24η Απονομή Βραβείων Δημοσιογραφίας του Ιδρύματος Μπότση σε άξιους συναδέλφους που τιμούν το λειτούργημα με συνέπεια και προσφορά

24η Απονομή Βραβείων Δημοσιογραφίας του Ιδρύματος Μπότση σε άξιους συναδέλφους που τιμούν το λειτούργημα με συνέπεια και προσφορά

4' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια φορά τον χρόνο, να που γινόμαστε και εμείς οι δημοσιογράφοι, Είδηση με κεφαλαίο, την οποία εμείς πρέπει πάλι να καλύψουμε! Αυτό συνέβη χθες, στην 24η Απονομή Δημοσιογραφικών Βραβείων από το Ιδρυμα Προαγωγής Δημοσιογραφίας Αθ. B. Μπότση, την οποία τίμησε με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος μάλιστα επέδωσε τα 5 Βραβεία στους παρακάτω αγαπητούς μας συναδέλφους: στον Ευθύμιο – Μάκη Γεωργίου «για τις επιτυχίες του στο αστυνομικό ρεπορτάζ και την εμπεριστατωμένη κάλυψη της πολύνεκρης τραγωδίας του Λονδίνου, το καλοκαίρι του 2005». Στον Κώστα Μπετινάκη «για την επί 35 χρόνια ευδόκιμη μαθητεία του στη δημοσιογραφία και για τη δημιουργία του πρώτου ηλεκτρονικού περιοδικού στη χώρα μας». Στον Σπύρο Ορνεράκη «για τον μοναδικό τρόπο που απεικονίζει με το πενάκι του τα πολιτικά δρώμενα και τα πρόσωπα της επικαιρότητας, δημιουργώντας σχολή στο γελιογραφικό σκίτσο». Συνεργάτης στη μεταπολιτευτική «Καθημερινή», με τα σκίτσα των πολιτικών αρχηγών στο κυριακάτικο «Πολιτικό Δελτίο», έχει πάρει το 2ο Βραβείο σε Παγκόσμια Εκθεση Γελιογραφίας και δημιούργησε σχολή σκίτσου που φέρει το όνομά του. Στον Χρήστο Παναγιωτόπουλο, διευθυντή ειδήσεων και ενημέρωσης του MEGA, απενεμήθη το βραβείο «για την καθιέρωση ενός νέου μοντέλου δελτίου ειδήσεων, με πολιτικό και οικονομικό προσανατολισμό, έμφαση στην κοινωνική έρευνα και τις διεθνείς εξελίξεις και με σεβασμό στην αντικειμενική ενημέρωση». Και στον Παντελή Σαββίδη «για τον εμπεριστατωμένο τρόπο με τον οποίο μέσα από την αρθρογραφία του στον ημερήσιο Τύπο και από την τηλεοπτική του εκπομπή «Ανιχνεύσεις» στην ET3 ενημερώνει τους Βορειοελλαδίτες για το εγχώριο πολιτικό και βαλκανικό γίγνεσθαι».

Στη δική μας Μαρία Κατσουνάκη

Με ιδιαίτερη χαρά μάθαμε -εκ των υστέρων, γιατί η ίδια είναι σεμνή και δεν περιαυτολογεί ποτέ- πως η δική μας Μαρία Κατσουνάκη, αρχισυντάκτρια του ημερήσιου πολιτιστικού τμήματος της «Καθημερινής», στην οποία αρθρογραφεί από το 1987, κάνει κριτική και συνεντεύξεις, βραβεύθηκε με το Βραβείο Ανθρωπιστικού Ρεπορτάζ «για τη συνέπεια, την επαγγελματική ευσυνειδησία και την ιδιαίτερη ευαισθησία στις ανθρώπινες αξίες που επιδεικνύει στην προβολή και προώθηση του Πολιτισμού μέσα από τα MME». Το Βραβείο που πήρε από τα χέρια του προέδρου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού κ. Ανδρέα Μαρτίνη (που είναι και ο θεσμοθέτης), ως διατύπωση, είναι ο καθρέφτης της δημοσιογραφικής τροχιάς της Μαρίας Κατσουνάκη, τόσο αγαπητής σε όλους τους ανθρώπους της «Καθημερινής», όπως και στους συναδέλφους των εφημερίδων και λοιπών MME. Στην απονομή ήταν, και την καμάρωσαν, οι δύο Ολυμπίες της ζωής της, η κόρη της και η γιαγιά. Στο γραφείο της, χθες, στον τέταρτο όροφο της «Καθημερινής», οι συντάκτες του πολιτιστικού τμήματος την υποδέχθηκαν με ανθοδέσμη. H Μαρία συνεργάζεται με την ET1 προλογίζοντας ταινίες και αφιερώματα σε σημαντικούς δημιουργούς του νέου Ελληνικού Κινηματογράφου. Συγχαρητήρια από όλους μας, άξια όσο και σεμνή.

Τα άλλα Ειδικά Βραβεία απενεμήθησαν: στον Γρηγόρη Τζιοβάρα, από την πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Αννα Μπενάκη, «για την πληρότητα και αντικειμενικότητα στην κάλυψη του κοινοβουλευτικού ρεπορτάζ και για τα βιβλία του για τη Βουλή». Στον Ηλία Μπενέκο το Βραβείο Ρεπορτάζ Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τον δήμαρχο Αθηναίων κ. Θεόδωρο Μπεχράκη «για την ολοκληρωμένη κάλυψη και την προβολή των θεμάτων της T.A.». Στον Διονύση Κεφαλάκο Βραβείο Οικονομικού Ρεπορτάζ από τον διευθυντή του EBEA δρα Φουντοκάκο «για τη μακρόχρονη πορεία και προσφορά του στο Οικονομικό Ρεπορτάζ και την ποιότητα της δουλειάς του». Στον Σπύρο Μιχαλόπουλο, το Βραβείο για την Ισότητα των Φύλων «για την αντικειμενική κάλυψη, ανάδειξη και προβολή θεμάτων που αναφέρονται στην ισότητα των φύλων».

Στον Χρίστο Χριστοδούλου, Βραβείο Οπτικοακουστικής Επικοινωνίας για Παιδιά και Εφήβους «για το πλούσιο έργο του στον τομέα της οπτικοακουστικής κάλυψης σε όλη την Ελλάδα και για την ανάδειξη θεμάτων της οικογένειας». Του το επέδωσε ο πρόεδρος του IOM Ροδόλφος Μορώνης. Το Βραβείο Απόστολου Μαγγανάρη στον Γιώργο Λεονάρδο «για την επιτυχή δημοσιογραφική σταδιοδρομία του, το πλούσιο συγγραφικό του έργο και την καταγραφή και παρουσίαση γεγονότων και προσώπων».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας απένειμε το Βραβείο Εθνικής Αντίστασης, που θέσπισε στη μνήμη του αγωνιστή, δημοσιογράφου Μανώλη Λίτινα η οικογένειά του, στον Γιάννη Βουλδή «για τη συμμετοχή του στην Εθνική Αντίσταση στην Πελοπόννησο παράλληλα με την πλούσια και επιτυχή δημοσιογραφική του σταδιοδρομία». Στη συνέχεια, απενεμήθησαν τιμητικές διακρίσεις: στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων «για τη συμπλήρωση 100 χρόνων προσφοράς στην ενημέρωση με αμεσότητα και εγκυρότητα». Το παρέλαβε ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του ΑΠΕ – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, Γιώργος Ταμπακόπουλος. Στην εφημερίδα «Ερευνα» Τρικάλων «για τη συμπλήρωση 48 χρόνων κυκλοφορίας της και την έγκυρη ενημέρωση της κοινής γνώμης της περιφέρειας». Στην Ενωση Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου, ΕΔΙΠΤ, «για την 67χρονη προσφορά της στην ανάπτυξη του Περιοδικού Τύπου». Στον Ιωσήφ Ιωσήφ «για την επιτυχημένη δημοσιογραφική σταδιοδρομία και την καθιέρωση του Οικονομικού Ρεπορτάζ στον Κυπριακό Τύπο». Στον φωτοειδησεογράφο Γιάννη Κόντο «για τη διεθνή εργασία του και τα επιτυχημένα φωτορεπορτάζ του από εμπόλεμες περιοχές και εστίες αναταραχής». Στον Κυριάκο Κορόβηλα επί σειράν ετών αρχισυντάκτη της «Καθημερινής» «για τη συνολική προσφορά του στη δημοσιογραφία από επιτελικές θέσεις σε ημερήσιες εφημερίδες, για τις καινοτομίες του στον Τύπο και για το ήθος του». Επίσης, απενεμήθησαν Ειδικοί Επαινοι στον Δημήτρη Παπαναγιώτου και Βασίλη Παπαθανασόπουλο, καταξιωμένοι συνεργάτες και οι δύο της «Καθημερινής», που και οι δύο διετέλεσαν διευθυντές του γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας. O Βασίλης Παπαθανασόπουλος του Κωνσταντίνου Καραμανλή και ο Δημήτρης Παπαναγιώτου του Προέδρου Κων. Στεφανόπουλου, θέση που συνεχίζει να διατηρεί επί προεδρίας Καρόλου Παπούλια.

Οι απονομές έγιναν στην κατάμεστη αίθουσα του «Κάραβελ», παρουσία του υπουργού Επικρατείας κ. Θεόδωρου Ρουσόπουλου που απηύθυνε χαιρετισμό και απένειμε την τιμητική διάκριση στο ΑΠΕ. Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης, ο πρόεδρος του Ιδρύματος κ. Σπύρος Αβαρκιώτης, ο οποίος συνέτεινε στην ορθή λειτουργία του θεσμού και ο οποίος αποχωρεί από τη θέση του προέδρου, την οποία ανέλαβε ο κ. Πάνος Καραγιάννης, πρώην εκδότης, καθώς και ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ κ. Πάνος Σόμπολος, που μετέχει της Γνωμοδοτικής Επιτροπής μαζί με τους Δημήτρη Τσαλαπάτη, Θανάση Παπανδρόπουλο, Γιάννη Χρυσάφη, Βασίλη Νικολόπουλο και Αγαμέμνονα Φαράκο. Παρέστησαν επίσης ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος, ο πρώην πρωθυπουργός και επίτιμος πρόεδρος κ. Κώστας Μητσοτάκης, ο πρώην πρωθυπουργός κ. Ιωάννης Γρίβας, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής κ. Απόστολος Κακλαμάνης, η υπερνομάρχης κ. Φώφη Γεννηματά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή