ΑΠΟΨΕΙΣ

O Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος θα εγκαινιάσει την έκθεση του B. Θεοχαράκη στην Πόλη

Υψίστη τιμή για τον Βασίλη Θεοχαράκη, τον ζωγράφο, τον στιβαρό Ελληνα επιχειρηματία και τον άνθρωπο και οικογενειάρχη, που ήδη έχει τον τίτλο του Αρχοντος Χαρτουλαρίου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το ότι την Παρασκευή, 19 Μαΐου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος θα τελέσει τα εγκαίνια της Εκθεσης «Αγιον Ορος – Τοπία του Βυθού», ώρα 19.00, στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, στην Κωνσταντινούπολη.

Στο ανακαινισμένο υποδειγματικά Σισμανόγλειο Μέγαρο, των αρχών του 19ου αιώνα, στο Πέρα της Πόλης, θα εκτεθούν 35 επιλεγμένα και αντιπροσωπευτικά έργα της δουλειάς του Βασίλη Θεοχαράκη από τις δύο ενότητες που ξεχώρισαν, το «Αγιον Ορος» και «Τοπία του Βυθού».

«Αγιον Ορος», έργα ζωγραφισμένα από το 1996 ώς το 1999, πρωτοπαρουσιάστηκαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Στρασβούργο, το 1999. Πίνακες εμπνευσμένοι από τη Μονή Βατοπεδίου, τη Μονή Παντοκράτορος, τη Μονή Μεγίστης Λαύρας, τη Μονή Δοχειαρίου, τη Σκήτη της Αγίας Αννας, αποκαλύπτουν το ιδιαίτερο ταλέντο του στο να αποδίδει την πνευματικότητα των τοπίων της Αθωνικής Πολιτείας. H δρ Νέλλη Μισιρλή, ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης, αναγνωρίζει και μια άλλη προσωπική παράμετρο σ’ αυτήν την ώριμη φάση του ζωγράφου Βασίλη Θεοχαράκη. «Τον επιστρέφει -γράφει- στα χρόνια της μαθητείας του κοντά στον Σπύρο Παπαλουκά, ο οποίος απέδωσε ζωγραφικά την ποίηση της Αθωνικής Πολιτείας με ευαίσθητο και γοητευτικό τρόπο. Κάθε ιδεατό σχήμα μονής αποπνέει το αγέρωχο, το ασυμβίβαστο, το υπερβατικό, το διαχρονικό και το αιώνιο».

Για την ενότητα «Τοπία του Βυθού» 2001-2006, γράψαμε από τη στήλη αυτή πρόσφατα, με αφορμή την έκθεση στο Δημαρχείο του 6ου διαμερίσματος στο Παρίσι. Για τη σχέση που έχει η μία ενότητα του «Αγίου Ορους» με την άλλη, τα «Τοπία του Βυθού», γράφει ο επιμελητής της έκθεσης Τάκης Μαυρωτάς: «H βαθιά επιθυμία του ζωγράφου να προσπεράσει τις απλές εντυπώσεις του κόσμου και να προσεγγίσει με προσωπικό εκφραστικό του ιδίωμα το θείο αποτελεί την προτεραιότητα της εικαστικής του επιλογής.

Μέσα από τις εικόνες του βυθού μάς ταξιδεύει σε άγνωστους χώρους, όπου επικρατεί η σιωπή, το μυστηριακό φως, ο δε χειρισμός του χρώματος ενδυναμώνει μια ατμόσφαιρα γαλήνιας ενατένισης». Την πρόσκληση στα εγκαίνια της έκθεσης του Βασίλη Θεοχαράκη απευθύνει ο γενικός πρόξενος της Ελλάδος κ. Αλέξης Αλεξανδρής, η δε έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των πολιτιστικών προγραμμάτων της Αδελφότητας των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου «Παναγία Παμμακάριστος». O πρόεδρος της Αδελφότητας των Οφφικιάλων κ. Ιωάννης Παπαμιχαλάκης τη βραδιά των εγκαινίων θα απευθύνει επίσης χαιρετισμό μετά τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον γενικό πρόξενο στην Κωνσταντινούπολη, ενώ ο ακαδημαϊκός κ. Χρύσανθος Χρήστου θα μιλήσει για το ζωγραφικό έργο του Βασίλη Θεοχαράκη. H έκθεση θα διαρκέσει ώς τις 6 Ιουνίου 2006 και είναι μια ακόμη πολιτιστική προσφορά στους Ελληνες της Πόλης…