Η απελευθέρωση της ακτοπλοΐας

Η απελευθέρωση της ακτοπλοΐας

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ελληνικός τουρισμός γνωρίζει τα τελευταία χρόνια μεγάλη άνθηση. Ολο και περισσότεροι ξένοι προτιμούν τα ελληνικά παράλια για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Κυρίως τα νησιά μας.

Η ανάπτυξη του τουρισμού, που τόσα θετικά αποφέρει στην εθνική οικονομία, εξαρτάται από τη διαρκή βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, όπως της ακτοπλοΐας. Ομως, όπως αποδείχτηκε περίτρανα πέρυσι το καλοκαίρι, η ελληνική ακτοπλοΐα δεν προσφέρει σήμερα τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες. Αυτό μόνον ο ανταγωνισμός μπορεί να εξασφαλίσει. Ετσι, η πλήρης απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών είναι το επόμενο μεγάλο αναπτυξιακό βήμα στον ελληνικό τουρισμό.

Οι αντιρρήσεις για την είσοδο ξένων εταιρειών στην ελληνική αγορά είναι αβάσιμες. Κατ’ αρχήν, οι ελληνικές ακτοπλοϊκές εταιρείες έχουν πλέον το μέγεθος και τα απαιτούμενα πλοία ώστε να ανταγωνιστούν επάξια οποιαδήποτε ξένη.

Δεύτερον, η απελευθέρωση των τηλεπικοινωνιών απέδειξε ότι διάφορα εθνικολαϊκιστικά επιχειρήματα κατά της απελευθέρωσης αγορών δεν έχουν καμία βάση. Αρκεί να θυμηθούμε πόσους μπαμπούλες για την εθνική άμυνα επέσειαν διάφοροι όταν προ δεκαπενταετίας προτάθηκε η μετοχοποίηση του ΟΤΕ, για να κατανοήσουμε πόσο ανεδαφικοί είναι οι φόβοι για περιθωριοποίηση ή… αφελληνισμό των ακριτικών νησιών.

Τέλος, οι τιμές που διαμορφώνει μακροχρόνια η αγορά είναι πάντα μικρότερες από εκείνες που κρατικά διατάγματα επιβάλλουν.

Η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει άμεσα στην πλήρη απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών. Μπορεί να σχεδιάσει ένα πρόγραμμα υποστήριξης (διά επιδοτήσεων) των γραμμών από και προς τα ακριτικά νησιά, αλλά στα υπόλοιπα πρέπει να αφήσει τους ιδιώτες να ανταγωνιστούν. Σε κάθε πέλαγος, σε κάθε λιμάνι, για κάθε πελάτη. Μόνον έτσι θα εξασφαλίσουμε ότι η «βαριά βιομηχανία της χώρας», που είναι ο τουρισμός, θα έχει τις υπηρεσίες που τα εκατομμύρια ξένων πελατών απαιτούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή