«Είσαι Ελληνας ρε;»

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα όσα συμβαίνουν στην κ. Γκιουλμπεγιάζ (=λευκό τριαντάφυλλο) Καρά Χασάν από την οποία απαιτούν να δηλώσει… ότι είναι Ελληνίδα θυμίζουν ένα περιστατικό που συνέβη στο Μακρονήσι με τον μακαρίτη συνάδελφο και έγκριτο αρθρογράφο της «Ελευθεροτυπίας» πριν από 55 και πλέον χρόνια.

Είχαν παρατάξει «αμφιβόλου ελληνικότητας» στρατιώτες σε φάλαγγα κατ’ άνδρα, εκατοντάδες ανθρώπους, και μια άγρια ομάδα ροπαλοφόρων αλφαμιτών (A.M. = Αστυνομία Μονάδος) περνούσε, στεκόταν μπροστά στον καθένα και ρωτούσε: «Είσαι Ελληνας ρε;» Τι άλλο να απαντούσε ο δυστυχής στρατιώτης, εξουθενωμένος σε εκείνο το φοβερό γήπεδο της Μακρονήσου, έλεγε το αυτονόητο, ότι είναι Ελληνας αφού ως Ελληνας είχε επιστρατευθεί. Μέχρι που η άγρια ομάδα των ροπαλοφόρων αλφαμιτών έφτασε μπροστά στον Πότη Παρασκευόπουλο και του έκανε την ίδια ερώτηση. Εκείνος, μικρός το δέμας, αλλά με ψυχή, προφανώς αισθάνθηκε την ανάγκη να απαντήσει στην προκλητική ερώτηση εξίσου προκλητικά και στο ίδιο ύφος. Τους είπε: «Οχι ρε, δεν είμαι».

Η κ. Γκιουλμπεγιάζ στην άγρια ομάδα των «νέων αλφαμιτών» δεν απάντησε έτσι, όπως άξιζε. Δήλωσε ότι είναι μουσουλμάνα Ελληνίδα. Το ακριβές κατά τη γνώμη μου θα ήταν: Μουσουλμάνα, ενδεχομένως τουρκικής καταγωγής (αν και φυσιογνωμικά μοιάζει με Πομάκα), Ελληνίδα πολίτης. Αυτή η δήλωση είναι επαρκής για να διατηρήσει την ταυτότητά της και ταυτόχρονα να διεκδικήσει στο ακέραιο την άσκηση όλων των δικαιωμάτων, που εγγυάται το ελληνικό Σύνταγμα σε όλους τους Ελληνες πολίτες.

Αξίζει να πούμε ένα «μπράβο» στον Γιώργο Παπανδρέου για την επιλογή αυτής της υποψηφιότητας, η οποία ξεπερνάει τους συνήθεις και θεμιτούς κομματικούς υπολογισμούς σε κάθε εκλογική αναμέτρηση. Εχει ίσως μεγαλύτερη σημασία, αν η κ. Γκιουλμπεγιάζ συγκεντρώνει λίγες πιθανότητες να εκλεγεί «υπερνομάρχης» Δράμας, Καβάλας και Ξάνθης. Αλλωστε, αυτή η «υπερνομαρχία» ανακαλύφθηκε, κατασκευάσθηκε και θεσπίσθηκε από «Ελληναράδες» του ΠΑΣΟΚ για να αποτραπεί ενδεχόμενη μουσουλμανική πλειοψηφία στον νομό Ξάνθης. Τόσο δημοκρατικά! Ούτε από τον Γιώργο Παπανδρέου ούτε από την κ. Γκιουλμπεγιάζ περιμένουμε να ανατρέψουν αυτόν τον ύψιστο… «εθνικό σκοπό».

Οσο για το τι θα κάνει η κ. Γκιουλμπεγιάζ την 25η Μαρτίου, αν εκλεγεί, πρέπει επιτέλους να σκεφθούμε ότι όλα τα εθνικά κράτη και όλες οι μειονότητες της Βαλκανικής έχουν την ίδια καταγωγή. Υπήρξαν επαρχίες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και οι κάτοικοί τους υπήκοοί της. Επαληθεύοντας εν μέρει την προφητεία του Ρήγα Βελεστινλή, επαναστάτησαν, κατέκτησαν την ελευθερία τους και διαμόρφωσαν τα σύγχρονα εθνικά κράτη, τα οποία ενέταξαν στην επικράτειά τους θρησκευτικές και εθνικές μειονότητες. Ηταν ο μόνος δρόμος για την ανεξαρτησία και την εθνική ολοκλήρωση. O άλλος δρόμος οδηγεί κατ’ ευθείαν στην «εθνοκάθαρση», που και αυτή δεν έλειψε από την τρέχουσα πρακτική, ώς τις μέρες μας. Π.χ. ο ξεριζωμός των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, ο εξαναγκασμός των Ελλήνων της Πόλης να εγκαταλείψουν τις εστίες τους ή των Σέρβων να φύγουν από το Κόσοβο. H ιστορική αυτή διαδρομή, με τα θετικά και τα αρνητικά, αποτελεί κοινή εμπειρία για τους βαλκανικούς λαούς και αυτό είναι το ιστορικό νόημα για κάθε 25η Μαρτίου, οποιασδήποτε βαλκανικής χώρας.

Δεν θέλω να επαναλάβω τα «κλισέ» για τις σύγχρονες πολυεθνικές, πολυθρησκευτικές και πολυπολιτισμικές κοινωνίες. Είναι μια άλλη ιστορική διαδικασία που δεν ξέρουμε ακόμη πού θα μας βγάλει και ποιες μορφές ζωής θα διαμορφώσει. Το ζήτημα είναι αν μπορούμε να αφομοιώσουμε στον εθνικό βίο τις νέες εξελίξεις…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή