«Με την ανάσα της Αθήνας και της Ρώμης» του Τάκη Θεοδωρόπουλου

«Με την ανάσα της Αθήνας και της Ρώμης» του Τάκη Θεοδωρόπουλου

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το άλλο βιβλίο που ήλθε είναι το «Με την ανάσα της Αθήνας και της Ρώμης» του Τάκη Θεοδωρόπουλου, συγγραφέα, δημοσιογράφου, πνευματικού ανθρώπου της σύγχρονης γενιάς.

Αναζητήστε το στα βιβλιοπωλεία, για να το χαρείτε πρώτα μόνοι σας, διαβάζοντάς το στην ήσυχη γωνιά σας και μετά για να ζωηρεύετε τη συζήτηση στη συντροφιά σας λέγοντας: «O Οιδίπους δεν είναι μόνον σύμπλεγμα»… ΄H, «O Περικλής και ο πολιτισμός των Βρυξελλών». ΄H, «χωρίς το πνεύμα του Θουκυδίδη ίσως ο Θερβάντες να μην είχε γράψει τον «Δον Κιχώτη»», και θα δείτε πώς θα αντιδράσουν τα ξύπνια μυαλά που πάντα υπάρχουν σε μια ελληνική ελληνομαθή παρέα. Είναι τίτλοι από το κεφάλαια του νέου βιβλίου του Τάκη Θεοδωρόπουλου, που δεν είναι μόνον νέος, ωραίος, αλλά έχει βραβευθεί και από τη Γαλλική Ακαδημία το 2004 με το Αργυρό Μετάλλιο για την Ακτινοβολία της Γαλλικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας.

Πέρσι, ο Τάκης Θεοδωρόπουλος εξέδωσε, στη Γαλλία, ένα δοκίμιό του για να υπερασπισθεί τις ελληνορωμαϊκές καταβολές του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Το έγραψε κατευθείαν στα γαλλικά και κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Flammarion. Φέτος τον χειμώνα το ξανάγραψε στη μητρική του γλώσσα, στα ωραία μας ελληνικά, και τώρα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ωκεανίδα».

Εργο μαχητικό που εντοπίζει τους πολιτισμικούς ιούς που κρύβονται πίσω από την πολιτική κρίση της σημερινής Ευρώπης με τη συστηματική υποβάθμιση της κλασικής παιδείας και την επίσης συστηματική υποβάθμιση του ελληνορωμαϊκού ανθρωπισμού πάνω στον οποίον στηρίχθηκε η ιστορία της ευρωπαϊκής τέχνης και λογοτεχνίας. Θέμα καυτό σε μια Ευρώπη που μοιάζει σαν να θέλει να ξεχάσει την ιστορία της και που τη φοβάται, και βυθίζεται, για πιο σιγουριά, στη γραφειοκρατική πλήξη των Βρυξελλών. Επαναλαμβάνουμε αυτό που έγραψε η Monde: «Με το βιβλίο αυτό και με το «Μυθιστόρημα του Ξενοφώντα» ο Τάκης Θεοδωρόπουλος μας δίνει «ένα μάθημα λογοτεχνικού ήθους»».

Και κάτι ακόμα: και μια γερή σκουντιά, γιατί, όπως λέει, χαρακτηριστικά «αν η σημερινή Ευρώπη ξεχάσει τους Ελληνες το λιγότερο που μπορεί να της συμβεί είναι να πεθάνει από πλήξη!».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή