Κοσμοσυρροή και συγκίνηση χθες στην κηδεία του Γεράσιμου Βασιλόπουλου, στο A΄ Νεκροταφείο Αθηνών

Κοσμοσυρροή και συγκίνηση χθες στην κηδεία του Γεράσιμου Βασιλόπουλου, στο A΄ Νεκροταφείο Αθηνών

3' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα δάσος από στεφάνια με μαγιάτικα λουλούδια κάτω από τον πρώτο καυτό ήλιο του καλοκαιριού στον περίβολο του A΄ Νεκροταφείου Αθηνών και κοσμοσυρροή επωνύμων από τον χώρο των επιχειρήσεων και ειδικά των τροφίμων έψαχνε για λίγη σκιά και έμεινε, με καύσωνα, να παρακολουθήσει την Εξόδιο Ακολουθία του πιο αγαπητού Ελληνα, που έδωσε δουλειά σε χιλιάδες υπαλλήλους, στήριξε αυτούς και τις οικογένειές τους και ποτέ δεν αρνήθηκε τη βοήθειά του, υλική και ηθική, σε όποιον του τη ζήτησε. «H αγάπη ουδέποτε εκπίπτει», όπως είπε ο Απόστολος Παύλος και όλοι όσοι γνώρισαν τον Γεράσιμο Βασιλόπουλο, τον καλό άνθρωπο, τον πιστό ορθόδοξο χριστιανό, τον προοδευτικό και έντιμο επιχειρηματία ήρθαν να τον αποχαιρετίσουν. Από την κυβέρνηση ήρθε ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γιάννης Παπαθανασίου, ο οποίος και συλλυπήθηκε τη χήρα κ. Αθηνά-Νανά Βασιλοπούλου και τα μέλη της οικογένειας. Εκτός από τον πολιτικό της Ηλείας κ. Βασίλη Κοντογιαννόπουλο δεν εντόπισε το ρεπορτάζ άλλους πολιτικούς. Τον φίλο μιας ζωής μεστής ήρθαν και τίμησαν, μαυροφορεμένες, η κ. Ερριέτα Γιάννη Λάτση, η κ. Μαριάννα Λάτση, ο Βαγγέλης και η Φούλη Χρόνη, ο Παναγής Βουρλούμης, ο Γιάννης Κωστόπουλος, η κ. Φωτεινή Λιβανού, ο πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Βασίλης Κόκκινος, ο πρόεδρος των Οφφικιάλων του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ. Ιωάννης Παπαμιχελάκης. Ολη η οικογένεια Σκλαβενίτη παρέστη στην κηδεία, όπως και η οικογένεια του Παντελή Παντελιάδη, ο κ. Μηνάς Τάννες. O κ. Ηλίας Μεταξάς, η κ. Λένα Τριανταφύλλη, το ζεύγος Θαν. Νικολίτσα, ο γιατρός Ευάγγελος Μπελώνιας, η κ. Κατερίνα Περ. Παπαθανασίου, ο κ. Γιάννης Φιλίππου, ο Ηλίας Μεταξάς, η Σοφία Λεων. Βαρουξή από την εφημερίδα «Πατρίς» Πύργου.

Η εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων είχε γεμίσει νωρίτερα από τις 3 μ.μ., στολισμένη με λευκά κρίνα και τριαντάφυλλα.

Από τον χώρο των επιχειρήσεων τροφίμων ήρθαν οι οικογένειες Σκλαβενίτη, ο κ. Παντελής Παντελιάδης, ο κ. Νίκος Αλ. Βερόπουλος, ο κ. Πάνος I. Μαρινόπουλος κι έστειλαν στεφάνια, αποχαιρετώντας «τον άνθρωπο που έφερε την Ευρώπη στην Ελλάδα», στον τομέα τους. O Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος έστειλε μήνυμα, τιμώντας τον Αρχοντα Ορφανοτρόφο του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.

Στο βαρύτιμο φέρετρο ο σταυρός από λευκά μπουμπούκια από τη σύζυγό του Αθηνά ήταν το μόνο στόλισμα μαζί με το εικόνισμα του τελευταίου ασπασμού. Ενα στεφάνι από κλαδιά τιμημένης ελιάς τον συντρόφευε. Με βουβή οδύνη και αξιοπρέπεια, όπως θα ήθελε ο Γεράσιμος, στάθηκαν δίπλα στη σορό η σύζυγός του κ. Αθηνά Βασιλοπούλου, η κόρη του Μαρία Αναγνωστοπούλου, η εγγονή του Φαίη Μάντζαρη -που με το αβάπτιστο μωρό της, τη Μπούκη, έκανε τον Γεράσιμο προπάππου και του έδωσε μεγάλη χαρά. O γιος του Παναγιώτης Γ. Βασιλόπουλος, που ο Γεράσιμος υπεραγαπούσε, δεν ήρθε, η συγκίνηση ήταν πολύ μεγάλη. Ηρθε από τα Χανάκια Ηλείας η κ. Ευγενία Τσιχλιά, η αδελφή του Γεράσιμου, στητή και προκομμένη, ακούραστη όπως κι εκείνος. Στην πρώτη σειρά ο αδερφός του κ. Χαράλαμπος Βασιλόπουλος, ο Πάκης, με τη σύζυγό του Αμαλία καθώς και ο Γιώργος με τη Ναταλία, ο Περικλής με την Ελίνα. Από την Αγία Κυριακή, το ορεινό χωριό της Ηλείας ήρθαν ανιψιοί και ανιψιές καθώς και οι πολλοί Βασιλόπουλοι της νεότερης γενιάς.

Στην εξόδιο ακολουθία χοροστάτησε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος, συλλειτουργώντας με τον μητροπολίτη Ηλείας κ. Γερμανό, που τίμησε και αυτός τον Γεράσιμο, ευεργέτη της Ηλείας πολλαπλά, χωρίς να ζητήσει ποτέ να το αναγνωρίσουν. Ηταν εκεί ο πρόεδρος των «AB» κ. Ραφαήλ Μωϋσής, που δεν έκλεισε την αλυσίδα καταστημάτων AB ούτε για την ώρα της κηδείας, αλλά είχε τις σημαίες μεσίστιες, δεν έβαλαν μουσική ούτε φόρεσαν καπελάκια. Πάντως, όλοι οι εργαζόμενοι στα AB, οι μεγάλοι, συνταξιούχοι πια, ήρθαν οικογενειακώς, γιατί οικογενειακώς αγαπούσαν τον «θείο Γεράσιμο» αλλά και οι νέοι υπάλληλοι από σέβας ήρθαν, γιατί δεν μποροούσαν να μην αποχαιρετίσουν τον άνθρωπο που τους έδωσε δουλειά και υπόσταση στην κοινωνία. Από τα στεφάνια ξεχώρισαν του πρώην πρωθυπουργού κ. Κώστα Μητσοτάκη, της υπ. Εξ. κ. Ντόρας Μπακογιάννη, του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου, του Ανδρέα – Αλεξάνδρας Πεταλά, του πρέσβη Πέτρου και Νιόβης Μολυβιάτη, του Σπύρου – Κιμ Μεταξά, του Θόδωρου και της Γιάννας Αγγελοπούλου και της οικογένειας Λάτση. «Αρκεί να μην ξεχάσουν να στηρίζουν οι έχοντες, το Ιδρυμα της «Τράπεζας Τροφίμων για την Καταπολέμηση της Πείνας»», θα σκεπτόταν ο Γεράσιμος Βασιλόπουλος που για την τελευταία του κατοικία επέλεξε να μείνει στην Αθήνα, εκεί που ήρθε, αγροτόπαδο, στα 13 του χρόνια, και έγινε ο Πρώτος, δουλεύοντας ασταμάτητα ώς τα 89 του. «Επιασε την καρδιά του και, αυτό ήταν! Μέσα στο σπίτι του, μακριά από το κρεβάτι της αρρώστιας, που δεν θα το ‘θελε», έλεγαν χθες οι πολύ δικοί του. O Θεός τιμά με τα χριστιανά τέλη αυτούς που η πίστη ήταν η πυξίδα της ζωής τους…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή