«Αποκαλύψεις» επί πληρωμή

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάνε μήνες τώρα που έγραφα εδώ για μια καινούργια τηλεοπτική συνήθεια, για τα προσκλητήρια που απευθύνουν ορισμένα κανάλια (όσα διαθέτουν εκπομπές διασυρμού «επωνύμων») στους θεατές τους να γίνουν «ρεπόρτερ» και να εφοδιάζουν τους διαύλους με «πληροφορίες» για τη δράση των «διάσημων γειτόνων» τους. Στην ουσία δηλαδή τους ζητούν να γίνουν καρφιά, γυάλινα καρφιά, να αναλάβουν την προμήθεια των καναλιών, να τα τροφοδοτούν με πιπεράτες «ειδήσεις», με κουτσομπολιό, με χυδαιότητα, με υλικό διαπομπεύσεων αλλά και μικρών εκβιασμών. Είναι κι αυτό ένα λαχείο: να έχεις «διάσημο γείτονα» – τραγουδιστή, ποδοσφαιριστή, ηθοποιό, μεγαλοδημοσιογράφο, πολιτικό, «γνωστό ποινικολόγο». Στήνεις παγάνα με τη μικροκάμερά σου (κάμερες, κάμερες παντού, μυστικές και φανερές), και δεν μπορεί, στο μήνα πάνω, στο τρίμηνο, θα τον πετύχεις να γυρνάει μεθυσμένος (σκάνδαλο), να «πατάει» το στεφάνι του (σκάνδαλο μέγα), να τραγουδάει χαράματα τη «Διεθνή» (σκάνδαλο μέγιστο). Τον καταγράφεις λοιπόν, στέλνεις το «ντοκουμέντο» στο φιλόξενο κανάλι και ή απλώς απολαμβάνεις τη χαιρεκακία σου ή γίνεσαι κι εσύ ολίγον διάσημος, αν γράψουν τ’ ονοματάκι σου, ή κερδίζεις μια τηγανιέρα, σαν αυτές που χαρίζει η AGB στους εκλεκτούς της.

Να, όμως, που δεν υπάρχουν μόνο γυάλινα καρφιά. Υπάρχουν και χάρτινα, εφημεριδιακά, τα οποία προσκαλούνται με δημόσιες ανακοινώσεις και διαφημίσεις να αρχίσουν δράση. Ιδού το περιεχόμενο μιας εξ αυτών, σχετικά πρόσφατης: «Εντόπισες κάποιον επώνυμο; Βρέθηκες μπροστά σ’ ένα σημαντικό γεγονός; Φωτογράφισέ το με το κινητό ή την ψηφιακή σου. Γίνε paparazzi της Espresso (το «γίνε paparazzi» με τεράστια γράμματα, και με τα ιταλικούλικά τους, για την ξιπασιά του πράγματος) «και κέρδισε ώς και 1.000 ευρώ. Στείλτε μας τις φωτογραφίες σας, δείτε τις να δημοσιεύονται και… περάστε να πληρωθείτε!» Αντί άλλης εικονογραφήσεως, η ρεκλάμα κοσμείται από ένα χέρι που κρατάει μια ψηφιακή.

Απλά πράγματα: Καρφώστε και σας πληρώνουμε· χαφιεδίστε αγρίως και σας αποζημιώνουμε με ζεστά ευρώπουλα για να καλμάρουμε τις πιθανές τύψεις ή τους φόβους σας· τρυπώστε αναιδέστατα σε ξένες ζωές, σε ξένα σπίτια, κάντε ό,τι ακριβώς δεν θέλετε να κάνει κανείς εις βάρος σας και ξεπλύντε τη βρώμικη και παράνομη πληροφορία σας στο ωραίο μας πλυντήριο, στην παπαρατσοεφημερίδα μας. Κι όλο πληθαίνουν στην αγορά έντυπα και εκπομπές που ειδικεύονται στο ανελέητο κυνήγι διασημοτήτων και ημιδιασημοτήτων και στο «ξεμπρόστιασμα». Εν ονόματι της πλήρους διαφάνειας και της ενημέρωσης του λαού, βεβαίως βεβαίως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή