Πρωτομαγιάτικα και άλλα…

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ω, τι Πρωτομαγιά ήταν κι αυτή! Με το που «μας έφθασε ο Μάιος, εμπρός βήμα ταχύ, να βγάλουμε τα μάλλινα από τη ναφθαλί…». Και μόνον όταν σιγουρεύτηκε καλά καλά ο ήλιος ότι πάει, πέρασαν οι διακοπές του Πάσχα και η αργία της Πρωτομαγιάς, κι ότι γύρισαν, βήμα σημειωτόν στη βρεγμένη άσφαλτο, οι τελευταίοι εκδρομείς, βγήκε, επιτέλους, χθες, επομένη της Πρωτομαγιάς!

Αλλά το έθιμο άντεξε, στάθηκε πιο δυνατό, κι ας μας τα έκανε, πάλι, μούσκεμα ο καιρός! O κόσμος που έχει μάθει να χαιρετίζει την Πρωτομαγιά στην εξοχή μπήκε σε τζιπ και αγροτικά, πήρε λεωφορείο ή ταξί και βγήκε έξω, στις γύρω εξοχές της Αθήνας. Οι ταβέρνες και τα εξοχικά στέκια έκαναν χρυσές δουλειές, κι όλοι επέστρεψαν σπίτι τους με το στεφάνι της Πρωτομαγιάς που έκανε από 5-10 έως 20 ευρώ, ανάλογα αν αγοράσθηκε από ανθοπωλείο, από «λουλουδάδικο» στον δρόμο ή από, παρκαρισμένο, Ντάτσουν, με τα στεφάνια κρεμασμένα σε τελάρο, σαν τους χαρταετούς της Καθαράς Δευτέρας! Πρώτη ύλη τα γαρύφαλλα, τα τριαντάφυλλα, οι ζέρμπερες με κλαδί ελιάς, στάχυ και σκόρδο για το μάτι, για τα παραδοσιακά στεφάνια. Στις πόρτες και στα μπαλκόνια κρεμασμένα, ήταν μια νότα χαράς, και η απόδειξη ότι το έθιμο καλά κρατεί!

Οι φιλικές συντροφιές γιόρτασαν την Πρωτομαγιά μαζί, έξω από σπίτια, και ας έριχνε χιονόνερο με 11 βαθμούς θερμοκρασία. Από χθες η άνοιξη μοιάζει να επέστρεψε και αυτή από τις διακοπές της στο… χαμηλό βαρομετρικό και οι κήποι, οι εξοχές, οι θάμνοι και τα λουλούδια φρεσκοπλυμένα από τη βροχή έλαμψαν. Ευκαιρία να βγουν και τα πέντε γατάκια, νέας εσοδείας, η δεύτερη γέννα της Sweetie, γάτας-μητέρας υποδειγματικής. Τα βγάλαμε τα πέντε κόκκινα και άσπρα γατάκια -τρία αρσενικά, δύο θηλυκά, ο Μπέης, ο Ραμσής, ο Τόμυ, η Τίμη και η Μαρίτσα με φωνή τσιρίδα- με το καλάθι τους να τα δει ο ήλιος, κατέφθασε η μάνα-γάτα και άρχισε να τα μεταφέρει ένα ένα, οπότε τέρμα η φωτογράφιση! Και τα πέντε γατάκια θα μείνουν στον κήπο και στο σπίτι που γεννήθηκαν, αρκεί να μην ενσκήψουν οι γείτονες σκύλοι-δολοφόνοι που ανήκουν, δεν είναι αδέσποτοι, τη νύχτα τους ξαμολούν και οι γάτες την πληρώνουν…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή