Οι νέες διαχωριστικές γραμμές…

Οι νέες διαχωριστικές γραμμές…

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κάθε κρίση ή επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, όπως συμβαίνει από χθες με τη σύγκρουση των δύο πολεμικών αεροσκαφών στο Αιγαίο, το θέμα της πολιτικής συναινέσεως προσλαμβάνει ιδιαίτερη σημασία. Κατά μία παράδοξη δε συγκυρία, το ίδιο ζήτημα αποτελεί το πεδίο της πολιτικής αντιπαραθέσεως των δύο μεγάλων κομμάτων στην τρέχουσα επικαιρότητα, με το ΠΑΣΟΚ να αναπαλαιώνει τις πάλαι ποτέ «διαχωριστικές γραμμές».

Ενα από τα βασικότερα στοιχεία πολιτικής επιτυχίας ενός κόμματος είναι η δυνατότητά του να αφουγκράζεται, όπως έλεγε ο Ανδρέας Παπανδρέου, τις τάσεις που διαμορφώνουν τη λαϊκή βούληση. Το ρήμα δε αφουγκράζομαι έχει την έννοια του προσεκτικού και έγκαιρου ακούσματος. Δηλαδή οι τάσεις των εκλογέων πρέπει να ανιχνεύονται και να αξιοποιούνται πολιτικώς, πριν από τις εκλογές· προτού γίνουν βούκινο με το εκλογικό αποτέλεσμα…

Ο πρόλογος αναφέρεται στην οργισμένη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ σε κάτι αυτονόητο που είπε ο κ. Κ. Μητσοτάκης. Οτι, δηλαδή, σε περίπτωση που κανένα κόμμα δεν επιτύχει αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές, το λογικότερο (και επωφελέστερο για τον τόπο) είναι να σχηματισθεί κυβέρνηση συνεργασίας από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ. Το ενδεχόμενο αυτό, βασίζεται στην πασίδηλη διαπίστωση ότι οι ιδεολογικοπολιτικές διαφορές μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων, οι οποίες καταγράφονται αυθεντικά και αδιαμφισβήτητα κατά την περίοδο που ασκούν την εξουσία, έχουν ελαχιστοποιηθεί. Οπωσδήποτε δε οι διαφορές αυτές είναι μικρότερες των αντιθέσεων που υπάρχουν μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και των κομμάτων της Αριστεράς, όπως και μεταξύ της Ν.Δ. και ενός ακροδεξιού κόμματος. Συνεπώς αν ετίθετο θέμα τέτοιων διακομματικών σχημάτων, η συνεργασία θα ήταν σαφώς δυσχερέστερη, πιθανότατα δε και τα κυβερνητικά τους πεπραγμένα θα ήταν δυσμενέστατα για τον τόπο.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Νίκος Αθανασάκης απέκλεισε κατηγορηματικά την περίπτωση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. δηλώνοντας προχθές ότι «υπάρχουν σαφείς διαχωριστικές γραμμές στις πολιτικές μας». Ταυτόχρονα απέρριψε τις παραινέσεις του πρωθυπουργού για ήπιο κλίμα και συναίνεση στα μεγάλα θέματα, δηλώνοντας ότι η Ν.Δ. αναζητεί συνενόχους για να συγκαλύψει τα αδιέξοδα της πολιτικής της και την «κρυφή της ατζέντα».

Ωστόσο οι δηλώσεις Αθανασάκη συνέπεσαν με μια δημοσκόπηση της MARC Α.Ε., η οποία πιστοποιεί πόσο εκτός τόπου και χρόνου είναι οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα, λοιπόν, με την έρευνα αυτή, που δημοσίευσε η «Ελευθεροτυπία», το 65,3% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι διαφορές μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ είναι ασήμαντες. Στην ερώτηση «ποια είναι η σχέση σας σήμερα με τα κόμματα» το 53,1% δηλώνει ότι «απλά ψηφίζω κάθε τέσσερα χρόνια», το 36,3% απαντά «είμαι φίλος-υποστηρικτής κάποιου κόμματος» και το 10,1% ότι «είμαι μέλος κάποιου κόμματος». Στην ερώτηση, τέλος, «πώς αισθάνεσθε όταν ψηφίζετε» το 53,8% απαντά ότι ψηφίζει για να υποστηρίξει το κόμμα που προτιμά, το 39,5% ότι ψηφίζει το λιγότερο κακό και το 5,2% ότι ψηφίζει για να τιμωρήσει ένα κόμμα(!) (Το θαυμαστικό αναφέρεται στο γεγονός ότι κατά τα τελευταία χρόνια σπάνια η διαφορά μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων υπερβαίνει τις πέντε ποσοστιαίες μονάδες).

Το γενικό συμπέρασμα, λοιπόν, είναι ότι οι «διαχωριστικές γραμμές» που εξακολουθεί να βλέπει ο κ. Αθανασάκης, πράγματι υπάρχουν. Δεν οροθετούν, όμως, τα δύο κόμματα. Χωρίζουν το ΠΑΣΟΚ από τη σημερινή πολιτική πραγματικότητα, όπως την αντιλαμβάνεται και τη βιώνει η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή