Τι γραφει ο ξενος Τυπος

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

THE NEW YORK ΤΙΜΕS

Ελπίζουμε να άκουσε ο πρόεδρος

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στις Ηνωμένες Πολιτείες η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ μίλησε για το Ιράν και ελπίζουμε ο πρόεδρος Μπους να την άκουσε. Η κυρία Μέρκελ εξέφρασε την άποψη ότι ο καλύτερος τρόπος για να πειστεί το Ιράν να εγκαταλείψει το πυρηνικό πρόγραμμά του είναι η επίδειξη υπομονής, η βήμα βήμα διπλωματία και οι απευθείας συνομιλίες ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και την Τεχεράνη. Η όλη συλλογιστική της κυρίας Μέρκελ έχει σημασία για μας, από τη στιγμή που η επίσκεψήη της στην Ουάσιγκτον πραγματοποιήθηκε, αφού προηγουμένως συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και δύο εβδομάδες μετά τη συνάντηση στην Κίνα με τον πρόεδρο Χου Τζιντάο, τους δύο ηγέτες που αντιτίθενται στην επιβολή κυρώσεων σε βάρος του Ιράν και αυτούς που θα κάνουν τη διαφορά αν αποφασίσουν να στήσουν κοινό μέτωπο εναντίον της Τεχεράνης. Η κυρία Μέρκελ, πάντως, θεωρεί ότι οι απειλές για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης απλώς κάνει τα πράγματα δύσκολα.

LΕ ΜΟΝDΕ

Η επίμαχη επιστολή

Ενα ατέλειωτο μάθημα ηθικής: αυτό φαίνεται να είναι η επιστολή που απέστειλε ο Ιρανός πρόεδρος, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ στον ομόλογό του «μαθητή του Ιησού Χριστού», Τζορτζ Μπους. Μια επιστολή που καταγγέλλει την αμερικανική εξωτερική πολιτική στο σύνολό της και όχι αποκλειστικά στη Μέση Ανατολή. Μία επιστολή που δικαιολογεί την ιστορία των ομήρων στην αμερικανική πρεσβεία στην Τεχεράνη το 1979. Τέλος, μία επιστολή, στην οποία αναφερόμενος στο γεγονός ότι «έξι εκατομμύρια Εβραίοι σκοτώθηκαν» από το ναζιστικό καθεστώς κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο αναφέρει: «Ας δεχθούμε ότι το γεγονός αυτό είναι αληθινό, γιατί άραγε θα πρέπει το λογικό του επακόλουθο να είναι η θέσπιση του κράτους του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή;». Επειτα από όλα αυτά μπορούμε να φανταστούμε ότι η Ουάσιγκτον θα είναι αύριο έτοιμη να έρθει σε απευθείας συνομιλίες με την Ισλαμική Δημοκρατία;

LΑ RΕΡUΒΒLΙCΑ

Πρωτοφανής έκπληξη

Ο πρόεδρος Αχμαντινετζάντ αρέσκεται στις εκπλήξεις και το γράμμα του προς τον πρόεδρο Μπους συνιστά αναμφίβολα μια πρωτοφανή έκπληξη και μια μοναδική πρωτοβουλία στα χρονικά της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν. Πρόκειται άραγε για μια ευέλικτη κίνηση προς δημιουργία εντυπώσεων και για τακτική επηρεασμού του Σ.Α.; Ή μήπως ο Ιρανός πρόεδρος θέλει να εξηγήσει στον Αμερικανό ομόλογό του, τι συμβαίνει; Τίποτε δεν μπορούμε να αποκλείσουμε.

GULF ΤΙΜΕS

Σημείο προόδου η έκθεση

Η δημοσίευση την περασμένη εβδομάδα της έκθεσης της Επιτροπής για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Κατάρ υπήρξε σημαντικό γεγονός. Για πρώτη φορά στο Κατάρ και προφανώς στον αραβικό κόσμο, ένα επίσημο σώμα δημοσίευσε κείμενο που επέκρινε την κυβέρνηση και τις επιδόσεις της στα ανθρώπινα δικαιώματα. Στην έκθεση υπήρχε ιδιαίτερη αναφορά στην ακύρωση της εθνικότητας του Κατάρ σε πολλούς πολίτες που είχαν διπλή υπηκοότητα. Υπήρξε επίσης ιδιαίτερη μνεία για το θέμα της διακίνησης γυναικών, γεγονός που καταδεικνύει ότι πολλά πράγματα αλλάζουν. Ο παλιός κανόνας που έλεγε αν θέλεις να μάθεις τι συμβαίνει στις αραβικές χώρες, ψάξε στο εξωτερικό, φαίνεται ότι δεν ισχύει πλέον. Ωστόσο, η ελευθερία να κριτικάρεις δεν αρκεί, αν δεν μπορείς να προχωρήσεις στην ανάληψη δράσης. Ας ελπίσουμε ότι οι αρχές θα κερδίσουν από την έκθεση της Επιτροπής και η ανάλογη νομοθεσία θα αμβλύνει τα προβλήματα.

ΤΗΕ ΕCΟΝΟΜΙSΤ

Σωστή μεταναστευτική πολιτική

Οι αμερικανικές βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας οφείλουν ένα μεγάλο κομμάτι της δύναμης και της εξέλιξής τους σε εργαζόμενους που γεννήθηκαν στο εξωτερικό. Αλλά φόβοι που αφορούν θέματα εθνικής και οικονομικής ασφάλειας αφήνουν να διαφανεί ο φόβος περικοπής αυτής της ζωτικής σημασίας εισροής ξένων ταλαντούχων ανθρώπων. Το 2001 εκδόθηκαν 200 χιλιάδες βίζες για εξειδικευμένους εργαζόμενους. Αλλά το 2004 ο αριθμός συρρικνώθηκε σε 65 χιλιάδες. Η κατάσταση δεν είναι ευχάριστη για την αμερικανική οικονομία. Ωστόσο, η Αμερική οφείλει να προχωρήσει σ ένα καθεστώς στο οποίο ο κάθε πολίτης που θα υποδεικνυόταν από Αμερικανό εργοδότη να μπορεί να πάρει τη δουλειά. Τα αμερικανικά πανεπιστήμια και οι μεγάλες βιομηχανίες είναι μαγνήτης για τα ταλέντα του κόσμου και από αυτό το κράμα ωφελείται όλος ο κόσμος. Είναι προς το συμφέρον των πάντων να κινήσει η Αμερική τη μεταναστευτική πολιτική της προς τη σωστή κατεύθυνση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή