Πολιτικές βεντέτες και εκκαθαρίσεις οδήγησαν σε αποσύνθεση τη CIA

Πολιτικές βεντέτες και εκκαθαρίσεις οδήγησαν σε αποσύνθεση τη CIA

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προκειμένου να καταλάβετε γιατί εξελίχθηκαν τόσο άσχημα τα πράγματα στη CIA υπό τον Πόρτερ Γκος, αξίζει τον κόπο να εξετάσουμε την καριέρα του εκτελεστικού του διευθυντή, του Κάιλ Φόγκο. Η άνοδός του στην ιεραρχία της υπηρεσίας δείχνει το κλίμα νεποτισμού, τη μανία με τις διαρροές και τις πολιτικές βεντέτες που υπονόμευσαν τη θητεία του Γκος.

Ο Φόγκο ήταν ένας καταδεκτικός υπάλληλος που εργαζόταν στη Διεύθυνση Προμηθειών της CIA και ασχολούνταν με θέματα επιμελητείας στη Γερμανία όταν τράβηξε την προσοχή του, τότε Ρεπουμπλικανού βουλευτή, Γκος. Λέγεται ότι ο Φόγκο κέρδισε την εύνοια του Γκος και του στενού του συνεργάτη Πάτρικ Μάρεϊ, κανονίζοντας ταξίδια στο εξωτερικό για τα μέλη της επιτροπής κατασκοπείας της Βουλής στην οποία μετείχε τότε ο κ. Γκος. Το φθινόπωρο του 2004, όταν το δίδυμο Γκος-Μάρεϊ κατέφθασε στο Λάνγκλεϊ, πρώτη τους επιλογή για το νούμερο 3 της ιεραρχίας ήταν ένας πρώην αξιωματούχος της CIA ονόματι Μάικλ Κόστιβ, ο οποίος είχε φιλίες σε πολιτικούς κύκλους.

Η υποψηφιότητα του Κόστιβ ναυάγησε όταν κάποιος από το εσωτερικό της υπηρεσίας διέδωσε ότι κάποτε είχε κατηγορηθεί για μικροκλοπές. Σύμφωνα με την άποψη πολλών αξιωματούχων της CIA, το παρελθόν του Κόστιβ τον καθιστούσε ακατάλληλο για μια τόσο υψηλή θέση, αλλά για τον Μάρεϊ η διαρροή αποτελούσε απόδειξη δημοκρατικού δακτύλου στην υπηρεσία που επιθυμούσε να παρεμποδίσει το πρόγραμμα του κ. Μπους.

Δεύτερη επιλογή του Γκος για τη θέση του εκτελεστικού διευθυντή ήταν ο πρόθυμος αξιωματικός της επιμελητείας. Οπως είναι σύνηθες, ο Μάρεϊ και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι μελέτησαν τον υπηρεσιακό φάκελο του Φόγκο, ο οποίος περιείχε περιστατικά «χαζής συμπεριφοράς» όπως τα χαρακτήρισε ένας πρώην αξιωματούχος της CIA. Στην ενημέρωση συμμετείχαν η Μαίρη Μάργκαρετ Γκράχαμ, τότε επικεφαλής της αντικατασκοπείας και η Ζανέτ Μουρ, τότε επικεφαλής του Γραφείου Ασφαλείας, η οποία, σύμφωνα με το ABC News, είχε στο παρελθόν επιπλήξει τον Φόγκο για απείθεια, αν και σύμφωνα με τη CIA, όχι επισήμως. Ο Μάρεϊ απέρριψε τις επιφυλάξεις όσον αφορά τον Φόγκο ως αβάσιμες και λέγεται ότι προειδοποίησε την Γκράχαμ ότι «εάν αυτά διαρρεύσουν, είσαι νεκρή».

Ετσι, ο Φόγκο εγκαταστάθηκε στον έβδομο όροφο και, προς διασκέδαση των συναδέλφων του, άρχισε να τοποθετεί φωτογραφίες του ανά το κτίριο. Εν τω μεταξύ, στο εσωτερικό της CIA ξέσπασε αλληλοσπαραγμός που θύμιζε τις εκκαθαρίσεις του Στάλιν. Ο Μάικλ Σούλικ, αναπληρωτής διευθυντής της Διεύθυνσης Επιχειρήσεων, παραπονέθηκε στον Μάρεϊ για τη λεκτική επίθεσή του στην Γκράχαμ, λέγοντας οργισμένος ότι φέρεται στους αξιωματικούς της CIA σαν να ήταν συνεργάτες των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο. Τότε ο Μάρεϊ απαίτησε την απόλυση του Σούλικ για απείθεια. Ο επικεφαλής του Σούλικ, Στίβεν Κέιπς, αρνήθηκε να ικανοποιήσει το αίτημα του Μάρεϊ, με αποτέλεσμα και οι δυο τους να υποβάλουν την παραίτησή τους. Ωστόσο, οι πολιτικές επιπτώσεις από τον διορισμό του Φόγκο συνεχίστηκαν. Η Γκράχαμ έφυγε από τη CIA το 2005 και ανέλαβε στενός σύμβουλος του Τζον Νεγκροπόντε, του νέου διευθυντή όλων των αμερικανικών κατασκοπευτικών υπηρεσιών. Η Μουρ, επικεφαλής της Ασφάλειας, σύντομα συνταξιοδοτήθηκε και την εποχή εκείνη ήταν η πλέον υψηλόβαθμη γυναίκα αφροαμερικανικής καταγωγής της CΙΑ.

Ο Φόγκο όμως τι απέγινε; Ως εκτελεστικός διευθυντής λέγεται ότι συνέχισε να ενεργεί ως επιθετικός αποθηκάριος της CIA, αν και αυτή η τακτική του τον παρέσυρε μερικές φορές στα χωράφια του Νεγκροπόντε, γεγονός που ενέτεινε τις διαφορές τού τελευταίου με τον Γκος. Επιπλέον, ο Φόγκο συνέχισε τον ψυχρό πόλεμο του Μάρεϊ με τη Διεύθυνση Επιχειρήσεων της CIA. Η τελευταία πράξη του δράματος περιλαμβάνει κατηγορίες για διαφθορά. Οπως φαίνεται, ο Φόγκο έπαιρνε μέρος σε παιχνίδια πόκερ που οργάνωνε ο παλιός του φίλος Μπρεντ Γουίλκς, ο οποίος έπαιρνε εργολαβίες από τον στρατό και ενέχεται στην υπόθεση δωροδοκίας του πρώην βουλευτή Ράντι Κάνιγχαμ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα San Diego Union-Tribune, ο γενικός επιθεωρητής της CIA προσπαθεί να εξακριβώσει εάν ο Φόγκο, όταν ήταν αξιωματικός στις προμήθειες, συνέβαλε ώστε να κερδίσει μια από τις εταιρείες του Γουίλκς συμβόλαιο ύψους τριών εκατομμυρίων δολαρίων προκειμένου να προμηθεύει με εμφιαλωμένο νερό τους πράκτορες της υπηρεσίας στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ. Ο κ. Φόγκο, ο οποίος παραιτήθηκε από τη CIA την περασμένη Δευτέρα, αρνείται οποιαδήποτε ευθύνη.

Η χρόνια κακοδιαχείριση της CIA υπό τους Γκος και Μάρεϊ ήταν κοινό μυστικό επί αρκετούς μήνες και το φλέγον ερώτημα είναι γιατί ο Λευκός Οίκος δεν επενέβη προκειμένου να διορθώσει την κατάσταση. Οταν έθεσα αυτή την ερώτηση πριν από μερικές εβδομάδες σε ανώτατο αξιωματούχο της κυβέρνησης, μου απάντησε με το στερεότυπο ότι η υπηρεσία είναι γεμάτη με πράκτορες που αφήνουν μυστικά να διαρρεύσουν και θέτουν εμπόδια στο έργο της CIA. Με άλλα λόγια, η πολιτική βεντέτα κατά της υπηρεσίας έφτανε μέχρι την κορυφή. Η κατάσταση αυτή προκάλεσε μεγάλο κακό στη χώρα, προτού ο πρόεδρος Μπους διατάξει, τελικά, την παύση των εχθροπραξιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή