Τι γραφει ο ξενος Τυπος

5' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

EL ΡΑΙS

Εικόνες φρίκης

Οι εικόνες Αφρικανών στριμωγμένων σαν τα ζώα, οι οποίοι εκλιπαρούν για βοήθεια (τροφή, νερό αλλά και πληροφορίες) μέσα από τα λεωφορεία που τους μεταφέρουν σε κάποιο σημείο στην έρημο, στην οποία φοβούνται ότι θα τους εγκαταλείψουν, όλες αυτές οι εικόνες που είδαμε το περασμένο Σαββατοκύριακο στην τηλεόραση συγκίνησαν την κοινή γνώμη. Την συγκίνησαν εξίσου ή ίσως και περισσότερο από τις εικόνες άλλων νεκρών Αφρικανών που πέθαναν προσπαθώντας απεγνωσμένα να περάσουν τα τείχη της Θέουτα και Μελίγια, τις δύο τελευταίες εβδομάδες. H κατάσταση που έχει δημιουργηθεί είναι αναμφισβήτητα δραματική, αποδεικνύει όμως ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. Μεταξύ άλλων γιατί τμήμα αυτών των λύσεων είναι περισσότερες χώρες και όχι μόνο το Μαρόκο και η Ισπανία.

ΑRΑΒ ΝΕWS

Συμμαχία πολιτισμών;

«Τι θα κερδίσετε προσθέτοντας στην Ευρωπαϊκή Ενωση μια Τουρκία με 99% μουσουλμανικό πληθυσμό;» είχαν ρωτήσει προ μηνός τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν. Και εκείνος απάντησε: «Κερδίζεις μια γέφυρα μεταξύ της E.E. και του ισλαμικού κόσμου που αριθμεί 1.5 δισ. ανθρώπους. Μια συμμαχία πολιτισμών αρχίζει».

Δεν χρειάζεται να πας πολύ μακριά στην Τουρκία για να βρεις πολίτες που απορρίπτουν την ιδέα του Ερντογάν: η εθνικιστική δεξιά, η ριζοσπαστική αριστερά, οι φανατικοί της θρησκείας και άνθρωποι που απλώς πιστεύουν ότι με την ένταξη στην E.E. θα αναχαιτιστεί η ταχεία ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας. Και δεν χρειάζεται να πας πολύ βαθιά στην Ευρώπη για να βρεις πολίτες που αντιτίθενται εξίσου στην τουρκική ένταξη. Αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα.

Βεβαίως, ήταν έκπληξη το γεγονός ότι η Αυστρία έξυσε τις πληγές του παρελθόντος, τότε που οι Οθωμανοί βρέθηκαν προ των πυλών της Βιέννης. H αναχαίτιση της προέλασης των Τούρκων το 1683 εξακολουθεί τριακόσια χρόνια μετά να βασανίζει τους Αυστριακούς και παράλληλα έχει επηρεάσει καθοριστικά την εθνική τους ταυτότητα.

Πάντως, οι πραγματικοί λόγοι για τους οποίους η E.E. θέλει την Τουρκία είναι πολύ πιο εξειδικευμένοι. H E.E. χρειάζεται τους νέους της Τουρκίας έναντι του δικού της γηράσκοντος πληθυσμού, γεγονός που θα βοηθούσε στην παραγωγικότητα και στην ανταγωνιστικότητα, αλλά χρειάζεται επίσης τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της Τουρκίας που θα έδιναν ώθηση τους αντίστοιχους χαμηλούς της Ευρώπης. Ενας σημαντικός αριθμός Ευρωπαίων, επίσης, ενδιαφέρεται να κλείσει το ρήγμα με την Τουρκία η οποία, αν και μουσουλμανική χώρα, ήταν μια μεγάλη ευρωπαϊκή δύναμη για πέντε αιώνες και είχε εγκατασταθεί στα Βαλκάνια πολύ πριν κατακτήσει τον αραβικό κόσμο.

ΤΗΕ DAILY ΤΕLΕGRΑΡΗ

Χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία

Οι επιζώντες επιρρίπτουν ευθύνες στον στρατό και στην κυβέρνηση για την αβελτηρία που επέδειξαν, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις στρατιώτες αναγκάστηκαν να πυροβολήσουν στον αέρα και καταστηματάρχες να καταδιώξουν με πέτρες και ξύλα αυτούς που προσπαθούν να λεηλατήσουν τα ερειπωμένα κτίρια. Υπάρχει όμως και το δράμα των Βρετανών υπηκόων πακιστανικής καταγωγής που δεν έχουν νέα από τα αγαπημένα τους πρόσωπα και αναγκάζονται να μεταβούν στις σεισμόπληκτες περιοχές για να αναζητήσουν νεκρούς ή ζωντανούς τους συγγενείς τους. O σεισμός στην οροσειρά του Χιντουκούς συγκλόνισε τα θεμέλια της ινδοπακιστανικής μεθορίου στο διαφιλονικούμενο Κασμίρ. Αλλά ο στρατηγός Μουσάραφ του Πακιστάν αρχικά καθυστέρησε να ανταποκριθεί στην παροχή βοήθειας και ελικοπτέρων από την αντίπαλο Ινδία και στη συνέχεια δέχτηκε μόνο τμήμα της προσφοράς της. H μεγαλύτερη φυσική καταστροφή στην ιστορία του Πακιστάν παρείχε σπάνια ευκαιρία για βελτίωση των διμερών σχέσεων με την Ινδία, αλλά επιδεικνύοντας στενόμυαλη τακτική ο στρατηγός Μουσάραφ διέψευσε τις προσδοκίες των σεισμοπλήκτων και ζημίωσε τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της χώρας του.

FRΑΝΚFURΤΕR ΑLLGΕΜΕΙΝΕ

Ποιος υποτιμά τη Μέρκελ;

Οποιος υποτιμά την Αγκελα Μέρκελ, είχε δηλώσει παλιότερα στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών, έχει ήδη χάσει. Και ήξερε τι έλεγε, γιατί ανήκε στους χαμένους. H νίκη όμως της κυρίας Μέρκελ έχει το τίμημά της. Είναι όσο ποτέ άλλοτε εξαρτημένη από τη στήριξη του μελλοντικού υπουργού Εθνικής Οικονομίας Εντμουντ Στόιμπερ, ενώ τα περιθώρια αυτού του κυβερνητικού συνασπισμού είναι περιορισμένα. Ομως περισσότερα δεν επιτρέπει το εκλογικό αποτέλεσμα, εφ’ όσον η πλειοψηφία των Γερμανών δεν ήθελε το μεταρρυθμιστικό πακέτο Χριστιανοδημοκρατών -Φιλελευθέρων.

LΑΤΙΜΕS.CΟΜ

Οι αλλαγές στην αεροπορία των ΗΠΑ

Στην προσπάθειά τους να βρουν δυνάμεις εδάφους για να διατηρηθούν συνολικά οι δυνάμεις τους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, οι ηγεσίες του Αμερικανικού Πενταγώνου άρχισαν να αναπτύσσουν εκατοντάδες στελέχη της αεροπορίας σε βοηθητικούς, όμως, ρόλους, όπως μεταφραστές και τροφοδότες των στρατιωτικών οχημάτων. Επί σειράν ετών η αμερικανική αεροπορία διέθεσε τεράστια ποσά για ακριβά τζετ και δορυφόρους. Οι ανάγκες όμως φαίνεται ότι διαφοροποιούν την κατάσταση και το Πεντάγωνο αντιλαμβάνεται ότι χρειάζεται ανθρώπους αντί για όπλα, καθώς ο πόλεμος εναντίον των εξεγερμένων μαχητών του Ιράκ συνεχίζεται. Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες, περισσότερα από 3.000 άτομα, μέλη της αεροπορίας των ΗΠΑ, αναλαμβάνουν καινούργιους ρόλους. H παραμονή τους στα πεδία των μαχών αναμένεται να παραταθεί έως 12 μήνες

Οι αλλαγές αυτές εντός της αμερικανικής αεροπορίας, έστω κι αν είναι προσωρινές, κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν που ο Ντόναλντ Ράμσφελντ έχει για την αεροπορία. Δηλαδή, τη λειτουργία ενός σώματος ελαφρότερου, ταχύτερου, που θα μπορεί να καλύπτει σωστά και γρήγορα θέματα που άπτονται της εθνικής ασφάλειας.

ΤΗΕ INDEPENDENT

O Ελ Μπαραντέι

Η απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στον Αιγύπτιο πρόεδρο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας Ελ Μπαραντέι από την αρμόδια επιτροπή μπορεί να ερμηνευθεί ως επιβράβευση της δουλειάς του γύρω από τα πυρηνικά. Μεταξύ αυτών θα πρέπει να συμπεριληφθούν οι καταγγελίες εις βάρος της Βόρειας Κορέας, αλλά και η πολύ σημαντική διαφοροποίησή του έναντι της Ουάσιγκτον όταν έλεγε ότι το Ιράκ έχει εγκαταλείψει το πυρηνικό του πρόγραμμα. O Ελ Μπαραντέι έγινε αντιπαθής στην αμερικανική κυβέρνηση επιμένοντας στις προσπάθειές του να κρατήσει ανοιχτές τις γραμμές επικοινωνίας με το Ιράν. H επιβράβευση ήλθε όχι μόνο για την Υπηρεσία, αλλά και για τον πρόεδρό της. Και να σκεφθεί κανείς ότι η Ουάσιγκτον ήταν έτοιμη να προτείνει την αντικατάστασή του τον περασμένο μήνα.

ΤΗΕ GUΑRDΙΑΝ

Περί παχυσαρκίας

Κανείς δεν θέλει να είναι παχύς και κανείς δεν θέλει να βλέπει γύρω του χοντρούς ανθρώπους. Οι πολιτικοί και οι επαγγελματίες που ασχολούνται με αυτά τα θέματα θέλουν να βλέπουν όλο τον κόσμο αδύνατο. Εμείς όμως παχαίνουμε συνεχώς. Βεβαίως, δεν μάλλον δύσκολο να γίνει αντιληπτό γιατί οι άνθρωποι άνω των 50 θα πρέπει να σιτίζονται άσχημα, αλλά ας φανταστούμε ότι η διάβρωση της οικογενειακής εστίας έχει οδηγήσει πολλούς ανθρώπους στο να ζουν απομονωμένα και η μαγειρική στο σπίτι είναι μια δραστηριότητα που οι μοναχικοί άνθρωποι σπανίως αγαπούν. Δεν είναι λίγο αυτό κι αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι, ας καταγγείλουμε όλη τη νομοθεσία περί διαζυγίου, να μένουν οι άνθρωποι μαζί και να σιτίζονται σωστότερα. Αλλά γιατί μας φταίει τόσο η παχυσαρκία, η οποία πολλές φορές στους νέους οφείλεται σε ψυχολογικά αίτια;

Η παχυσαρκία είναι στο κάτω κάτω το αποτέλεσμα της κοινωνικής προόδου. Το να κατηγορούμε τις παχυντικές τροφές είναι σαν να κατηγορούμε τον Μπιλ Γκέιτς για το γεγονός ότι διάφοροι άνθρωποι σας στέλνουν email. Είναι σαν να λέμε σε ένα πολεμιστή Βίκινγκ να ξεχάσει την αρρενωπότητά του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή