Ενδοσκοπος

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν δεν είχαν βιαστικά διατυπωθεί και εντόνως προβληθεί οι ακραίες απόψεις ορισμένων «γαλάζιων» στελεχών (ανάμεσά τους και ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης) θα είχε μείνει ίσως κάποιος χρόνος για μια προσεκτική, με πολιτικούς όρους, προσέγγιση της υπόθεσης που αφορά την υποψήφια υπερνομάρχη κυρία Γκιουλμεγιάλ Καραχασάν. Δυστυχώς το εξαιρετικά ενδιαφέρον αυτό θέμα έτυχε μιας πρωτοβάθμιας αντιμετώπισης στη δημόσια σκηνή. Κραυγές, πρόχειρα επιχειρήματα υπέρ ή κατά της επιλογής του κ. Γ. Ανδρ. Παπανδρέου, συναισθηματισμοί «πατριωτικού» τύπου, «εκσυγχρονιστικά» χειροκροτήματα και φυσικά χρυσή ευκαιρία για θορυβώδη τηλεοπτικά αλαλούμ.

Οι σχετικές αναφορές έγιναν στη βάση απλοϊκών ερωτημάτων, όπως: Μα, δεν έχει δικαίωμα μια Ελληνίδα μουσουλμάνα να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές; Είναι δημοκρατικό και εντός συνταγματικής τάξεως να της αμφισβητούμε το δικαίωμα του εκλέγεσθαι; Δεν θέλουμε αρμονική συμβίωση με τη μουσουλμανική μειονότητα; Κι απ’ την άλλη πλευρά: Μα, είναι Ελληνίδα η κυρία Καραχασάν; Αν είναι να το δηλώσει! Δεν βλέπουμε τι κάνουν οι Τούρκοι τόσα χρόνια στους Ελληνορθόδοξους μειονοτικούς; Θέλουμε Τούρκους νομάρχες στη Θράκη;

Αυτονόητο είναι βεβαίως ότι οι Ελληνίδες και οι Ελληνες πολίτες, ανεξαρτήτως θρησκεύματος και καταγωγής, δικαιούνται να εκλέγουν και να εκλέγονται. Είναι γελοίο να τίθεται ερωτηματικό σ’ αυτό. Καταφανές είναι επίσης, ότι είναι προς το εθνικό συμφέρον από κάθε άποψη η αρμονική συνύπαρξη ορθόδοξων και μουσουλμάνων στη Θράκη και όπου αλλού στη χώρα μας. Και βεβαίως είναι σαφές, ότι είναι δικαίωμα της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ να επιλέγει την κυρία Καραχασάν για υποψήφια υπερνομάρχη. Φυσιολογικές και αναμενόμενες είναι, τέλος, οι αντιδράσεις τοπικών παραγόντων και πολιτών στην ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της.

(Το γιατί ο κ. Γ. Ανδρ. Παπανδρέου γελοιοποιεί παντελώς κατά καιρούς τις «δημοκρατικές διαδικασίες» μέσα στο ΠΑΣΟΚ και αποφασίζει ό,τι αυτός νομίζει καλύτερο, τούτο είναι εσωτερικό πρόβλημα του κόμματός του. Και δεν είναι φυσικά προσωπικώς υπεύθυνη για την εσωκομματική συμπεριφορά του κ. Παπανδρέου η καθ’ όλα συμπαθής κυρία Καραχασάν).

Το ζήτημα που άξιζε να συζητηθεί είναι το ουσιαστικό πολιτικό κίνητρο της απόφασης του κ. Παπανδρέου -εφόσον αυτό υφίσταται- πέρα από την πρόθεσή του για ένα επικοινωνιακό «χάπενινγκ» εν όψει εκλογών. Το θέμα δεν είναι δημοκρατικο-συναισθηματικο-πατριωτικό. Και δεν προσφέρεται για μικροκομματικά παιχνίδια. H Θράκη είναι δυστυχώς, είτε το θέλουμε είτε όχι, εδώ και χρόνια μία εξαιρετικά ευαίσθητη περιοχή.

– O μεγάλος αριθμός μουσουλμάνων πολιτών,

– οι ατυχέστατες, συμπλεγματικές, αθηναϊκές «πολιτικές» σχετικώς με το κοινωνικό «στάτους» της μειονότητας («πολιτικές» που οδήγησαν και στη δημιουργία εθνικιστικών «σκληρών πυρήνων» και «νονών», ορθόδοξων και μειονοτικών),

– οι συστηματικές παρεμβολές της Αγκυρας, μέσω προξενείου Κομοτηνής, στη ζωή και τις επιλογές της μειονοτικής κοινότητας,

– οι ευκαιριακές, ευτελείς μικροκομματικές «συμμαχίες» σε περιόδους εκλογών

– και η εγκληματική έλλειψη σχεδίου ταχείας ανάπτυξης των θρακικών νομών απ’ όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις μεταπολεμικώς δημιούργησαν μια εξαιρετικά περίπλοκη -και φυσικά δυσάρεστη- κατάσταση πραγμάτων εκεί. Και η υπόθεση κατέληξε να συμπεριλαμβάνεται η Θράκη στον φάκελο των λεγόμενων «εθνικών θεμάτων» της χώρας. Τέτοιο το μέγεθος αυτής της εθνικής αποτυχίας!

Οταν, λοιπόν, ο κ. Γ. Ανδρ. Παπανδρέου προχωρεί στην επιλογή του προσώπου της κυρίας Καραχασάν, τι επιδιώκει; H υποψηφιότητά της είναι συμβολική μιας συγκροτημένης πολιτικής άποψης του ΠΑΣΟΚ για το μεγάλο και σύνθετο ζήτημα της Θράκης; Υπάρχει και ποια είναι αυτή η πολιτική; Εως τώρα, πέρα από τις «επικοινωνιακές» γενικολογίες, που συνόδευσαν την ανακοίνωση της υποψηφιότητας, δεν δόθηκε καμιάς πολιτικής το περίγραμμα. Ποτέ το κόμμα του κ. Παπανδρέου (όπως άλλωστε και το κόμμα της Ν.Δ.) δεν ασχολήθηκε σοβαρά με τα αρνητικά αποτελέσματα που παράγονται, δεκαετίες τώρα, από το σύνολο των ιδιαίτερων προβλημάτων της Θράκης.

Αλλαξε κάτι σ’ αυτό; Γνωρίζει, άραγε, σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πώς ακριβώς έχουν τα πράγματα στην Θράκη; Και απ’ τη δική τους πλευρά οι «γαλάζιοι» (αλλά και οι «πράσινοι») που σχολιάζουν αρνητικά την υποψηφιότητα της κυρίας Καραχασάν, έχουν κάποια άποψη για τις πολιτικές που θα μπορούσαν να λύσουν τα προβλήματα της Θράκης;

Αλλά, όπως πάντοτε συμβαίνει όταν τίθενται ουσιαστικά πολιτικά προβλήματα, έτσι και τώρα με την περίπτωση της κυρίας Καραχασάν οι «σταρ» της ελληνικής πολιτικής προτιμούν είτε τη σιωπή είτε τις άνευ κόστους «λάιτ» ρητορικές αντιπαραθέσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή