Τι γραφει ο ξενος Τυπος

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

THE NEW YORK ΤΙΜΕS

Οχι στον κατακερματισμό του Ιράκ

Η Ουάσιγκτον έχει υποπέσει σε σοβαρά σφάλματα στο Ιράκ που ενδεχομένως να οδηγήσουν σε εμφύλιο πόλεμο. Ενας κατακερματισμός του Ιράκ, ωστόσο, είναι σίγουρο ότι θα επιδεινώσει τα πράγματα. Και συν τοις άλλοις θα περνούσε ένα δυσάρεστο μήνυμα για τις ΗΠΑ, ότι δηλαδή η Αμερική ηττήθηκε και ότι εγκαταλείπει πλέον ένα κράτος κι ένα λαό στην τύχη του. Ακόμη κι αν κάποιος παρέβλεπε το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εισέβαλαν στο Ιράκ και ότι έχουν ευθύνη για τα 28 εκατ. των πολιτών του, είναι αδύνατον να αρνηθεί ότι αφήνοντας πίσω ένα κενό εξουσίας σε μια ήδη επικίνδυνη περιοχή είναι μία μόλις και μετά βίας βιώσιμη στρατηγική.

LΕ ΜΟΝDΕ

Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Η Κίνα, η Κούβα και η Σαουδική Αραβία περιέχονται στον κατάλογο των 47 χωρών, οι οποίες καλούνται να απαρτίσουν το νέο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Οι τρεις αυτές χώρες από τον πρώτο γύρο, την Τρίτη 9 Μαΐου, με ψηφοφορία, που απαιτούσε τη συγκέντρωση της απόλυτης πλειοψηφίας, ήτοι 96 από τις 191 ψήφους της Γενικής Συνέλευσης για την εκλογή τους. Ωστόσο, και οι τρεις τους δεν φημίζονται για την προσήλωσή τους στην διασφάλιση των κοινωνικών ελευθεριών και γενικότερα τα θεμελιώδη δικαιώματα του ατόμου. Κι έχουν ακόμα πολύ δρόμο να καλύψουν. Αυτή η εκλογή θα επαναφέρει στο προσκήνιο το ζήτημα της αξιοπιστίας του νέου αυτού οργανισμού, ο οποίος προήλθε από τη μεταρρύθμιση του ΟΗΕ, στην επέτειο των 60 χρόνων λειτουργίας του.

ΤΗΕ WALL STREET JΟURΝΑL

Στο πλαίσιο της ευγένειας

Ο Ρόλαντ Ρέιγκαν είχε πει κάποτε για τον Μουαμάρ Καντάφι ότι ο Λίβυος δικτάτορας δεν ήταν μόνον βάρβαρος, αλλά ότι είχε και το ακαταλόγιστο. Το γράμμα του Μαχμούτ Αχμεντινετζάντ προς τον πρόεδρο Μπους έχει μεν το ακαταλόγιστο, αλλά κινείται ακόμη στο πλαίσιο της ευγένειας. Λείπει όμως κάθε ένδειξη για το τι σκέπτεται ή για το τι είναι έτοιμος να πράξει για να εξομαλύνει τις σχέσεις του με τις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ.

ΗURRΙΥΕΤ

Ησσονος σημασίας θέμα

Ο πρόεδρος της Ενωσης Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών της Τουρκίας Ομέρ Σαμπαντσί προειδοποίησε ότι το κλίμα έντασης που δημιουργείται μέρα με την ημέρα στην Τουρκία θα αποβεί σε βάρος της. Μιλώντας στην εφημερίδα Χουριέτ, ο Σαμπαντσί μίλησε έξω από τα δόντια και μάλιστα στάθηκε στις πρόσφατες συζητήσεις για τη μανδίλα: «Είναι η μανδίλα πρώτο στη λίστα των προτεραιοτήτων της Τουρκίας», αναρωτήθηκε και προσέθεσε: «Γιατί καταλαμβάνουμε την τουρκική ατζέντα με τέτοια θέματα – κατασκευές;. Μπορεί να σημειώνονται διαφορές μεταξύ των μελών της Ενωσης Βιομηχάνων, αλλά σίγουρα αυτό το θέμα δεν είναι προτεραιότητα. Εχουμε άλλα θέματα στο τραπέζι. Η Τουρκία χάνει τον χρόνο της άσκοπα, αφού μπροστά μας έχουμε το θέμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και φυσικά την ανεργία να συζητήσουμε.

CUΜΗURΙΥΕΤ

Οι σωτήρες της Τουρκίας

Απαντώντας στις επικρίσεις του Ταγίπ Ερντογάν ότι δεν έχει κάνει προτάσεις για το αντιτρομοκρατικό νομοσχέδιο, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Ντενίζ Μπαϊκαλ δήλωσε ότι οι προτάσεις θα κατατεθούν: «Ή θα αποσύρετε το νομοσχέδιο ή θα το ανασυντάξετε», δήλωσε προσθέτοντας «Εσείς πρέπει να πάρετε την οποιαδήποτε απόφαση. Εσείς δεν λέγατε ότι το νομοσχέδιο είναι καλό; Τώρα, γιατί περιμένετε άλλες προτάσεις; Αν τελικά το ψηφίσετε, αντιλαμβάνεστε ότι θα έχετε και την ευθύνη των επιλογών σας». Μιλώντας ο κ. Μπαϊκάλ σε συγκέντρωση του κόμματος του είπε ότι η Τουρκία περιμένει να σωθεί και «εμείς θα σώσουμε τη χώρα μέσω των εκλογών».

ΚURΙΕR

Εναρξη συνομιλιών ο στόχος

Ο διάλογος με τη Χαμάς είναι το λιγότερο κακό αναφορικά με την έκκληση της παλαιστινιακής ηγεσίας προς το κουαρτέτο για τη συνέχιση της οικονομικής βοήθειας. Μετά την αποχώρηση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων από τη Λωρίδα της Γάζας και την εκλογική νίκη της Χαμάς συνέβη αυτό που πολλοί φοβόντουσαν: η περιοχή βυθίστηκε στη βία και το χάος, ο εμφύλιος πόλεμος δεν απέχει πολύ. Ετσι δεν απομένει τίποτε άλλο παρά η έναρξη συνομιλιών με τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Χαμάς. Βεβαίως, και είναι η Χαμάς εκείνη που στρατολογεί και στέλνει καμικάζι στα ισραηλινά εδάφη, και ασφαλώς είναι η Χαμάς που δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ. Ομως ο διάλογος μαζί της είναι το μικρότερο κακό για τους Παλαιστίνιους και για την Εγγύς Ανατολή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή