H Δαντέλα τυλίγει την επικαιρότητα

H Δαντέλα τυλίγει την επικαιρότητα

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήπως σας έχει κουράσει η συνεχής αναφορά στην τεχνολογική εποχή που ζούμε, στην κυριαρχία της πληροφορικής, στην επερχομένη παγκοσμιοποίηση που θα αλλάξει αναπόφευκτα τον κόσμο όπως τον ξέραμε ώς τώρα; H λύση είναι μία, και είναι απλή: πάρτε Βελόνα και Κλωστή και αφήστε τη Δαντέλα να μας διηγηθεί το δικό της γοητευτικό παραμύθι στα χρόνια που πέρασαν και σε αυτά που θα ‘ρθουν… Αυτό το λεπτεπίλεπτο διαχρονικό εργόχειρο έχει τη δική του πολιτιστική ιστορία να επιδείξει και ειδικά η ελληνική δαντέλα (που με τη νέα γραμματική έχασε το ένα λάμδα, από τη γαλλική γραφή της Dentelle) γνωρίζει μεγάλη αναγνώριση διεθνώς.

Δύο μεγάλες εκδηλώσεις είναι αφιερωμένες στη Δαντέλα αυτόν τον Μάιο, όπως μας πληροφορεί η Ελληνίδα δέσποινα της Δαντέλας, η κ. Δέσποινα Φόρου-Κούτσικα, εκπρόσωπος της Διεθνούς Οργανώσεως OIDFA – Organisation Internationale de la Dentelle au Fuseau et a l’ Aiguille που, κυριολεκτικά και μεταφορικά, «τυλίγει» τον κόσμο στη Δαντέλα, όπως είναι και το σήμα της.

Στην Αθήνα το 12ο Διεθνές Συνέδριο

Το 12ο Διεθνές Συνέδριο – Εκθεση Δαντέλας του OIDFA θα γίνει στην Αθήνα στις 26-28 Μαΐου, πληροφορίες σχετικά στην ιστοσελίδα www.oidfa2006athens.com. Στα 2.500 μέλη του ο OIDFA έστειλε έντυπο με το πρόγραμμα του Συνεδρίου – Εκθεσης, με πολλές εκδηλώσεις σε όλα τα λαογραφικά μουσεία της Αθήνας, με εκδρομές στον Αργοσαρωνικό, μία ημέρα εκδρομή στην Αίγινα και επίσκεψη στο εκεί Λαογραφικό της Κέντρο. Θέμα του διεθνούς διαγωνισμού είναι «το τρελοβάπορο» του Ελύτη, επειδή εορτάζεται φέτος το έτος του Νομπελίστα ποιητή. Το Συνέδριο θα γίνει στην Αίθουσα του Χρηματιστηρίου, Σοφοκλέους 10, όπου θα γίνουν οι τελετές έναρξης, λήξης, διαλέξεις και η γενική συνέλευση του OIDFA.

H Εκθεση θα γίνει στην Αίθουσα Κόντογλου του Δήμου Αθηναίων, τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, και θα εκτεθούν δαντέλες από διάφορες περιοχές της Ελλάδος και της Κύπρου. H Εκθεση ξεκινάει νωρίτερα, από τις 23 Μαΐου και θα διαρκέσει ώς τις 28 Μαΐου. Επίσης, θα οργανωθούν ειδικές εκθέσεις στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης, Κυδαθηναίων 17, στο Εθνολογικό Ιστορικό Μουσείο, στη Σταδίου 13, στο Λύκειο Ελληνίδων.

Τέλος, και εδώ ερχόμαστε στην επικαιρότητα, στο Μουσείο Μπενάκη της Κουμπάρη 1 θα εκτεθούν ορισμένα κομμάτια ελληνικής δαντέλας από το Victoria & Albert Museum του Λονδίνου (συλλογή Sandwith). Αύριο, Δευτέρα 15 Μαΐου, ώρα 8.00 μ.μ. θα γίνουν τα εγκαίνια της Εκθεσης «H ελληνική δαντέλα στο Μουσείο V&A», προσκαλούν το Δ.Σ. του OIDFA και η διοικητική επιτροπή του Μουσείου Μπενάκη. Διάρκεια έκθεσης από 17 Μαΐου έως 18 Ιουνίου. Χορηγός η Deutsche Βank.

Ιδιαίτερα γοητευτικό, όσο και ενημερωτικό, είναι το μικρό βιβλιαράκι «H Δαντέλα στην Ελλάδα», εικονογραφημένο με ελληνικές ονομαστές δαντέλες. Κάθε φύλλο του αποτελεί και μια «καρτ-ποστάλ» που μπορεί ο κάθε σύνεδρος να τη στείλει στη χώρα του μαζί με τα χαιρετίσματα και τα νέα του συνεδρίου δαντέλας. Εξαίρετη ιδέα για την ελληνική δαντέλα! Και, όπως μας λέει η κ. Δέσποινα Κουτσίκου στην εισαγωγή: «Στη Μινωική Εποχή και στην Αρχαία Ελλάδα έχουμε απεικονίσεις σε αγγεία ότι οι Ελληνίδες χρησιμοποιούσαν το δίχτυ και πλεκτά σιρίτια για να στολίζουν τις ενδυμασίες και τα μαλλιά τους. Στο Βυζάντιο έχουμε γραπτές μαρτυρίες ότι οι άρχοντες χρησιμοποιούσαν τη δαντέλα και φαίνεται αυτό καθαρά στις αγιογραφίες. H τέχνη της μπιμπίλας αναπτύχθηκε μόνο στην Ελλάδα (παράλια Μικράς Ασίας, Κύπρο), στην Αρμενία, αργότερα και στην Τουρκία. H δαντέλα ανεπτύχθη περισσότερο στα νησιά, στην Αττική και στη Θράκη, σε μικρές οικοτεχνίες, και στα μοναστήρια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή