Αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση

Αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H παγκοσμιοποίηση μπορεί να έχει ωφελήσει γενικά την ελληνική οικονομία με τα εργατικά χέρια των μεταναστών, τα φτηνά ξένα προϊόντα και τις νέες αγορές που άνοιξαν για τα δικά μας, αλλά από την άλλη πλευρά έκλεισε πολλά εργοστάσια που δεν άντεξαν στον ανταγωνισμό και άφησαν πίσω τους εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες ανέργους. Ολόκληροι κλάδοι της βιομηχανίας μας, όπως η κλωστοϋφαντουργία, η υποδηματοποιία, το έτοιμο ένδυμα έχουν ένα σκοτεινό μέλλον μπροστά τους και περιφέρειες, όπως η Μακεδονία και η Ηπειρος χάνουν τους μοναδικούς τόπους δουλειάς που είχαν απομείνει.

Το πιο οξύ πρόβλημα με τοπική ανεργία, που πλησιάζει το 50%, το παρουσιάζει τώρα ο νομός Ημαθίας, αλλά είναι βέβαιο ότι τα κρούσματα από το κλείσιμο των εργοστασίων θα πολλαπλασιαστούν στο άμεσο μέλλον. H κυβέρνηση δεν έχει δυστυχώς ακόμη επεξεργαστεί ένα συνολικό σχέδιο αντιμετώπισης ενός προβλήματος, που είναι βέβαιο ότι αργά ή γρήγορα θα πάρει πανεθνικές διαστάσεις και αμέλησε να φέρει το θέμα στη Βουλή και να ζητήσει τη θέσπιση ενός κοινωνικού πόρου για ένα ταμείο αλληλεγγύης. Διότι τα βάρη από την παγκοσμιοποίηση πρέπει να τα φέρει όλη η κοινωνία και κυρίως οι έχοντες και κατέχοντες, οι οποίοι είναι και οι πρώτοι ωφελημένοι από τη διεθνοποίηση της αγοράς.

Πάντως, η κυβέρνηση αποφάσισε ήδη να επιδοτήσει τους εργατοϋπαλλήλους της Ημαθίας που έμειναν άνεργοι, τουλάχιστον μέχρι να φτάσουν σε συντάξιμη ηλικία, και έδωσε εντολή να μελετηθεί η επαναλειτουργία του εργοστασίου λιπασμάτων Θεσσαλονίκης. Πυροσβεστικά μεν τα μέτρα, αλλά κλείνουν κάποιες πληγές και αποτρέπουν το πέταγμα στον δρόμο ανθρώπων ηλικίας άνω των 50 ετών, με μηδαμινές αν όχι ανύπαρκτες ελπίδες να βρουν άλλη δουλειά.

Δυστυχώς, όμως, οι εκδηλώσεις αυτές κοινωνικής ευαισθησίας από την κυβέρνηση αλλά και τα σχέδιά της για μια συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος γίνονται δεκτά από το ΠΑΣΟΚ με υστερικές κραυγές και πικρόχολα σχόλια. Αν η κυβέρνηση είχε αδιαφορήσει για τους ανέργους και τους είχε εγκαταλείψει στην τύχη τους, το ΠΑΣΟΚ θα την κατήγγειλε ως ταξική κυβέρνηση κοινωνικής αναλγησίας. Τώρα, αλλάζει τροπάριο και μιλάει για κυβερνητική υποκρισία, αφού εν όψει εκλογών προσπαθεί να εμφανίσει φιλολαϊκό πρόσωπο και ακόμη τη μέμφεται γιατί με τη ρύθμιση υπέρ των ανέργων της Νάουσας επιβαρύνει… τα ασφαλιστικά ταμεία. Καλά, δεν ντρέπονται λίγο; Μιλάνε για επιβάρυνση των ασφαλιστικών ταμείων (που είναι και ψευδές) αυτοί που βούλιαξαν το εύρωστο NAT, το TEBE και το IKA, στέλνοντας «κουτσούς», στραβούς στον Αγιο Παντελεήμονα και μοιράζοντας πρόωρες συντάξεις σε όσους υπολόγιζαν ότι θα τους ψηφίσουν;

Είναι στάση αυτή ενός κόμματος που έχει την ταμπέλα του σοσιαλιστικού; Δυστυχώς, το ΠΑΣΟΚ ασκώντας αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση, χτυπώντας την κυβέρνηση πότε από τα δεξιά και πότε από τα αριστερά χάνει τη μοναδική ευκαιρία να αποβεί χρήσιμο στον τόπο. Αντί να πρωτοστατεί σαν αντιπολίτευση στην κοινή προσπάθεια αντιμετώπισης των προβλημάτων, ώστε να επιτυγχάνονται οι καλύτερες δυνατές λύσεις, περιορίζεται σε μιαν άγονη και τυφλή κριτική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή