Η Ημέρα της Ευρώπης

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο εορτασμός της Ημέρας της Ευρώπης, προχθές, συμπίπτει με μια κοινή διαπίστωση γύρω από την κρίση ηγεσίας που μαστίζει τις χώρες της Ενώσεως, στη συντριπτική τους πλειοψηφία. Ακόμη και οι παραδοσιακοί και ένθερμοι υποστηρικτές της «ευρωπαϊκής ιδέας», ομολογούν πλέον το αδιέξοδο.

Η Γαλλία, η ηγέτις ευρωπαϊκή δύναμη στο πολιτικό επίπεδο, αποσυντίθεται καθημερινώς λόγω των ενδοκυβερνητικών διενέξεων και σκανδάλων και ουδείς μπορεί να αναμείνει ότι μπορεί να αναδυθεί από το τέλμα και να σφραγίσει κατά τρόπο θετικό την πορεία της Ενώσεως.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός κ. Τόνι Μπλερ, που γοήτευσε κάποτε, με αφορισμούς περί οικονομίας, την επιχειρηματική κοινότητα των ευρωπαϊκών χωρών, έχει ευτελισθεί πολιτικώς σε τέτοιο σημείο ώστε να κρίνεται αναγκαία η αντικατάστασή του προκειμένου να διασωθεί το Εργατικό Κόμμα.

Σε αυτή την αποκαρδιωτική εικόνα αποσυνθέσεως, σταδιακώς και σταθερώς αναδεικνύεται η νέα ηγετική προσωπικότης της ενωμένης Ευρώπης, η Γερμανίδα καγκελάριος κ. Αγκελα Μέρκελ, και αυτό είναι κάτι που πρέπει να ληφθεί υπ’ όψη σοβαρώς από την κυβέρνηση και εν γένει από το ελληνικό πολιτικό σύστημα.

Ο πρώην πρωθυπουργός, κ. Κώστας Σημίτης, είχε αναπτύξει έναν ουσιαστικό διάλογο με τον τότε Γερμανό ομόλογό του, κ. Γκέρχαρντ Σρέντερ, και θα ήταν ασφαλώς επωφελέστατο για την Ελλάδα, εάν η κυβέρνηση τού κ. Κώστα Καραμανλή καλλιεργούσε συστηματικά έναν ευρύ και ουσιαστικό ευρωπαϊκό προβληματισμό με το Βερολίνο.

Το κρίσιμο σημείο διαφοροποιήσεως είναι η αντίληψη περί του τέλους της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, θέμα διόλου παρεμπίπτον, διότι αφορά στην ουσία του «ευρωπαϊκού οράματος», όσο και εάν η έκφραση έχει απαξιωθεί εξ αιτίας αλογίστου χρήσεως.

Στην προχθεσινή ομιλία της η κ. Μέρκελ -υπονοώντας, μεταξύ άλλων, και την Τουρκία- επεσήμανε ότι «οφείλουμε να πούμε σε ορισμένες χώρες ότι είναι αδύνατη η ένταξή τους στην Ε.Ε. στο προοσεχές μέλλον» και τόνισε ότι «θα πρέπει σαφώς να προσδιορίσουμε πού σταματούν τα σύνορα της Ευρώπης».

Η Ελλάς εστήριξε άνευ όρων την προοπτική ενσωματώσεως της Τουρκίας στην Ε.Ε., αλλά η συμπεριφορά της Αγκυρας κατέστη επιθετικότερη. Είναι καιρός να αρχίσει η κυβέρνηση ένα σοβαρό διάλογο περί του ευρωπαϊκού μέλλοντος της Τουρκίας, με ηγέτες που εκφράζουν ως προς το θέμα αυτό μια στοιχειοθετημένη περίσκεψη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή