Χιούμορ, κριτική και έλεγχος: η υπηρεσία των γελοιογράφων μας στη Δημοκρατία

Χιούμορ, κριτική και έλεγχος: η υπηρεσία των γελοιογράφων μας στη Δημοκρατία

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γεμάτος από κόσμο ο εκθεσιακός χώρος της Βουλής των Ελλήνων, στην καρδιά της Αθήνας, απέναντι από το Κοινοβούλιο, Φιλελλήνων και Μητροπόλεως γωνία, προχθές το βράδυ, με επίσημο προσκεκλημένο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια. Ολόγυρα οι «ελεγκτές του κοινοβουλευτικού μας πολιτεύματος», οι πολιτικές γελοιογραφίες που καθημερινά στον αθηναϊκό Τύπο δίνουν τον τόνο της πολιτικής και κοινωνικής ζωής, με χιούμορ και ευθυβολία. Μιλούν για τα σοβαρά με τρόπο εύθυμο και το πόσο δύσκολο είναι αυτό το ξέρει μόνον όποιος υπηρετεί καθημερινά αυτήν την ιστορικά κατοχυρωμένη τέχνη του Τύπου.

Είκοσι εννέα γελοιογράφοι παρουσιάζονται στην έκθεση «Πολιτική Γελοιογραφία», που οργάνωσε το Ιδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, για να τιμήσει τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία με τρόπο που αγγίζει την καρδιά του κοινού. Μία ανθολογία από τις πιο αντιπροσωπευτικές γελοιογραφίες με υπογραφές που μετρούν παρουσιάζεται στην έκθεση αυτή, που θα διαρκέσει ώς τις 12 Μαρτίου. Ονόματα αναγνωρίσιμα και καταξιωμένα: Τάσος Αναστασίου, Κώστας Βλάχος, Κώστας Γρηγοριάδης, Γιάννης Δερμεντζόγλου, Πέτρος Ζερβός, Νίκος Ζήκος, Γιάννης Ιωάννου, Γιάννης Καλαϊτζής, Διογένης Καμένος, Μιχάλης Κουντούρης, Αθανάσιος Κουτσαντάς, Κώστας Κουφογιώργος, Γιάννης Κυριακόπουλος (ΚΥΡ), Γιάννης Λογοθέτης (ΛοΓο), Ηλίας Μακρής, Πάνος Μαραγκός, Βασίλης Μητρόπουλος (ΒΑS), Κώστας Μητρόπουλος, Εφη Ξένου, Σπύρος Ορνεράκης, Βασίλης Παπαγεωργίου, Βαγγέλης Παυλίδης, Ανδρέας Πετρουλάκης, Ηλίας Σκουλάς, Στάθης Σταυρόπουλος (Στάθης), Χρήστος Τολιάδης, Δημήτρης Χαντζόπουλος, Βαγγέλης Χερουβείμ και Βασίλης Χριστοδούλου.

Ανδροκρατούμενος ο χώρος της πολιτικής γελοιογραφίας (με μία εξαίρεση μόνον, την Εφη Ξένου), αλλά ας αφήσουμε τις ερμηνείες για άλλους πιο ειδικούς. Εχει σημασία που σήμερα το κοινό μπορεί να δει συγκεντρωμένους τους καρπούς μιας μακράς παράδοσης, που φθάνει πίσω στον 19ο αιώνα, και πιάνει τον Μεσοπόλεμο με τον Φωκίωνα Δημητριάδη (με τρία έξοχα σκίτσα του στο εξώφυλλο του καταλόγου) και τα μεταπολεμικά χρόνια με τον Μποστ.

Στον Μποστ έγινε προχθές και δικαίως ειδική αναφορά από την πρόεδρο της Βουλής, κυρία Αννα Μπενάκη – Ψαρούδα, η οποία τίμησε επίσης «έναν πρωταγωνιστή» της πολιτικής γελοιογραφίας, τον Βασίλη Χριστοδούλου, που από τη δεκαετία του 1950 έως σήμερα «εξακολουθεί να παράγει και να δημοσιεύει. Από το 1948 έχει σκιτσάρει πάνω από 140.000 γελοιογραφίες που δημοσιεύθηκαν σε μεγάλες εφημερίδες και περιοδικά».

Οι 29 σύγχρονοί μας γελοιογράφοι, με διαφορετικό εικαστικό ύφος ο καθένας, με διαφορετική οπτική και διάθεση κριτικής, είναι μία ασπίδα δημοκρατίας, κάτι που τόνισε και η κυρία Αννα Μπενάκη – Ψαρούδα λέγοντας ότι «η πολιτική γελοιογραφία αποτελεί μία μορφή κοινωνικού και πολιτικού ελέγχου, που είναι αναπόσπαστο στοιχείο του δημοκρατικού πολιτεύματος».

Πηγαίνετε στην έκθεση για να γελάσετε, να σκεφτείτε, να προβληματιστείτε, αλλά και να αναλογιστείτε τον καθημερινό μόχθο εκείνων που πιάνουν με τόλμη τον άλλο σφυγμό της κοινωνίας. Τον αντι-τηλεοπτικό σφυγμό, αυτόν που δίνει άλλη διάσταση και άλλο βάθος στα πράγματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή