Εντος Των Τειχων

3' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η «παρόλα»

Ολο και «ξεφεύγουν» οι πολιτικοί μας. Ο καθείς την «παρόλα» του, προς άγραν ψήφων και εντυπωσιασμό ή για τα πολυπόθητα 15 δευτερόλεπτα διασημότητας του Γουόρχολ, προσκυνούν τα «μαρκούτσια». Αβυσσος η ψυχή του πολιτικού. Και γιατί μιλούν; Μα, επειδή «πρέπει»! Ο κ. Πάγκαλος ρίχνει «ρουκέτες», ο κ. Βενιζέλος «ταράζει τα νερά» κατ’ εξακολούθηση, ο κ. Ψωμιάδης ομιλεί επί παντός, ενεφανίσθη και ο κ. Καλατζής. Διαμορφώνονται πλέον τα «trade marks» των παρατάξεων. Δεν μπορούσε ο κ. Πάγκαλος να εκφρασθεί διαφορετικά αντί να εκστομίσει τα περί «ψώνιων» και «τσογλαναρίας»;

Ασφαλώς, αλλά δεν θα «έβγαζε θέμα»! Και ο πολιτικός που θέλει να «παίζει» στα μέσα, πρέπει να «βγάζει θέμα»! Οπως «έβγαλαν» κάποιοι με τις δηλώσεις τους για την κυρία Καραχασάν, τη συμπαθέστατη Ελληνίδα δικηγόρο, μουσουλμάνα το θρήσκευμα, που επελέγη από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ως υποψηφία υπερνομάρχης. Ποιος, όμως, απ’ όλους αυτούς θα περάσει στην ιστορία για τα «μεγάλα λόγια» του; Κανείς, ασφαλώς, διότι ο πολίτης έχει πλέον αντιληφθεί πώς παίζεται το «πολιτικό πιγκ πογκ».

Πετάει ο ένας την «παρόλα» του στο «μαρκούτσι» και πριν η μπάλα πέσει στο έδαφος, τη χτυπάει ο άλλος με τη δική του «παρόλα»! Απλά, χωρίς να λογαριάζουν τον ξενοδόχο, τον πολίτη δηλαδή, ο οποίος αποτελεί τον τελικό παραλήπτη και κριτή των «μηνυμάτων» τους. «Τσογλαναρία», «ψώνια», «υπερήλικες», «καραγκιόζηδες». Οι ρήτορες του Κοινοβουλίου που συγκινούσαν τις μάζες με τα νοήματα και τα λεκτικά ευρήματά τους, έδωσαν τη θέση τους σε «εκτοξευτές παρόλας»! Εξέλιπε ο πολιτικός-λεξιπλάστης, ο άριστος χρήστης της γλώσσας, ο κεντητής των υψηλών νοημάτων, ο ευφυολόγος των εδράνων. Σήμερα, ευδοκιμεί ο εραστής του «μαρκουτσίου», ο φθηνός επιδειξίας της τηλοψίας.

Και η «αχλάδα»

Μυρίστηκαν «θέμα» με τη μουσουλμάνα δικηγόρο και εκτόξευσαν τα «πυρά» τους, με έπαθλο τα πολυπόθητα 15 δευτερόλεπτα του Γουόρχολ! Και δεν σκέφθηκαν ούτε στιγμή τον Ζινεντίν Ζιντάν! Τον ποδοσφαιριστή-καλλιτέχνη, που συνήρπασε και απεχώρησε πλήρης δόξης – και χρημάτων, είναι αλήθεια. Ουδείς, και δικαίως, από τους 80.000 Ισπανούς (σχεδόν όλοι καθολικοί) που χειροκροτούσαν επί δέκα λεπτά τον άσσο που τους αποχαιρετούσε σκέφθηκε έστω και για μια στιγμή ότι ο Ζιντάν είναι μουσουλμάνος!

Για την προσφορά του, για τις αξέχαστες στιγμές που μας χάρισε κρίθηκε ο γιος των μεταναστών από την Αλγερία και όχι για το σταυρό ή την ημισέληνο που προσκυνά. Δεν σκέφθηκε κανείς από τους δικούς μας ότι η νεαρά δικηγόρος ετέθη -άμα τη επιλογή της- υπό την κρίση των πολιτών; Γνώριζαν όλοι ότι το δικαίωμα του «εκλέγειν και εκλέγεσθαι» το έχουν όλοι οι Ελληνες πολίτες. Ομως, η «παρόλα» σηκώνει την «μπάρα» για τα 15 δευτερόλεπτα του Γουόρχολ. Και οι εκπρόσωποί μας είναι πρόθυμοι να καταβάλουν τα «διόδια» αν και καλά το ξέρουν ότι «πίσω έχει η αχλάδα την ουρά».

Ούτε… μύτη!

Πώς γίνεται, αλήθεια, να «ανοίγει» το Ασφαλιστικό και να μην… ανοίγει μύτη; Γ. Αλογοσκούφης και Σ. Τσιτουρίδης καλούνται να αποκαλύψουν αμέσως τα συστατικά για το σχετικό «γιατροσόφι». Μεταξύ μας, δεν είναι λίγο πράγμα αυτό που γίνεται. Και θέλουμε τη συνταγή! Δεν περνάει επίσης απαρατήρητη η υπογραφή της νέας Συλλογικής Συμβάσεως στον ΟΣΕ. Ο Μιχ. Λιάπης πέτυχε να αποφύγει τον εκτροχιασμό, ενώ η νέα ΣΣΕ δεν είναι… του συρμού!

Πράσινη τρικυμία

Ολο και συχνότερα προβάλλεται έντονα στη δημόσια σκηνή η πολιτική αδυναμία του ΠΑΣΟΚ να τοποθετηθεί με καθαρότητα απέναντι στις καίριες οικονομικές και κοινωνικές υποθέσεις, που διαχειρίζεται η κυβέρνηση. «Κουβάρι» οι απόψεις των στελεχών του κόμματος και στην υπόθεση της καλύψεως των ανέργων κλωστοϋφαντουργών της Νάουσας. Πολιτικά χλωμός πάντοτε ο κ. Γ. A. Παπανδρέου αντιμετωπίζει επιπλέον εσωκομματικό πρόβλημα, καθώς αρκετά στελέχη εργάζονται ήδη φιλοτίμως για ένα καλό «πλασάρισμα» στο τοπίο, που προβλέπεται ότι θα δημιουργηθεί μετά τις επόμενες εκλογές.

Ολες οι σφυγμομετρήσεις (και αυτές που διαθέτει αποκλειστικώς το κόμμα) δείχνουν ότι ο αρχηγός, που προ διετίας υποσχόταν ότι «θα τα άλλαζε όλα», δεν είναι ικανός να αλλάξει τη διαφορά που χωρίζει το ΠΑΣΟΚ από τη Ν.Δ. «Δεν κρατιέται», λοιπόν, ο Ευ. Βενιζέλος, «ανεβαίνει» η Αννα Διαμαντοπούλου, «ψάχνεται» ο Γ. Παπαντωνίου, «φουντώνει» ο Θ. Πάγκαλος, δυσκολεύεται πολύ η Βάσω Παπανδρέου για μια καλύτερη θέση. Και σε μια γωνία του σκηνικού ο K. Λαλιώτης γενικώς «περιμένει»…

Fir-ί… fir-ί

Παλιό, πολιτικώς ανόητο «κόλπο» να προσπαθούν κυβερνητικοί αξιωματούχοι να κρύψουν από τους πολίτες κάποιες πραγματικότητες που, κατά τη γνώμη τους, θα τους ήταν δυσάρεστες. Ετσι τώρα, εξετέθη άσχημα η κυβέρνηση, όταν διαβεβαίωσε μέσω του υπουργείου Εξωτερικών ότι η ελληνική θέση για δικαίωμα διενέργειας ερεύνης-διασώσεως στο Αιγαίο εντός ορίων FIR Αθηνών δεν έχει αλλάξει, και ότι η Τουρκία κανει απλώς… τα δικά της, όταν πραγματοποιεί σχετική άσκηση εντός αυτών των ορίων. Ουδέν αναληθέστερον. Οπως αποκαλύφθηκε από την Κύρα Αδάμ («Ελευθεροτυπία») η απόφαση έχει σαφώς αλλάξει από τον Οκτώβριο 2004 στον ICAO, όπως αναγκάσθηκε να παραδεχθεί τελικώς ο υπουργός Μεταφορών. Τζίφος η επιχείρηση με ζημιά για τους αποκρύψαντες την αλήθεια σε μία τόσο σοβαρή υπόθεση.

ΥΓ.: Του Παραλύτου σήμερα και η στήλη παρακαλεί να αποφύγετε τους συνειρμούς με χρήση των γραφομένων της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή