Τι γραφει ο ξενος Τυπος

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

THE NEW YORK ΤΙΜΕS

Δεν είναι δυνατόν

Η δημοτικότητα του προέδρου Μπους, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, έχει διολισθήσει στο 29%. Ειλικρινά, δεν το πιστεύω. Δεν είναι δυνατόν αυτή η δημοσκόπηση να είναι σωστή. Τι θέλω να πω; Μα, πώς είναι δυνατόν να υπάρχει ένα 29% των Αμερικανών που εξακολουθούν να εγκρίνουν την προεδρία Μπους; Προσωπικά, πιστεύω ότι ο πρόεδρος θα πρέπει επειγόντως να προβεί σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του. Αλλά οι Αμερικανοί κινούνται με αργούς ρυθμούς στις κρίσεις τους όταν πρόκειται για τον πρόεδρο. Και εν καιρώ πολέμου, ειδικότερα, θέλουν να δίνουν το πλεονέκτημα της αμφιβολίας. Νομίζω, όμως ότι ένας σημαντικός αριθμός Αμερικανών τους τελευταίους μήνες έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στην ικανότητα της κυβέρνησης, αλλά και στην ειλικρίνειά της. (Απόσπασμα από άρθρο του Thomas Friedman.)

LE ΜΟΝDΕ

Στην αναμονή….

Πρέπει οπωσδήποτε να περιμένετε. Αυτή ήταν η σύσταση που έδωσαν οι Βρυξέλλες την περασμένη Τρίτη στους ηγέτες των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, οι οποίες θα πρέπει να αποφασίσουν τον ερχόμενο μήνα σχετικά με την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην Ενωση. Οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών δικαίως υπογραμμίζουν ότι ο δύο χώρες δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για την ένταξη στην Ενωση. Ωστόσο, η στάση αναμονής της Κομισιόν αντανακλά την κριτική στάση της Ευρώπης έναντι των ενταξιακών διαδικασιών στο σύνολό τους. Αδυνατώντας να εξηγήσουν τις διευρύνσεις του παρελθόντος, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι φρενάρουν τις διευρύνσεις του μέλλοντος, θέλοντας να δείξουν ότι αφουγκράζονται την κοινή γνώμη της Ευρώπης. Η γενική οδηγία των Βρυξελλών αυτή τη στιγμή είναι «αναμονή». Η Βουλγαρία και η Ρουμανία ενδέχεται να είναι τα πρώτα θύματα.

ΤΗΕ ΙΝDΕΡΕΝDΕΝΤ

Τήρηση των υπεσχημένων

Θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι η Ρουμανία και η Βουλγαρία δεν υπήρξαν τυχερές. Χάνοντας το τρένο της μεγάλης διεύρυνσης, η οποία έφερε στους κόλπους της Ε.Ε. τις χώρες της Βαλτικής και πολλές από τις χώρες-δορυφόρους της ΕΣΣΔ, η Ρουμανία και η Βουλγαρία βρέθηκαν σε μειονεκτική θέση. Κι ενώ ορθώς ελέχθη πως θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να φτάσουν να πληρούν τα κριτήρια ένταξης συγκριτικά με τις βαλτικές, δεν κατάφεραν να κρατήσουν ζωντανή την ευφορία που ακολούθησε το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Δικαίως επομένως διαμαρτύρονται ότι δίδεται πολύ μεγαλύτερη σημασία στις λεπτομέρειες της αίτησής τους συγκριτικά πάντα με τις χώρες που προηγήθηκαν αυτών. Βεβαίως είναι λογικό η Ευρωπαϊκή Ενωση να περάσει περίοδο περισυλλογής, ακόμη και να αυτοαμφισβητηθεί. Αλλά έχει καθήκον να τιμήσει τη δέσμευσή της, όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία έχουν καθήκον να τιμήσουν τη δική τους. Την 1η Ιανουαρίου του 2007, ή λίγο αργότερα, η Ε.Ε. θα πρέπει να αποτελείται από 27 κράτη.

LΑΤΙΜΕS.CΟΜ

Η αμερικανική διπλωματία και η Λιβύη

Οι αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες επί σειράν ετών ήθελαν να αποκτήσουν πρόσβαση στο πετρέλαιο της Λιβύης. Η απόφαση, επομένως, των Ηνωμένων Πολιτειών να διαγράψουν από τη λίστα της τρομοκρατίας τη Λιβύη και να αποκαταστήσουν πλήρως τις διπλωματικές σχέσεις έγινε δεκτή με ενδιαφέρον και από τις δύο πλευρές. Ομως, η κίνηση αυτή έχει διπλή ανάγνωση. Η κυβέρνηση Μπους δηλώνει με αυτόν τον τρόπο ότι κράτη-παρίες που τελικά καταγγέλλουν την τρομοκρατία μπορούν κάποια στιγμή να ωφεληθούν. Ενα άλλο σημείο είναι ότι οι κυρώσεις λειτουργούν, όπως λειτούργησαν στην περίπτωση της Λιβύης, και σίγουρα η κατάσταση της Τρίπολης αποτελεί καλό παράδειγμα γι’ αυτούς που σκέπτονται να επιβάλουν κυρώσεις σε χώρες όπως το Ιράν.

ΤΗΕ ΤΙΜΕS

Νέα γενιά πυρηνικών εργοστασίων

Νέα πυρηνικά εργοστάσια είναι η μοναδική λύση. Το φυσικό αέριο καλύπτει το 40% της κατανάλωσης στη Μεγάλη Βρετανία, αλλά δεν υπάρχουν αρκετά αποθέματα. Τον περασμένο χειμώνα οι καταναλωτές λίγο έλειψε να τροφοδοτούνται με δελτίο, ενώ οι τιμές ανέβηκαν στα ύψη. Εξάλλου, η διένεξη για το φυσικό αέριο μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Το Κρεμλίνο δεν διστάζει να ασκήσει πολιτικές πιέσεις μέσω του φυσικού αερίου. Η μοναδική εναλλακτική λύση είναι: μια νέα γενιά πυρηνικών εργοστασίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή