Τι γραφει ο ξενος Τυπος

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

HERALD ΤRΙΒUΝΕ

Η εμμονή των Τούρκων

Η αυτοκαταστροφική παθιασμένη τάση της Τουρκίας να αρνείται τη γενοκτονία των Αρμενίων φαίνεται ότι δεν έχει όρια. Οι Τούρκοι προ ημερών έλαβαν την απόφαση να αποχωρήσουν από νατοϊκή άσκηση επειδή ο Καναδός πρωθυπουργός χρησιμοποίησε τον όρο «γενοκτονία» αναφερόμενος στις μαζικές δολοφονίες των Αρμενίων στην Τουρκία κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Λίγο νωρίτερα, ο Τούρκος πρεσβευτής στη Γαλλία είχε ανακληθεί προσωρινά στην Αγκυρα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το γαλλικό νομοσχέδιο που καθιστούσε παράνομη την άρνηση ότι υπήρξε γενοκτονία των Αρμενίων… Η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί οποιαδήποτε συζήτηση για το θέμα ως σοβαρή εθνική προσβολή και αντιδρά πάνω σ’ αυτό με υστερία. Πέντε δημοσιογράφοι, οι οποίοι επέκριναν δικαστική απόφαση να μην επιτρέψει τη διεξαγωγή στην Κωνσταντινούπολη διάσκεψης για το Αρμενικό, συνελήφθησαν με την κατηγορία της βλασφημίας. Η άρνηση, πάντως, της Τουρκίας να αποφεύγει έστω και μια συζήτηση στο θέμα αποτελεί μεγάλο εμπόδιο στην αποκατάσταση των σχέσεων με τη γειτονική Αρμενία και στη διασφάλιση μιας θέσης στην Ευρώπη και τη Δύση. Είναι καιρός πια οι Τούρκοι να συνειδητοποιήσουν ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος γι’ αυτούς είναι η άρνηση της ιστορίας.

ΑL-ΗΑΥΑΤ

Αλλο ο Αχμεντινετζάντ, άλλο ο Σαντάμ

Αλλο πράγμα ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ, άλλο πράγμα ο Σαντάμ Χουσεΐν. Ο πρώτος είναι «υποτακτικός» του αγιατολάχ Χομεϊνί και ο δεύτερος του Μισέλ Αφλαγκ (Σύρος Χριστιανός, ο οποίος ίδρυσε την μπααθική ιδεολογία). Ο πρώτος έθεσε τις βάσεις της ισλαμικής επανάστασης, ο δεύτερος αναδείχθηκε στηριζόμενος στον λαϊκό μιλιταρισμό. Ο πρώτος εξελέγη με την ψήφο του ιρανικού λαού, ο δεύτερος κατέλαβε ουσιαστικά την εξουσία διά της βίας. Ο Αχμεντινετζάντ δεν είναι αυτός που έχει τον τελευταίο λόγο στο καθεστώς, αλλά αρκούσε μια λέξη του Σαντάμ Χουσεΐν για να αποπεμφθεί ο οποιοσδήποτε. Πάντως, ο Αχμεντινετζάντ αντιλαμβάνεται ότι οι Αμερικανοί χρειάζονται τη βοήθεια του Ιράν, προκειμένου να βγουν από την ταπείνωση στο Ιράκ. Αντελήφθη ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή για να πραγματοποιήσει τις περιφερειακές φιλοδοξίες, βασιζόμενος στην καλή εικόνα που άφησε ο προκάτοχός του μετριοπαθής Χαταμί. Ο Αχμεντινετζάντ δεν μοιάζει με τον Χουσεΐν, ούτε το ιρανικό καθεστώς με το μπααθικό. Οι άνθρωποι του καθεστώτος διαβάζουν το ιρανικό ερώτημα με βάση την εμπειρία τους με το Ιράκ. Πλήρωσαν ένα ακριβό τίμημα για τις «αταξίες» του Σαντάμ Χουσεΐν. Σήμερα, διερωτώνται ποιες θα είναι οι συνέπειες ενός καινούργιου πολέμου – ποιοι θα είναι οι νικητές και ποιοι οι ηττημένοι.

DW-WΟRLD.DΕ

Οι Αραβες Ισραηλινοί

Στις 15 Μαΐου του 1948 ιδρύθηκε το κράτος του Ισραήλ. Ημέρα εκπλήρωσης των ονείρων των Ισραηλινών, ημέρα καταστροφής για τους Παλαιστινίους. Ποια είναι όμως η θέση της αραβικής μειονότητας σήμερα στο Ισραήλ; Οι Αραβες Ισραηλινοί αποτελούν το 20% του πληθυσμού και οι Εβραίοι το 80%. Η κατάσταση μεταξύ τους είναι ιδιαίτερα φορτισμένη και χαρακτηρίζεται από αμοιβαία δυσπιστία. Εκθεση του ισραηλινού κοινοβουλίου έκανε συστάσεις στην αστυνομία να σταματήσει την επιθετική συμπεριφορά της απέναντι στους Αραβες Ισραηλινούς. Σύμφωνα με δημοσκόπηση, το 62% των Εβραίων πιστεύουν ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να ενθαρρύνει τους μουσουλμάνους Ισραηλινούς ώστε να μεταναστεύσουν. Μόνο το 14% πιστεύει ότι οι σχέσεις μεταξύ Εβραίων και Αράβων είναι καλές. Εκτός αυτού βλέπουν τους μουσουλμάνους σαν δημογραφική απειλή μια και οι μουσουλμάνες κατά μέσο όρο έχουν 4 παιδιά, ενώ οι Εβραίες 2,7.

THE NEW YORK ΤΙΜΕS

Το άλλο πρόσωπο της Ρουμανίας

Οταν ο Νικολάι Τσαουσέσκου, ήταν δικτάτορας της Ρουμανίας απαγόρευσε την αντισύλληψη. Εκτοτε χιλιάδες ανεπιθύμητα παιδιά αφέθηκαν να πεθάνουν σε τεράστια απάνθρωπα ορφανοτροφεία. Οταν ο κομμουνισμός κατέρρευσε, η Ρουμανία άρχισε να διαλύει αυτά τα ορφανοτροφεία. Αλλά πολλά παιδιά συνεχίζουν να βρίσκονται σε μικρότερα ιδρύματα, σχεδόν κάτω από τις ίδιες συνθήκες. Σήμερα, η Ρουμανία παραδέχεται ότι έχει 31 χιλιάδες ιδρυματικά παιδιά, αν και ο αριθμός αυτός πρέπει να είναι μεγαλύτερος. Ενας νέος νόμος απαγορεύει να αφήνονται τα παιδιά σε ιδρύματα εκτός αν είναι παραπληγικά ή εμφανίζουν διάφορες άλλες ανίατες ασθένειες. Ο Ρουμάνος πρωθυπουργός έδωσε εντολή για τη διερεύνηση και την αξιολόγηση των ιδρυμάτων. Είναι καιρός όμως η Ρουμανία να θάψει οριστικά το κομμουνιστικό παρελθόν της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή