Τι γραφει ο ξενος Τυπος

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

LE ΜΟΝDΕ

Οι Ταλιμπάν και πάλι…

Τα βίαια επεισόδια, που σημειώνονται στο Αφγανιστάν, αποκαλύπτουν, ενάμιση χρόνο μετά την πτώση του καθεστώτος των Ταλιμπάν, το μέγεθος της καταστροφικής δύναμης που εξακολουθούν να διαθέτουν οι αντάρτες. Οι πολιτικές επιτυχίες που σημειώθηκαν στην Καμπούλ δεν είχαν κανένα θετικό αντίκτυπο στην πράξη, καθώς το χάσμα μεταξύ του πολιτικού προγράμματος, το οποίο σχεδιάστηκε στα τέλη του 2001 στη συνδιάσκεψη της Βόννης και των μεταρρυθμίσεων που μένουν να εφαρμοστούν διευρύνεται ολοένα και περισσότερο. Εχοντας λάβει την ψήφο του 55% των Αφγανών και την έγκριση της διεθνούς κοινότητας, ο πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι δεν κατόρθωσε, μολαταύτα, να θεσπίσει ένα αποτελεσματικό υπουργικό συμβούλιο.

FΙΝΑΝCΙΑL ΤΙΜΕS

Η ανωριμότητα του Ισραήλ

Μια χώρα η οποία αριθμεί 58 χρόνια ζωής -όπως και ο άνθρωπος- θα πρέπει να έχει κατακτήσει την ωριμότητα. Υστερα από έξι δεκαετίες ύπαρξης γνωρίζουμε ποιοι είμαστε και πώς μας βλέπουν οι άλλοι. Και παρότι εξακολουθούμε να επιφυλάσσουμε για τον εαυτό μας όνειρα, στην πραγματικότητας είμαστε ενήλικες. Ωστόσο, το κράτος του Ισραήλ, που έκλεισε τα 58 του, παραμένει περιέργως ανώριμο. Οι κοινωνικές μεταρρυθμίσεις της χώρας και οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις δεν έχουν φέρει την πολιτική σοφία που συνήθως έρχεται με την ηλικία. Ο Ισραήλ συμπεριφέρεται ακόμη σαν έφηβος: βέβαιο για τη μοναδικότητά του, σίγουρο ότι κανείς δεν το καταλαβαίνει, έτοιμο να επιτεθεί και να δεχθεί επίθεση. Οπως πολλοί έφηβοι, το Ισραήλ είναι πεπεισμένο ότι μπορεί να κινηθεί όπως εκείνο νομίζει, ότι οι πράξεις του δεν έχουν αποτέλεσμα και ότι είναι αθάνατο.

DΙΕ ΤΑGΕSΖΕΙΤUΝG

Τελικά, δεν υπάρχει σχέδιο;

Το Ιράκ διαθέτει επιτέλους την πρώτη νόμιμη και δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός Αλ Μαλίκι δεν κατέθεσε, όμως, κανένα σχέδιο πώς θα αποδυναμώσει τη βία και θα αποφύγει τον εμφύλιο πόλεμο. Ανακοίνωσε ότι θα ενσωματώσει τις εξαθλιωμένες παραστρατιωτικές οργανώσεις στις δυνάμεις ασφαλείας. Αυτή τη στιγμή, ωστόσο, ουδείς μπορεί να εκτιμήσει εάν έτσι θα δαμάσει τις παραστρατιωτικές οργανώσεις ή θα εξαθλιώσει τις δυνάμεις ασφαλείας.

ΤΗΕ CHRISTIAN SCIENCE ΜΟΝΙΤΟR

Ο ρωσικός κίνδυνος

Το χαμηλό βιοτικό επίπεδο στη Ρωσία θα πρέπει να οδηγήσει στην άσκηση μιας τέτοιας οικονομικής πολιτικής ώστε να αυξηθούν οι γεννήσεις. Αυτό είναι σήμερα το μεγάλο πρόβλημα της Ρωσίας. Υπάρχει υψηλή θνησιμότητα και χαμηλό προσδόκιμο ζωής, που έχουν οδηγήσει σε συρρίκνωση του πληθυσμού. Στη Ρωσία το προσδόκιμο ζωής είναι γύρω στα 66 χρόνια (58,9 για τους άνδρες). Ο αλκοολισμός παραμένει μεγάλο πρόβλημα και οι αντικαπνιστικές εκστρατείες βρίσκονται ακόμη σε νηπιακό επίπεδο. Επομένως, δεν αρκεί τα δυτικά κράτη να ανησυχούν μόνον για το έλλειμμα δημοκρατίας στη Ρωσία, αλλά να σπεύσουν να συνεργαστούν μαζί της.

ΤΗΕ WALL STREET JOURNAL

Oh, Lordi

Ξεχάστε τις γραφειοκρατικές Βρυξέλλες. Το πραγματικό πρόσωπο της ευρωπαϊκής ενότητας έκανε την εμφάνισή του το βράδυ του Σαββάτου στην Αθήνα, στο φεστιβάλ της Γιουροβίζιον. Είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση μέσα από μυωπικά γυαλιά. Για αρχή, η Γιουροβίζιον είναι άνετη, λίγο την ενδιαφέρει ποιος θα συμμετάσχει. Καμιά χώρα δεν χρειάζεται να αποδείξει τα δημοκρατικά χαρτιά της ή να αποδείξει τα γεωγραφικά όριά της. Πήραν μέρος στο φεστιβάλ η Λευκορωσία και η Αρμενία, όπως και η Τουρκία, η οποία μάλιστα είχε κερδίσει στον διαγωνισμό του 2003. Το Μαρόκο κάποτε συμμετείχε και το Ισραήλ συμμετέχει κάθε χρόνο. Και μάλιστα φέτος συμμετείχε με ένα gospel group με επικεφαλής έναν μαύρο Εβραίο από το Σικάγο! Ο διαγωνισμός, σε αντίθεση με τις Βρυξέλλες, είναι μοντέλο της δημοκρατίας και της διαφάνειας. Οι νικητές επιλέγονται μέσω τηλεψηφοφορίας. Παρόλα αυτά, υπάρχουν και παρατράγουδα. Η Ουκρανία ψήφισε τη Ρωσία, ξεχνώντας τι πέρασε τον χειμώνα με το θέμα του πετρελαίου. Οι Τούρκοι εν τω μεταξύ έδωσαν τον δεύτερο υψηλότερο βαθμό στην Αρμενία, με τις γνωστές διενέξεις περί γενοκτονίας των Αρμενίων. Οι δύο χώρες δεν έχουν καν διπλωματικές σχέσεις. Η Τουρκία επίσης έλαβε πολλές ψήφους από τη Γαλλία και την Ολλανδία, που δεν ψήφισαν το Ευρωσύνταγμα εξαιτίας της πιθανής ένταξης της Αγκυρας! Ολοι οι Ευρωπαίοι, τελικά, συσπειρώθηκαν γύρω από το φινλανδικό συγκρότημα Λόρντι, τα τέρατα με τα περίεργα κοστούμια. Η Φινλανδία έστειλε στη δεύτερη θέση τη Ρωσία σ’ ένα διαγωνισμό που χαρακτηρίστηκε από τη λογική της στήριξης της τοπικότητας. Οι Ευρωπαίοι ίσως δεν μπορούν να συμφωνήσουν αυτές τις μέρες, αλλά τα τέρατα της Φινλανδίας κατάφεραν να τους ενώσουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή