Και ο Κοσμος

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το όνομα του νεαρού δικηγόρου συμπυκνώνει το εθνικο-ιδεολογικό υπόβαθρο της οθωμανικής, μεταοθωμανικής και κεμαλικής Τουρκίας. Ο Αλπαρσλάν Αρσλάν, που την περασμένη Τετάρτη ξεγέλασε τη φρουρά στο κτίριο του Συμβουλίου της Επικρατείας στην Αγκυρα και άρχισε να πυροβολεί δικαστές στο όνομα της ισλαμικής μανδήλας -σκοτώνοντας από τους έξι μόνο τον ένα- είναι συνονόματος με τον Σελτζούκο Αρπ Ασλάν, που κατατρόπωσε τον Ρωμανό Β’ στη μάχη του Μαντζικέρτ το 1071, έτος ορόσημο για το Βυζάντιο, που τότε έχασε τη Μικρά Ασία. Ηταν η αρχή του τέλους, έστω και αν το τέλος αυτό επήλθε πολύ αργότερα, με την πτώση της Κωνσταντινουπόλεως στις 29 Μαΐου του 1453. Το όνομα όμως, συνηθισμένο στην Τουρκία, έχει περιβληθεί το ειδικό χρίσμα του τουρκικού εθνικισμού. Για να μην ανατρέξουμε στο βαθύ παρελθόν, αρκεί η αναφορά στο πρόσφατο, αυτό που διαμόρφωσε το «βαθύ κράτος» των αναλυτών – ίσως προς τέρψιν των στρατηγών, θεματοφυλάκων του κράτους αυτού.

Αλπαρσλάν Τουρκές ονομαζόταν ο αρχηγός των περιβόητων Γκρίζων Λύκων, ιδρυτής της επίλεκτης παραστρατιωτικής δύναμης του τουρκικού στρατού. Στις ένδοξες αποστολές του σώματος τα τελευταία χρόνια συγκαταλέγεται -κατά τα λεγόμενα Ευρωπαίων αναλυτών- εκείνη στην Τσετσενία, προς βοήθειαν των ισλαμιστών αδελφών που πολεμούσαν τους Ρώσους, στα μέσα του ’90. Στις εντελώς πρόσφατες, οι ύβρεις 50 ή 100 ανθρώπων εις βάρος του Οικουμενικού Πατριάρχη. Την εποχή που η κρίση στα Βαλκάνια βρισκόταν σε μεταίχμιο, μετά τους συμμαχικούς βομβαρδισμούς το 1999, οι Γκρίζοι Λύκοι έλαβαν νέο χρίσμα, εκείνο της πολιτικής τους νομιμοποίησης. Με επικεφαλής το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) και με επικεφαλής τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί, μετείχαν σε τρικομματικό κυβερνητικό συνασπισμό, μετά τη νίκη Ετσεβίτ τον Μάιο του ’99. Εταίρος ήταν ο Μεσούτ Γιλμάζ, σήμερα καταπονημένος από οικονομικά σκάνδαλα, άλλοτε την εποχή Οζάλ φέρελπις δυτικοφανής νέος πολιτικός, διάδοχος στο Κόμμα της Μητέρας Πατρίδας. Αρχηγός της κυβέρνησης ο «αριστερόφρων» Μπουλέντ Ετσεβίτ, ο πρωθυπουργός της εισβολής στην Κύπρο το 1974, και αργότερα, την εποχή των στρατηγών του Εβρέν, ο διατηρημένος σε πολιτική άλμη, όπως τόσοι εκπρόσωποι της τουρκικής πολιτικής τάξης. Ουδείς, Δυτικός ή Ανατολίτης, ενοχλήθηκε την εποχή της εκλογικής νίκης του κ. Ετσεβίτ από τη συμπύκνωση τόσων αρνητικών παραμέτρων.

Την Πέμπτη, στην κηδεία του δικαστή που σκοτώθηκε από τις σφαίρες του Αλπαρσλάν Αρσλάν, ο Μπουλέντ Ετσεβίτ αποθεώθηκε από τις μάζες, που μαζεύτηκαν με λάβαρα έξω από το Μαυσωλείο Ατατούρκ στην Αγκυρα για να διακηρύξουν την προσήλωσή τους στο κεμαλικό κατεστημένο. Ο κ. Ετσεβίτ, βαθιά συγκινημένος, υπέστη αργότερα εγκεφαλικό επεισόδιο. Ενδιαμέσως, με αιτία την αποκρυσταλλωμένη κατά τα φαινόμενα αντιπαράθεση στρατού και ισλαμιστών, ο νεαρός δικηγόρος με το σημαδιακό όνομα ανεδείχθη σε πρωταγωνιστή του τουρκικού Τύπου. Αυτός, περιεκτικότατος σε παράθεση στοιχείων του «κλασικού ρεπορτάζ», ασχολήθηκε με την ταυτότητα και την ιδιοσυγκρασία του δράστη, καθώς και με τις συνθήκες υπό τις οποίες διέπραξε το έγκλημά του, πράξη αντεκδίκησης για μια δικαστική απόφαση κατά μανδηλοφορούσας.

«Ποιός άλλος βρισκόταν στο αυτοκίνητο του δράστη;», αναρωτιέται η «Βατάν», που θεωρεί βέβαιο ότι τον Αρπαρσλάν Αρσλάν συνόδευαν άλλοι τρεις, ενώ ισχυρίζεται ότι στο αυτοκίνητο βρέθηκαν δύο πιστόλια -αναφέρονται και οι μάρκες. Η «Χουριέτ» ασχολείται με το πώς ο δράστης ξεγέλασε τους φρουρούς στο κτίριο του Συμβουλίου, προτού πυροβολήσει «επιλεκτικά» κατά των δικαστών που συνεδρίαζαν σε συγκεκριμένη αίθουσα. Η προοδευτική «Ραντικάλ» συνθέτει το πορτρέτο του δολοφόνου, ενός «δικηγόρου στα χνάρια του Ισλάμ τουρκικού τύπου». Η ίδια εφημερίδα τον συνδέει με τον Οτσαλάν και την τουρκική Χιζμπουλά, του αποδίδει δε το ψευδώνυμο «Κούρδο-Απο» – Απο είναι το ψευδώνυμο του Οτσαλάν.

«Είμαι στρατιώτης του Αλλάχ», αναφώνησε, σύμφωνα με «παριστάμενους», ο νεαρός δικηγόρος όταν άρχισε να πυροβολεί, πυροδοτώντας πολιτικές αντιπαραθέσεις που όλοι είχαν προβλέψει. Μαζί όμως έφερε στο προσκήνιο και τη συγκλονιστική κρίση ταυτότητας, μάλλον όχι της Τουρκίας -η οποία έχει εξαντλήσει στην πράξη όλα τα οθωμανικά, μεταοθωμανικά, κεμαλικά και ισλαμικά της πρότυπα-, αλλά της Δύσης, η οποία κάποτε πρέπει να αποφασίσει πώς θα χειριστεί τους Αλπαρσλάν Αρσλάν και τους στρατιώτες του Αλλάχ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή