Στον αστερισμό της Ανδρου, έκθεση-αφιέρωμα «Π. Τέτσης – Θάλαττα»

Στον αστερισμό της Ανδρου, έκθεση-αφιέρωμα «Π. Τέτσης – Θάλαττα»

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τους δημοσιογράφους που αντικείμενό τους είναι ο πολιτισμός και οι εκφάνσεις του, η τέχνη της ζωγραφικής, της γλυπτικής, η ποίηση, η λογοτεχνία, το θέατρο, ο κινηματογράφος ως έβδομη τέχνη, το καλοκαίρι, και μάλιστα ο μήνας Ιούνιος, είναι συνυφασμένος με την έκθεση του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στην ανεμόεσσα Ανδρο. Οι ιδρυτές του, το αγαπημένο ζευγάρι που, όταν έμπαινε στη Μετροπόλιταν Οπερα της Νέας Υόρκης, με την Ελίζα να προπορεύεται και τον Βασίλη να ακολουθεί, οι θεατές έλεγαν σιγά: «Είναι Ελληνες, εκείνη θεά, εκείνος καπετάνιος». Και ήταν, στο τιμόνι της λευκής θαλαμηγού του «Παλόμα», βέρος καπετάνιος ο Βασίλης Γουλανδρής από εφοπλιστική οικογένεια της Ανδρου, παλαιά και αρχοντική. Οσο για την Ελίζα, η ομορφιά της συμπληρωνόταν από την ευγένεια και την καλοσύνη της. Νέοι συντάκτες, στα ξεκινήματά μας, ζήσαμε από κοντά το κάλλος της ψυχής και της ανατροφής και γνωρίσαμε από κοντά τη θερμή φιλοξενία των ανθρώπων της Ανδρου. Χρόνο με τον χρόνο, οι εκθέσεις διαδέχονταν η μία την άλλη, ολοένα μεγαλύτερα ονόματα της τέχνης από την Ελλάδα και από το εξωτερικό έρχονταν να εκθέσουν τα έργα τους. Μεγάλα μουσεία έδιναν πίνακες κορυφαίων καλλιτεχνών και συνεργάζονταν στους καταλόγους, ώστε κάθε Ιούνιος ήταν για μας τους τυχερούς καλεσμένους της Ελίζας Γουλανδρή και μετά τον πρόωρο χαμό της του κ. Κυριάκου Κουτσομάλλη, διευθυντή του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, ευκαιρία για ένα Master Class στην πορεία της ζωγραφικής και της γλυπτικής.

Οσο για φέτος, το Σάββατο 24 Ιουνίου είναι από τώρα κλεισμένο για την έκθεση-αφιέρωμα στον μεγάλο Ελληνα σύγχρονο ζωγράφο, τον Υδραίο και έφηβο ακαδημαϊκό Παναγιώτη Τέτση, που είναι και δημοσιογράφος παρατηρητικός και πολλές φορές οι υποδείξεις του μας έχουν βοηθήσει, σε άρθρα και σημειώματα, για να διορθωθούν πολλά «κακώς κείμενα» στην Υδρα, στην Αθήνα, στον τρόπο της ζωής μας.

Πόσω μάλλον που το κεντρικό θέμα αυτού του αφιερώματος είναι «Π. Τέτσης – Θάλαττα», η θάλασσα ως βίωμα και μνήμη με τον Παναγιώτη Τέτση, Υδραίο, με ρίζες στη θάλασσα του νησιού και στον Βράχο, όπου ψηλά (σελίς 2 «Τέχνες») είναι κτισμένο το πατρικό του σπίτι, να αγναντεύει μακριά το πέλαγο και ζωγράφος του χρώματος και των αισθήσεων να βάζει τη δική του σφραγίδα, όπως άλλος βάζει την υπογραφή του. H έκθεση περιλαμβάνει, όπως ήδη έγραψε η πολιτιστική σελίδα της «K», ελαιογραφίες και υδατογραφίες μνημειακών διαστάσεων, καθώς και νέες δημιουργίες. Εμείς, εδώ στην «Καθημερινή», τον έχουμε πάντα κοντά μας στις γιορτές μας και ο μεγάλων διαστάσεων πίνακας μιας φουρτουνιασμένης θάλασσας με το ουράνιο τόξο να σημαίνει το τέλος της καταιγίδας, μας συντροφεύει καθημερινά στην άπλα του πέμπτου ορόφου. Από τη μια ο πίνακας, η τέχνη, από την άλλη, απέναντι, πέρα από τα παράθυρα η θάλασσα του Σαρωνικού. Τέχνη και ζωή, ολόγυρά μας, με το τιμόνι σταθερά στην έγκυρη και ενήμερη ειδησεογραφία και στα ρεύματα του καιρού μας, να που ο μεγαλόπνοος πίνακας του Τέτση είναι καθημερινή πηγή έμπνευσης! Αλλά αυτό το καλοκαίρι, στα εγκαίνια της έκθεσης στην Ανδρο, που πραγματοποιείται με την αποκλειστική χορηγία της Eurobank EFG, διεύθυνση Private Banking, θα γνωρίσουμε σε όλο τους το εύρος τις θαλασσογραφίες του, «τη θάλασσα των εναλλασσόμενων χρωματικών παραλλαγών και αποχρώσεων». Με έναν, όπως πάντα, εξαιρετικά φροντισμένο κατάλογο με κείμενα του Κυριάκου Κουτσομάλλη, του κριτικού και ιστορικού Τέχνης Guiliano Serafini και του τεχνοκριτικού και σημειολόγου Χάρη Καμπουρίδη. Την Κυριακή 25 Ιουνίου, στο Δημοτικό Θέατρο, με την πρόεδρο του Δ.Σ. του Ιδρύματος κ. Φλερ Καραδόντη-Κατσίκη στην πρώτη σειρά, η «ψυχή» της συνάντησης στην Ανδρο κ. Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, πρύτανις και πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Ευρώπης, θα συντονίσει τη συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης. Στην αίθουσα προβολών του Μουσείου θα παρουσιάζονται ταινίες για τη ζωή και το έργο του ζωγράφου. Και θα τον έχουμε ανάμεσά μας, ζωηρό, χαμογελαστό, πνευματώδη! Και εφέτος η Ανδρος ώς τις 24 Σεπτεμβρίου είναι στον χάρτη του διεθνούς ενδιαφέροντος για τα εικαστικά με την έκθεση-αφιέρωμα «Π. Τέτσης – Θάλαττα»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή