίσματα δέχεται κάθε μέρα». Αφιερωμένο από την Ελένη Γερουλάνου-Φράγκου, νηπιαγωγό στη Σχολή Μωραΐτη, διευθύντρια του προγράμματος Μουσειακής Αγωγής, «στη μητέρα μου, που δεν πρόλαβε να το δει». Μητέρα τριών παιδιών η Ελένη, ανιψιά της Αιμιλίας Γερουλάνου, προέδρου της Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη, μεγάλωσε στο Μουσείο, εκεί έμαθε τη δική της αλφαβήτα, την οποία έκλεισε σε πτυχίο στη Βοστώνη, στο Wheelock College, με ειδίκευση ακριβώς σε προγράμματα μουσείων για παιδιά προσχολικής ηλικίας. Οπως μας λέει η ίδια «το βιβλίο αυτό παρουσιάζει το αλφάβητο με ένα διαφορετικό τρόπο, που βασίζεται στην ποικιλία των εκθεμάτων του Μουσείου Μπενάκη. Απευθύνεται σε παιδιά όλων των ηλικιών. Για τα μικρότερα παιδιά αποτελεί μια πρώτη προσέγγιση του αλφάβητου και για τα μεγαλύτερα ένα χρήσιμο λεύκωμα με μερικούς από τους θησαυρούς που φιλοξενεί το Μουσείο. Στην αριστερή σελίδα παρουσιάζεται το γράμμα και η λέξη που αρχίζει με το γράμμα αυτό, καθώς και μια αναφορά στο ίδιο το έκθεμα. Στη δεξιά σελίδα υπάρχει το έκθεμα του Μουσείου. Στο φυλλομέτρημα των σελίδων υπάρχει η ανάταση που δίνει η ιστορία όταν σμίγει με την τέχνη. Για τα παιδιά ένα ερέθισμα να θαυμάσουν, να ρωτήσουν, για μας τους μεγάλους η χαρά του παιδιού που πάντα κρύβεται μέσα μας.

Και μια πρόταση για ένα άλλο «παιχνίδι θησαυρού», που τόσο αρέσει στα παιδιά! «Πάρτε αυτό το βιβλίο μαζί σας ως οδηγό -συστήνει η Ελένη Γερουλάνου- στην επόμενη επίσκεψή σας στο Μουσείο Μπενάκη. Ενθαρρύνετε τα παιδιά να ψάξουν, να αναζητήσουν και να ανακαλύψουν τα αγαπημένα τους αντικείμενα. Γρήγορα τα παιδιά θα γίνουν οι οδηγοί σας». Στο τέλος υπάρχει αναφορά και εξήγηση όλων των εκθεμάτων, μια «βιτρίνα» με πληροφορίες από το ρολόι τσέπης υπασπιστή του Οθωνα ώς το αεροπλανάκι από τον «Γάμο του Καραγκιόζη» του Σωτήρη Σπαθάρη. Χαρείτε το, όπως το χάρηκε ο Τήλεφος. Και συγχαρητήρια και στις Εκδόσεις Παπαδόπουλος που έκλεισαν αυτόν τον μικρό θησαυρό της Ελένης Γερουλάνου στο υπέρκομψο κόκκινο βιβλιαράκι!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή