Χρειάζεται επιτροπή;

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H άμεση αντίδραση του πρωθυπουργού στο δημοσίευμα της «K» για το πλήθος των αστυνομικών που είναι αποσπασμένοι στη φύλαξη «επωνύμων» παρέχει την ελπίδα ότι θα αντιμετωπισθεί επιτέλους η κραυγαλέα αυτή παθογένεια. Πόσο, όμως, μπορεί το πρωθυπουργικό ενδιαφέρον να κάμψει τις καθημερινές, αφανείς «αντιστάσεις»; Συστάθηκε, βέβαια, χθες ειδική επιτροπή για τη μελέτη του ζητήματος. H κοινή πείρα όμως δείχνει ότι η σύσταση επιτροπών αποδεικνύεται πολύ συχνά «χρυσή συνταγή» καθυστέρησης και αδράνειας: ο καιρός περνά και τα πράγματα μένουν ως έχουν.

Στο συγκεκριμένο ζήτημα, οι Ελληνες πολίτες έχουν, όντως, κουραστεί να ακούν ότι τα πράγματα θα διορθωθούν και να πληροφορούνται ότι… επιδεινώθηκαν. Μετά την εξάρθρωση της «17 Νοέμβρη», για παράδειγμα, η «K» είχε επισημάνει ότι υπήρχε πλέον η δυνατότητα αποδέσμευσης αστυνομικών δυνάμεων από τη φύλαξη «επωνύμων». Το επιχείρημα είχε κριθεί βάσιμο. Δεν έγινε τίποτε. Πέρυσι, με αφορμή τις ανάγκες ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων, έγιναν -υποτίθεται- κάποιες κινήσεις εκλογίκευσης. Και όμως! Λίγο μετά τη λήξη των Αγώνων, η «K» είχε δημοσιεύσει απόρρητη έκθεση της Αστυνομίας, που αποκάλυπτε ότι 1.825 άνδρες φύλασσαν πρόσωπα ή κτίρια και άλλοι 1.185 ήταν ειδικοί φρουροί ή συνοριοφύλακες. Αυτός, δε, ήταν ο «επίσημος» αριθμός. Υπήρχαν πολλοί ακόμη αποσπασμένοι ατύπως. Ηδη, όπως σημειώθηκε στην «K» της Κυριακής, υπολογίζεται ότι απασχολούνται σε τέτοια καθήκοντα 6.000 άνδρες! H «17 Νοέμβρη» εξαρθρώθηκε, η Ολυμπιάδα έγινε, αλλά ο αριθμός που καθρεφτίζει τον ευτελισμό της αστυνόμευσης αυξάνεται.

Δεν χρειάζεται να επανέλθει κανείς στο κοινώς γνωστό ότι οι αστυνομικοί αυτοί εκτελούν στην πράξη χρέη κλητήρα. Πρέπει, όμως, να υπενθυμίζεται διαρκώς ότι με τις «αποσπάσεις» αυτές δεν διασπαθίζεται μόνο το δημόσιο χρήμα, αλλά ευτελίζεται και η ισότητα των πολιτών έναντι του νόμου. Οι απλοί πολίτες έχουν έλλειμμα αστυνομικής προστασίας, ορισμένοι επώνυμοι διαθέτουν φρουρά που δεν χρειάζονται και άλλοι εξασφαλίζουν ειδική προστασία δημοσία δαπάνη, ενώ έχουν κάθε δυνατότητα να την πληρώνουν εξ ιδίων.

Εξαιτίας των στρεβλώσεων αυτών η Ελλάδα, που έχει την υψηλότερη αναλογία αστυνομικών – πληθυσμού στην Ευρώπη, είναι από τους ουραγούς στο ποσοστό αστυνομικών που ασχολούνται πράγματι με την ασφάλεια του πολίτη. Αυτή η απαράδεκτη κατάσταση παρατείνεται επί χρόνια – και έχει κανείς τον φόβο ότι δεν θα διορθωθεί εύκολα, ακόμη και αν το εισηγηθεί κάποτε η συσταθείσα επιτροπή. Αλλά γιατί, άραγε, χρειάζεται επιτροπή; Αυτούς τους αστυνομικούς κάποιοι υπεύθυνοι τους απέσπασαν όπου βρίσκονται. Οι ίδιοι υπεύθυνοι ας λάβουν τώρα εντολή να τους ανακαλέσουν άμεσα στις υπηρεσίες τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή