Εσωτερικά ελλείμματα

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αιφνίδια επιλογή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου να προτείνει τη μουσουλμάνα Γκιουλ Καραχασάν ως υποψήφια για την υπερνομαρχία Δράμας-Καβάλας-Ξάνθης υπήρξε τολμηρή και σε επικοινωνιακό επίπεδο επιτυχής. Προκάλεσε αιφνιδιασμό στη Ν. Δ. και σε συνδυασμό με την ατυχέστατη αρχική αντίδραση του υπουργού Μακεδονίας-Θράκης κ. Γ. Καλαϊτζή επέτρεψε στη Χαριλάου Τρικούπη να την αξιοποιήσει ως «αποδεικτικό στοιχείο» των υποτιθέμενων διαχωριστικών γραμμών μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων. Επίσης, σε αμιγώς εκλογικό επίπεδο, το ρίσκο το οποίο ανέλαβε ο ο κ. Γ. Παπανδρέου είναι απολύτως ελεγχόμενο: το πιθανότερο είναι ότι το ΠΑΣΟΚ θα γνώριζε την ήττα στην υπερονμαρχία Δράμας-Ξάνθης-Καβάλας, ανεξαρτήτως του προσώπου το οποίο θα επέλεγε ως αντίπαλο του υποψηφίου της Ν.Δ. Ομως, πλέον η Χαριλάου Τρικούπη είναι σε θέση να προσβλέπει σε πολιτικά οφέλη από την ψήφο της μουσουλμανικής μειονότητας στην αμφίρροπη αναμέτρηση για την υπενομαρχία Κομοτηνής-Εβρου, αλλά και στις προσεχείς εθνικές εκλογές, όποτε αυτές διεξαχθούν. Τέλος, ο κ. Γ. Παπανδρέου επέτυχε ύστερα από μια μακρά περίοδο εσωστρέφειας, την οποία πυροδότησαν οι υποθέσεις Φλωρίδη, Παπαδόπουλου και Πάγκαλου, να στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας στο ΠΑΣΟΚ κατά μάλλον θετικό τρόπο.

Εάν, όμως, η πρωτοβουλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ επικοινωνιακά υπήρξε επιτυχής επί της ουσίας εμπεριέχει και πολλά από τα «θολά» στοιχεία που συνοδεύουν την παρουσία του κ. Γ. Παπανδρέου στην ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά την τελευταία διετία. Ο κ. Γ. Παπανδρέου παρά τις ηχηρές διακηρύξεις περί συμμετοχικής δημοκρατίας και διαβούλευσης στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ κατά την επιλογή της κ. Γκιουλ Καραχασάν λειτούργησε με  απόλυτα αρχηγικό τρόπο, ως «ηγεμών». Το αυτό είχε πράξει εξάλλου με την τοποθέτηση των κ.κ. Μαρίας Δαμανάκη, Μ. Ανδρουλάκη, Στ. Μάνου, Ανδρ. Ανδριανόπουλου στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και της κ. Μαίρης Ματσούκα ως επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Επίσης, η συγκεκριμένη υποψηφιότητα, όπως και όλες όσες έχει ανακοινώσει έως τώρα η Χαριλάου Τρικούπη εν όψει των επερχόμενων δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών δεν έχουν συνοδευτεί από ένα συνεκτικό πρόγραμμα για την ουσιαστική αναβάθμιση του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αναβάθμισης που συνεπάγεται κατά κύριο λόγο τη διασφάλιση της οικονομικής της αυτοτέλειας, αλλά και του ελέγχου της, ώστε να μετατραπεί σε μοχλό ανάπτυξης και κυρίως σε εργαλείο για την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών προς τους πολίτες και όχι να συνεχίσει να αποτελεί μια ακόμη εστία εκτεταμένης διαφθοράς.

Ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει την τόλμη της επιλογής του κ. Γ. Παπανδρέου, ενδεχομένως και τις αγαθές του προθέσεις. Ομως, τούτες δεν είναι δυνατόν να συγκαλύψουν τα σοβαρά ελλείμματα στον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και την υπόθεση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή