Το στοίχημα της οικονομίας

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το καλό στοιχείο των εαρινών προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία είναι ότι θα επιτύχουμε τον στόχο να μειωθεί το έλλειμμα του 2006 στο 3%. Το κακό στοιχείο είναι πως ένα μέρος αυτής της μείωσης οφείλεται σε εισροές των δημόσιων ταμείων που δεν θα επαναληφθούν τα επόμενα χρόνια με αποτέλεσμα το έλλειμμα του επόμενου προϋπολογισμού, σύμφωνα πάντα με τις προβλέψεις της Ε.Ε., να σκαρφαλώσει στο 3,6%.

Αυτό σημαίνει ότι η επίτευξη του στόχου φέτος δεν πρέπει να δημιουργήσει υπερβολική ευφορία, τέτοια που να υπονομεύσει το στοίχημα του 2007. Οπως επεσήμανε και ο αρμόδιος επίτροπος οι προσπάθειες της κυβέρνησης κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν πρέπει επ’ ουδενί να σταματήσουν.

Η κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει ότι δεν θα χαλαρώσει ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός και παρά το γεγονός ότι από την άνοιξη του ερχόμενου έτους θα μπούμε σε προεκλογικούς ρυθμούς οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν με αμείωτη ένταση.

Η ελληνική οικονομία έχει διαρθρωτικά προβλήματα που δημιουργούν τα ελλείμματα, για τα οποία η χώρα μπήκε σε επιτήρηση. Ο μεγάλος και αντιπαραγωγικός δημόσιος τομέας απομυζά πλούτο και διογκώνει διαρκώς το δημόσιο χρέος.

Στόχος και χρέος της κυβέρνησης δεν πρέπει να είναι τα στεγνά νούμερα που η Οικονομική και Νομισματική Ενωση επιβάλει. Πρέπει να είναι οι τομές, εκείνα τα μέτρα που θα εξαλείψουν την πηγή των ελλειμμάτων.

Αυτό απαιτεί προσπάθεια που δεν τελειώνει ούτε φέτος, που θα επιτύχουμε τον στόχο του 3%, ούτε του χρόνου που θα τον υπερβούμε. Είναι ένα διαρκές στοίχημα για το μέλλον της χώρας…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή