Το «δωρεάν» που κοστίζει

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τεράστιο και καλλιτεχνικώς πανάθλιο (δεν είναι τυχαίο!) το πανό στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου χθες. Απαιτούσε: Ενιαία, Δημόσια και Δωρεάν Ανώτατη Παιδεία (εννοεί προφανώς εκπαίδευση). Και δεν έκρυβε την εκ Περισσού προέλευσή του.

Και αναρωτιόμουν μέσα στον «μίνι καύσωνα», που λένε και τα κανάλια: Μα είναι στα καλά τους οι σύντροφοι του Περισσού; Σε μια Ελλάδα, που κατά τα τρία τέταρτα, ίσως και περισσότερο, είναι μεγάλοι, μεσαίοι και μικροί ιδιοκτήτες, μεγάλοι, μεσαίοι και μικροί εισοδηματίες, σπάταλοι, λιγότερο σπάταλοι και απλώς σπάταλοι καταναλωτές, διεκδικούν δωρεάν εκπαίδευση για όλους; Για ποιο λόγο και με ποια ταξική ή αταξική σκοπιμότητα; Αν έλεγαν για μια Ανώτατη Εκπαίδευση, στην οποία θα πληρώνουν οι έχοντες και για τους μη έχοντες, θα το καταλάβαινα. Αλλά τι σόι αριστερή ταξική πολιτική είναι αυτή που απαιτεί να μην πληρώνουν ούτε οι έχοντες ούτε οι μη έχοντες; Τι σόι κοινωνική ισότητα είναι;

Με την απαίτηση αυτή ένα μόνο μπορεί να συμβεί, και πράγματι, αυτό δυστυχώς συμβαίνει: Να έχουμε μια φτηνή και φτηνιάρικη, μίζερη και χωρίς εξάρσεις Ανώτατη Εκπαίδευση, την οποία οι έχοντες έχουν την ευχέρεια να την περιφρονούν και οι μη έχοντες να την υφίστανται αναγκαστικά. Περίπου τα ίδια ισχύουν και για τη δημόσια περίθαλψη. H δήθεν ταξική πολιτική, η δήθεν κοινωνική δικαιοσύνη καταλήγει σε ταξικές διακρίσεις σε βάρος των κατωτέρων τάξεων και σε κοινωνική ανισότητα.

Το Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση δεν το καταλαβαίνω, κάποιος θα βρεθεί να μου το εξηγήσει. Το Δημόσια, το συζητάμε. Το Δωρεάν για όλους είναι άδικο, ηλίθιο και εξοργιστικό.

Η Ανώτατη Εκπαίδευση έχει κόστος που συνεχώς αυξάνεται, επειδή αυξάνονται και οι κοινωνικές απαιτήσεις από αυτήν. Το ίδιο συμβαίνει και με τη δημόσια περίθαλψη. Το ασφαλέστερο σχήμα καθυστέρησης θα ήταν να μην αυξάνονται οι απαιτήσεις για να μην αυξάνεται το κόστος. Προφανώς, η εποχή μας δεν χωράει στο σχήμα αυτό αλλά αυτό μας επιβάλλει η «δωρεάν» Ανώτατη Εκπαίδευση! Μια εκπαίδευση φτηνή, φτηνιάρικη, χωρίς φιλοδοξίες και χωρίς απαιτήσεις, αλλά και χωρίς ιδιαίτερη ζήτηση.

Οχι, σύντροφοι, αλλάξτε το σύνθημα. Οχι φτηνή και δωρεάν Ανώτατη Εκπαίδευση… για τον «λαό»! Για ποιο «λαό»! Δεν μας το εξηγήσατε ποτέ. Καλή και ακριβή Ανώτατη Εκπαίδευση που να την πληρώνουν οι πλούσιοι και να μην την πληρώνουν οι φτωχοί.

Και μη μου πείτε πώς θα ξεχωρίσουμε τους πλούσιους από τους φτωχούς, τους έχοντες από τους μη έχοντες; Υπάρχουν χίλιοι τρόποι. Οπως υπάρχουν και χίλιοι τρόποι να δώσεις υποτροφίες σ’ εκείνους που δεν έχουν, αλλά σε συνάρτηση με τη σπουδαστική τους απόδοση. Πού ακούσθηκε ότι πρέπει να πληρώνουμε όλοι για όλους, για τους έχοντες και για τους μη έχοντες, για τους ικανούς και τους μη ικανούς, για τους επιμελείς και για τους αμελείς; Αλλο είναι το κόστος για 4-5 χρόνια σπουδών και εντελώς άλλο για 10!

Καθένας που αποκτάει πτυχία ανώτατης σχολής είναι σα να αποκτάει ένα σημαντικό κεφάλαιο, με δαπάνες του κράτους. Το κεφάλαιο αυτό συνήθως, αν όχι πάντα, το χρησιμοποιεί για την προσωπική του, την ιδιωτική, επιτυχία και προκοπή. Είναι κοινωνικά δίκαιο να πληρώνει με χρήμα όποιος το διαθέτει και με επιμέλεια όποιος δεν το έχει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή