«Ημερίδα» με επιστήμονες απ’ όλο τον κόσμο και βιβλίο για τον καρκίνο του πνεύμονος, με στόχο τη νίκη – Σάββατο 6 Μαΐου

«Ημερίδα» με επιστήμονες απ’ όλο τον κόσμο και βιβλίο για τον καρκίνο του πνεύμονος, με στόχο τη νίκη – Σάββατο 6 Μαΐου

3' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«H τελευταία λέξη» στην Ογκολογία Θώρακος είναι το θέμα Ημερίδας που σηματοδοτεί τη νέα φάση ενημέρωσης Ελλήνων και Ελληνίδων για τις καταστρεπτικές επιπτώσεις του καπνίσματος. Στην Ημερίδα, που θα γίνει το Σάββατο 6 Μαΐου, στο Συνεδριακό Κέντρο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, από το πρωί στις 8.00 ώς τις 19.30, το βράδυ θα παρουσιαστούν οι τελευταίες εξελίξεις στον καρκίνο του πνεύμονος από ερευνητές που βρίσκονται στην πρωτοπορία της μάχης για την καταπολέμηση αυτής, της σχεδόν ενδημικής, νεοπλασίας. H αλήθεια φοβίζει, αλλά το κάπνισμα είναι που βλάπτει την υγεία μας. Δεν εξορκίζει κανείς τον εχθρό με το να θεωρεί την αυστηρή προειδοποίηση πάνω σε κάθε πακέτο σιγαρέττων «Το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία μας» ως μια παρατραβηγμένη απειλή. Το πόσο σοβαρά βλάπτει την υγεία αποδεικνύεται από τη στατιστική που μετράει θύματα σε όλο τον κόσμο, με συντριπτική πλειοψηφία στις τάξεις των καπνιστών. H Ημερίδα ολοκληρώνεται, κορυφώνεται με το βιβλίο του καθηγητού Εντατικής Θεραπείας και Πνευμολογίας κ. Χαράλαμπου Ρούσσου, διευθυντού του Ιδρύματος της Εντατικής Θεραπείας «Θώραξ» και των συνεργατών του επίκουρων καθηγητών κ. Κωνσταντίνου Συρίγου και Christopher Nutting, που θα το παρουσιάσουν, με το τέλος των εργασιών της Ημερίδας, ώρα 20.00 του Σαββάτου 6 Μαΐου, στην αίθουσα Νίκου Σκαλκώτα του Συνεδριακού Κέντρου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Τίτλος του: «Tumors of the chest: Biology, diagnosis and management» – Ογκοι του Θώρακος: βιολογία, διάγνωσις και αντιμετώπιση», του εκδοτικού οίκου Springer. Το πρόγραμμα της παρουσίασης του καινούργιου βιβλίου, που βάζει την Ελλάδα στον χάρτη της πρωτοπορίας, σε ό,τι αφορά την ενημέρωση για τους κινδύνους του καπνίσματος και για τη διάγνωση και αντιμετώπιση των όγκων στους πνεύμονες, ανοίγει με χαιρετισμούς του συγγραφέως καθηγητού κ. Χάρη Ρούσσου, του καθηγητού προέδρου της Ιατρικής Σχολής κ. Γ. Κρεατσά, του καθηγητού αντιπρυτάνεως Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δ. Ασημακόπουλου, του υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου και της ABY της πριγκηπίσσης Αλεξάνδρας του Ηνωμένου Βασιλείου, κόρης της Μαρίνας του Κεντ. Την παρουσίαση του βιβλίου θα κάνει στις 20.15 ο διαπρεπής καθηγητής χειρουργικής, ακαδημαϊκός, πρώην πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, κ. Γρηγόρης Σκαλκέας. Στις 20.30 θα μιλήσει για τη «Στατιστική Ερευνα και Υπευθυνότητα» ο κ. Αθανάσιος Φωκάς, καθηγητής Πανεπιστημίου του Cambridge, ο νεώτερος ακαδημαϊκός.

Ρεσιτάλ τραγουδιού

Η επιστημονική, βαθιά ανθρωπιστική βραδιά θα κλείσει με ρεσιτάλ που θα δώσει η υψίφωνος Alison Pearce, της αγγλικής εθνικής όπερας στο Λονδίνο, την οποία θα συνοδεύσει η πιανίστα κ. Ζωή Ζενιώδη. Θα ακολουθήσει κοκτέιλ στο φουαγιέ της αίθουσας, όπου εκτίθενται καινούργια έργα του γνωστού ζωγράφου Πάνου Τζωρτζίνη, μέλους της Ενώσεως Ελλήνων Ζωγράφων, που τώρα διδάσκει τέχνη στη Σχολή Τέχνης – Ατελιέ του Αιγάλεω. O Πάνος Τζωρτζίνης φιλοτέχνησε και το εξώφυλλο του βιβλίου, αλλά και του προγράμματος. Τίτλος: «H προσωπική μου κόλαση», είναι πίνακας που ζωγράφισε αφού είχε διαγνωσθεί καρκίνος του πνεύμονος στον ίδιο και καταγράφει με χρώμα και ευαισθησία το τι αισθανόταν ενώ έκανε χημειοθεραπεία. Ολα αυτά σημειώνουμε σαν μια πρώτη προσέγγιση στο μέγα επιστημονικό και ενημερωτικό θέμα τόσο της ημερίδας με συμμετοχή διαπρεπών ιατρών και ερευνητών από την Ελλάδα και τις ΗΠΑ, της Ιταλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Αυστρίας, της Γερμανίας που θα πάρουν μέρος στο επιστημονικό πρόγραμμα της ημερίδας.

Στην πρόσκληση τονίζεται το ανθρωπιστικό ενδιαφέρον σε συνδυασμό με το επιστημονικό. «H ημερίδα είναι αφιερωμένη στους ασθενείς μας που προσφέρουν το καθημερινό κίνητρο για περαιτέρω βελτίωση της κλινικής πράξης, στους φοιτητές μας που αποτελούν την ελπίδα για το μέλλον και στους γενναιόδωρους υποστηρικτές της ογκολογικής έρευνας που παρέχουν τα μέσα για συνέχιση αυτής της προσπάθειας.

Ιδιαίτερα είναι αφιερωμένη στον κ. Αριστείδη I. Αλαφούζο, γενναιόδωρο χορηγό της Ογκολογικής Μονάδας Γ΄ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου ΝΘΑ «H Σωτηρία»».

«Μπορεί ο καρκίνος του πνεύμονος να γίνει χρονική ασθένεια»; Στην ερώτηση αυτή απαντούν οι συγγραφείς του βιβλίου, ο καθηγητής και διευθυντής του Ιδρύματος Εντατικής Θεραπείας «Θώραξ» κ. Χάρης Ρούσσος και ο επίκουρος καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Συρίγος, προϊστάμενος της Ογκολογικής Μονάδας της «Σωτηρίας». Για να απαντηθεί θετικά το κρίσιμο αυτό ερώτημα «πρέπει να γίνει επανάσταση εναντίον της ίδιας της ασθένειας, κάτι που δεν μπορούν να κάνουν μόνοι τους οι γιατροί ή τα έθνη, αλλά χρειάζεται ενωμένη προσπάθεια. Με την Ημερίδα αυτή και την ανταλλαγή γνώσεων και ιδεών παίρνουμε μέρος σε παγκόσμιου τύπου, ενορχηστρωμένη προσπάθεια χάρη στην οποία μία ημέρα μπορεί να μεταμορφωθεί ο καρκίνος του πνεύμονος σε μια ασθένεια που αντιμετωπίζεται εύκολα και όχι σαν τον δυνατό εχθρό που είναι ακόμη σήμερα». Αυτά γράφουν και υπογράφουν στην εισαγωγή του προγράμματος οι συγγραφείς του βιβλίου, που αποτελεί συλλεκτική απόδειξη για το μέλλον, ότι η ιατρική μπορεί, και πρέπει, να νικήσει «τον εχθρό». H Ημερίδα της 6ης Μαΐου και το βιβλίο των X. Ρούσσου, K. Συρίγου και Christopher Nutting ανοίγουν τον δρόμο και δείχνουν χάρη στην οργανωμένη συνεργασία επιστήμης και γνώσης τον τρόπο για τη νίκη… Βέβαια, εάν σταματήσουν οι καπνιστές το τσιγάρο, δεν θα συζητούσαμε καν για χρόνιο νόσημα, διότι, πρακτικώς, δεν θα υπήρχε νόσος. Αυτό το λέει η επιστήμη και οφείλουμε να την ακούσουμε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή