Τι γραφει ο ξενος Τυπος

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

FINANCIAL ΤΙΜΕS

Σχέδιο σωτηρίας

Το ζήτημα του Ευρωσυντάγματος επιστρέφει. Η γερμανική προεδρία θα ασχοληθεί μαζί του. Η κυβέρνηση της Αγκελα Μέρκελ φαίνεται ότι θα σκέπτεται ή την αναθεώρηση του απορριφθέντος σχεδίου από Γάλλους και Ολλανδούς ή τη διάσωση κάποιων τμημάτων του. Κι αυτό αποτελεί έκπληξη. Η Γερμανία έχει υποστηρίξει τουλάχιστον ένα ημι-ομοσπονδιακό αποτέλεσμα για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Ωστόσο, επίσης είναι εμφανές ότι μετά κάποιες συζητήσεις, μέλη της Ενωσης, αλλά και η Επιτροπή, δεν μπορούν να πράξουν τίποτα περισσότερο, με αποτέλεσμα η περίοδος περισυλλογής και σκέψης να συνεχιστεί. Κι όμως, υπάρχουν ερωτήματα που μπορούν να τεθούν και να αναζητηθούν απαντήσεις. Για παράδειγμα: Μπορεί ο ρόλος των εθνικών κοινοβουλίων εντός της Ε.Ε. να ενισχυθεί κι, αν ναι, πώς; Μπορούν οι διαβουλεύσεις των Συμβουλίων Υπουργών να γίνονται σε καθεστώς περισσότερης δημοσιότητας και συγχρόνως να είναι πιο αποτελεσματικές; Μπορεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μονοπωλεί τις νομοθετικές πρωτοβουλίες; Ποια δικαιώματα είναι ουσιαστικά και ως εκ τούτου χρειάζονται προστασία εντός των κρατών-μελών; Πώς η αρχή της επικουρικότητας μπορεί να αποκτήσει μεγαλύτερη δύναμη; Οι εθνικές πολιτικές ομάδες οφείλουν να μελετήσουν αυτά τα ερωτήματα και να τα θέσουν και στους ψηφοφόρους. Ετσι μόνον θα επιτευχθεί η σημερινή αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

ΤΗΕ ΤΙΜΕS

Τα γαλλικά σκάνδαλα

Οσο συναρπαστικά κι αν θεωρούνται τα βρετανικά πολιτικά πράγματα, ωχριούν μπροστά σε όσα συμβαίνουν τελευταία στην άλλη πλευρά της Μάγχης. Συνεργάτες του Ζακ Σιράκ χρειάστηκε να αρνηθούν προχθές ότι ως δήμαρχος του Παρισιού άνοιξε λογαριασμό στην Ιαπωνία το 1992, ο οποίος περιείχε το ποσό των 300 εκατ. φράγκων. Ακόμη και με τα στάνταρ της γαλλικής πολιτικής, αυτή η υπόθεση είναι φανταστική. Αποτελεί μέτρο της σημερινής ατμόσφαιρας την οποίαν σε μια σπάνια παρέμβαση ο φιλικά προσκείμενος στην Ιαπωνία Σιράκ κατήγγειλε ως «δικτατορία της φήμης». Ωστόσο, ο πρόεδρος μόνον τον εαυτό του πρέπει να κατηγορήσει. Συνδέθηκε στενά με την υπόθεση της τράπεζας του Λουξεμβούργου Clearstream και την ανάμειξη του πρωθυπουργού Ντε Βιλπέν. Ο Γάλλος πρόεδρος είναι αποφασισμένος να στηρίξει τον πρωθυπουργό Βιλπέν, παρότι ο Ντομινίκ ντε Βιλπέν δεν προτίθεται πλέον να ανταγωνιστεί με τον εσωτερικό του αντίπαλο, υπουργό Εσωτερικών Νικολά Σαρκοζί. Ενδέχεται, όμως, η σκανδαλολογία να μην αποβεί προς όφελος του κ. Σαρκοζί, αλλά προς όφελος της χαρισματικής υποψηφίας των Σοσιαλιστών, Σεγκολέν Ρουαγιάλ.

LΙΒΕRΑΤΙΟΝ

Ιστορικές μνήμες

Μόλις τον περασμένο Ιανουάριο ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας αποφάσισε να αποδεχθεί τους όρους του νόμου Τομπίρα. Πρότεινε, επιτέλους, την πραγματοποίηση, σε ολόκληρη τη Γαλλία, τελετών μνήμης και περισυλλογής για τα θύματα του εμπορίου σκλάβων. Το θέμα δεν είναι να υιοθετήσει κανείς τη στάση του θύματος, ούτε να απαιτήσει από κανέναν αποδείξεις μετάνοιας, αλλά η αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας. Ούτε και να προσφύγει στον μανιχαϊσμό ή τον αναχρονισμό: δεν υπάρχουν ούτε ένοχοι ούτε θύματα λόγω κληρονομικότητας. Πρέπει όμως κάθε ιστορική μνήμη να λάβει τη θέση που της αρμόζει στην ιστορία του έθνους, προς όφελος της κοινής συλλογικής αφήγησης. Πρέπει η Ιστορία να επιβληθεί, τα γεγονότα να μιλήσουν, προκειμένου να βουλώσουμε τις τρύπες της κοινής συλλογικής μας μνήμης.

FRΑΝΚFURΤΕR RUΝDSCΗΑU

Κίνδυνος αδιεξόδου;

Ο Πούτιν μίλησε προχθές σαν γενικός διευθυντής ενός οικονομικού ομίλου που παρουσιάζει την ετήσια έκθεση στους μετόχους. Η Γκαζπρόμ πηγαίνει καλά, η οικονομία αναπτύσσεται και οι μητέρες πρέπει να πληρώνονται καλύτερα για να μη συρρικνωθεί ο πληθυσμός. Αυτό είναι το μήνυμα για τη Ρωσία σήμερα; Και η άνθηση του ρατσισμού, η αναιμική κοινωνία του πολιτών, οι περιορισμοί του κράτους δικαίου; Εάν ως αρχηγός κράτους εναποθέτει τις ελπίδες του μόνο στις υψηλές τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου, θα καταλήξει σε αδιέξοδο.

ΤΗΕ DAILY SΤΑR

Δίαυλοι επικοινωνίας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έπρατταν καλά αν ανταποκρίνονταν θετικά στην επιστολή του Ιρανού προέδρου Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ και να ανοίξουν διαύλους επικοινωνίας. Δεν είναι μόνον προς όφελος των ΗΠΑ η αναζήτηση ειρηνικής λύσεως στο θέμα των πυρηνικών· θα ωφελήσει επίσης στη διάνοιξη καναλιών για την προώθηση των αποστολών της Ουάσιγκτον σε Ιράκ και Αφγανιστάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή