Τι γραφει ο ξενος Τυπος

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

LE ΜΟΝDΕ

Μετανάστευση για πέταμα

Εκπονημένο από τον Νικολά Σαρκοζί, το νομοσχέδιο για τη μετανάστευση, το οποίο άρχισε χθες να συζητείται στην Εθνοσυνέλευση, εγείρει πολλά ερωτήματα. Ερωτήματα σχετικά με τον χρόνο κατά τον οποίο επιχειρείται η νέα αυτή μεταρρύθμιση καθώς και ερωτήματα σχετικά με το περιεχόμενό του. Είναι άραγε η κατάσταση τόσο επείγουσα, ώστε να χρειάζεται οι βουλευτές να ψηφίσουν για δεύτερη φορά για το ίδιο θέμα κατά τη διάρκεια της ίδιας βουλευτικής περιόδου, ενώ τα διατάγματα του προηγούμενου νομοσχεδίου, του 2003, δεν έχουν ακόμα εφαρμοστεί; Με την πρόφαση της υποστήριξης της «επιλεκτικής μετανάστευσης», η οποία αφορά κυρίως τη μετανάστευση για την εξεύρεση εργασίας, ο Νικολά Σαρκοζί λαμβάνει ορισμένα αμφισβητήσιμα μέτρα. Δικαίως, οι κύριοι υπεύθυνοι των γαλλικών Εκκλησιών εκφράζουν φόβους μήπως αυτή η μεταρρύθμιση έρχεται να θίξει πρωτίστως τους πιο ευάλωτους μεταναστευτικούς πληθυσμούς. Υπό μία έννοια, μετά την «εργασία για πέταμα», η Γαλλία μυείται στη «μετανάστευση για πέταμα».

ΤΗΕ IRISH ΤΙΜΕS

Ζητείται νέος πρωθυπουργός

Ο Τόνι Μπλερ βρίσκεται πλέον στο μικροσκόπιο, ύστερα από μια δύσκολη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της οποίας ο υπουργός Εσωτερικών Τσαρλς Κλαρκ απολογήθηκε με αφορμή την υπόθεση της αποφυλάκισης ενός κρατουμένου, η υπουργός Υγείας Πατρίτσια Χιούιτ αποδοκιμάστηκε κατά τη διάρκεια συνεδρίου των νοσοκόμων και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τζ. Πρέσκοτ παραδέχτηκε ότι διατηρούσε ερωτικό δεσμό με τη γραμματέα του. Μπορεί, άραγε, ο Τόνι Μπλερ να αντεπεξέλθει σ’ αυτό το νοσηρό κλίμα ή μήπως εξελίσσεται σε αναξιόπιστο πολιτικό; Για να διατηρηθεί στην εξουσία και παράλληλα να περισώσει την υστεροφημία του χρειάζεται να δώσει βαρύτητα σε θέματα που αφορούν τη δημόσια υγεία και την εκπαίδευση, να διατηρήσει αποστάσεις από το Ιράκ και αν είναι δυνατόν να δει να αποκαθίσταται η από κοινού εξουσία στη Βόρεια Ιρλανδία. Αλλά την περασμένη εβδομάδα διεφάνη ότι η περίοδος Μπλερ διανύει την τελευταία της φάση. Η κυβέρνησή του χρειάζεται ανανέωση και επαναπροσδιορισμό. Οσο πιο σοβαρές γίνονται οι δυσκολίες, τόσο περισσότερο θα αυξάνονται οι φωνές που θα ζητούν νέο πρωθυπουργό.

ΤΗΕ NEW YORK ΤΙΜΕS

Διαδηλώσεις υπέρ του Νταρφούρ

Την Κυριακή χιλιάδες Αμερικανοί συγκεντρώθηκαν στην Ουάσιγκτον ζητώντας να σταματήσει η σφαγή εκατοντάδων ανδρών και γυναικόπαιδων στο Νταρφούρ του Σουδάν. Εν τω μεταξύ, χιλιάδες μίλια μακριά, στην Αμπούτζα της Νιγηρίας, μεσολαβητές από την Αφρικανική Ενωση συμφώνησαν να δώσουν στην κυβέρνηση του Σουδάν και στους αντάρτες του Νταρφούρ επιπλέον 48 ώρες προκειμένου να καταλήξουν σε ειρηνική συμφωνία. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι η διαδήλωση της Κυριακής θα στείλει ισχυρό μήνυμα στην Αφρικανική Ενωση και στην κυβέρνηση του Σουδάν αλλά και στις χώρες που την υποστηρίζουν -Κίνα, Ρωσία, ορισμένα αραβικά κράτη- ότι ο κόσμος δεν θα ανεχθεί αυτό που σαφώς είναι γενοκτονία. Αραβες παραστρατιωτικοί, οι οποίοι αυτοαποκαλούνται «Τζαντζαβίντ» και υποστηρίζονται από την κυβέρνηση του Σουδάν συνεχίζουν να εφορμούν σε χωριά του Νταρφούρ και σε χωριά κατά μήκος των συνόρων με το Τσαντ. Μη όντας ικανοποιημένοι με τις δολοφονίες και τους βιασμούς των ανθρώπων του Νταρφούρ -στην πλειοψηφία τους μουσουλμάνοι- οι παραστρατιωτικοί θέλουν τώρα να επεκτείνουν τις πράξεις τους στις αφρικανικές φυλές ευρύτερων περιοχών.

SUDDΕUΤSCΗΕ ΖΕΙΤUΝG

Εξαντλήθηκε η διορία

Εξαντλήθηκε και η δεύτερη διορία για την προσαγωγή του Μλάντιτς στο Δικαστήριο της Χάγης. Με την επίσημη πίεση προς το Βελιγράδι η Ε.Ε. έθεσε εαυτήν υπό πίεση και τώρα παραπαίει διχασμένη και αναποφάσιστη. Η απομόνωση του Βελιγραδίου θα βόλευε τον πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου Τζουκάνοβιτς, ο οποίος στις 21 Μαΐου θέλει να διεξαγάγει δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση του Μαυροβουνίου από τη Σερβία. Αλλά μέσω της απομόνωσης της Σερβίας θα επηρεάζονταν αρνητικά και οι διαπραγματεύσεις για το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου που προχωρούν αυτή την εβδομάδα στη Βιέννη στον τέταρτο κύκλο, γιατί το Βελιγράδι θα είχε έτσι ακόμη έναν σοβαρό λόγο να μην ενδώσει και να μην αλλάξει στάση στο ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή