Τι γραφει ο ξενος Τυπος

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

LE ΜΟΝDΕ

Ακραίες προτάσεις

Η Δημοκρατία των Σέρβων της Βοσνίας πρέπει να συνδεθεί με τη Σερβία. Ο δημοσιογράφος των Washington Times, Τζέφρεϊ Κούνερ, ήταν από τους πρώτους που έθεσε αυτή την πρόταση το 2003. Είναι μάλλον απίθανο η διεθνής κοινότητα να απαρνηθεί τα μέτρα που εφαρμόστηκαν σε αυτή τη χώρα από το 1995. Το βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, όπου ζουν οι 100.000 Σέρβοι, που έχουν εναπομείνει στην επαρχία, πρέπει να επανασυνδεθεί με τη Σερβία, ενώ το υπόλοιπο αποκλειστικά αλβανικό τμήμα της επαρχίας πρέπει να κερδίσει την αυτονομία του. Οσο για το Μαυροβούνιο, το δικαίωμα της αυτονομίας του αναγνωρίστηκε de facto από τη διοργάνωση του δημοψηφίσματος της 21ης Μαΐου. Αυτές είναι οι μοναδικές λύσεις, οι οποίες μπορούν να διασφαλίσουν την ασφάλεια στην περιοχή, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο τις προϋποθέσεις για μακροχρόνια ανάπτυξη.

ΤΗΕ NEW YORK ΤΙΜΕS

Βαρύ το τίμημα και ο φόβος

Εχουν ήδη περάσει δύο χρόνια από τότε που ο Κόλιν Πάουελ αναγνώρισε ως γενοκτονία την κατάσταση των σφαγών στο Νταρφούρ του Σουδάν. Αν και ο αριθμός των νεκρών έχει πενταπλασιαστεί έκτοτε, δεν έχουν γίνει τα αναγκαία εκείνα βήματα στην Ουάσιγκτον ή στις Βρυξέλλες που θα άλλαζαν το σημερινό κλίμα στο Σουδάν. Εάν αυτή η θέση πρόκειται να αλλάξει, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι ευρωπαϊκές δυνάμεις οφείλουν να αναπτύξουν ειρηνευτικές δυνάμεις σε επίπεδο καθαρά επαγγελματικό. Ο δισταγμός των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να συνεισφέρουν με στρατεύματα δεν σημαίνει ότι αδιαφορούν για ανθρωπιστικά θέματα, αλλά ότι το πολιτικό κόστος είναι πολύ υψηλό, ειδικότερα όταν οι ειρηνευτικές δυνάμεις προέρχονται κατευθείαν από τις τακτικές γραμμές του εθνικού στρατού. Η πολιτική αποτυχία της κυβέρνησης Κλίντον μετά τον θάνατο 18 Αμερικανών πεζοναυτών στη Σομαλία, το 1993, αποτελεί ένα μικρό παράδειγμα τέτοιου υψηλού κόστους.

ΤΗΕ PHILADELPHIA ΙΝQUΙRΕR

Περί μετανάστευσης

Οι Ρεπουμπλικανοί στο αμερικανικό Κογκρέσο οφείλουν τώρα να αποφασίσουν αν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν τη φήμη τους ως έθνος υποδοχής μεταναστών. Οι βουλευτές έχουν τις εξής επιλογές: Ή να ακολουθήσουν ένα ευαίσθητο βήμα προς την κατεύθυνση του μεταρρυθμιστικού σχεδίου, όπως υπογράμμισε προ ημερών ο πρόεδρος Μπους, ή να στραφούν προς μια ξενοφοβική πορεία που θα κάνει τα πράγματα πολύ χειρότερα. Η Βουλή των Αντιπροσώπων, με τους Ρεπουμπλικανούς να κατέχουν την πλειοψηφία, ψήφισε νομοσχέδιο το οποίο περιλαμβάνει την ανέγερση ενός τείχους υψηλής τεχνολογίας, μήκους 700 μιλίων κατά μήκος των συνόρων με το Μεξικό με φώτα, κάμερες και ανιχνευτές. Εκείνο που λείπει από το νομοσχέδιο είναι η πρόβλεψη για τα εκατομμύρια των παράνομων μεταναστών, που ήδη βρίσκονται στις ΗΠΑ, να αναζητήσουν να νομιμοποιηθούν.

SUDDΕUΤSCΗΕ ΖΕΙΤUΝG

Μαθημένος στα δύσκολα

Κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού α λα ιταλικά… Δεν ιδρώνει το αυτί του Πρόντι από εσωκομματικές δυσκολίες, οικονομικά αδιέξοδα και εξωτερικές πιέσεις. Ας μην ξεχνάμε ότι κατάγεται από την Αιμίλια-Ρομάνα, μια περιοχή που είναι ταυτόχρονα καθολική, κόκκινη και ανοιχτή σε επενδύσεις. Εχει εξάλλου πείρα σε διχόνοιες, διχογνωμίες και διαιτησίες. Τη δεκαετία του ’80 ήταν ο Πρόντι που εξυγίανε το ιταλικό Δημόσιο και στα μέσα της δεκαετίας του ’90 ήταν πάλι ο Πρόντι που εισήγαγε το ευρώ.

SΑLJΒURGΕR ΝΑRΗRΙCΗΤΕΝ

Ας συνεργαστούν σωστά

Τώρα οφείλουν οι χριστιανοδημοκράτες και οι κομμουνιστές να συνεργαστούν στενά. Ολοι μαζί πρέπει να εργαστούν για την υλοποίηση του κοινού τους προγράμματος και κυρίως για την ανάπτυξη της οικονομίας, ενώ τα δημοσιονομικά χρειάζονται ξανά νοικοκύρεμα. Το επιτελείο του Πρόντι διαθέτει τόσο το αναγκαίο πολιτικό βάρος για τις δυσκολίες, όσο και την απαραίτητη ενδοπολιτική ισορροπία όσον αφορά τα πρόσωπα.

ΕUΟΒSΕRVΕR.CΟΜ

Ο στόχος της φινλανδικής προεδρίας

Η Φινλανδία σκοπεύει να στηρίξει την ιδέα της περαιτέρω διεύρυνσης της Ε.Ε. κατά τη διάρκεια της προεδρίας της, η οποία αρχίζει την 1η Ιουλίου. Στόχος της είναι η προώθηση της Κροατίας και της Τουρκίας. Ο Φινλανδός πρωθυπουργός μάλιστα επισκέφτηκε την Τουρκία και συνομιλώντας με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν υποσχέθηκε πλήρη συνεργασία, αν και επέμεινε στο θέμα των κριτηρίων. Οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν και το Κυπριακό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή