O πρόεδρος κ. K. Μητσοτάκης και η «Εδρα Κωνσταντίνου Μητσοτάκη» στο Stanford τιμήθηκαν από το Stanford Club of Greece…

O πρόεδρος κ. K. Μητσοτάκης και η «Εδρα Κωνσταντίνου Μητσοτάκη» στο Stanford τιμήθηκαν από το Stanford Club of Greece…

4' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατάμεστη η αίθουσα χορού -το αρχοντικό ballroom της «Μεγάλης Βρεταννίας», που στη μακρά ιστορία της έχουν γίνει τόσες και τόσες εκδηλώσεις- φιλοξένησε το βράδυ της Πέμπτης 25 Μαΐου 2006 τον οικογενειακό θρίαμβο του Κώστα Μητσοτάκη, πρώην πρωθυπουργού και επίτιμου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος στην 60χρονη ενεργό κοινοβουλευτική πορεία του σφράγισε την πολιτική σκηνή του 20ού αιώνα και συνεχίζει… Ολη αυτή η κοσμοσυρροή είχε σύνθεση από νέους ανθρώπους, από τη γενιά του παρόντος που θα κρατήσει τα γκέμια του μέλλοντος, απόφοιτους και φοιτητές του πανεπιστημίου Stanford της Καλιφόρνιας. Ολοι αυτοί, με τις συντροφιές τους είχαν έρθει για τη βραδιά που οργάνωσε ο πρόεδρος των αποφοίτων του Stanford Club of Greece δρ Κωνσταντίνος Μεγγίρης με το Δ.Σ. και με πλειάδα χορηγών, για να τιμήσουν τον κ. Κώστα Μητσοτάκη και την «Εδρα Κωνσταντίνος Μητσοτάκης» που λειτουργεί ήδη από τον Δεκέμβριο 2005 στην ηλιόλουστη Καλιφόρνια. H είδηση πέρα από τη μεγάλη τιμή είναι ότι η Εδρα αυτή εγκαινιάστηκε από τον ίδιο τον Χανιώτη πολιτικό. Οπως είπε, παρουσιάζοντας τον τιμώμενο ομιλητή ο πρέσβης των ΗΠΑ κ. Charles Parker Ries η «Εδρα Κωνσταντίνος Μητσοτάκης» προσθέτει πολύτιμο κρίκο στην αλυσίδα φιλίας και συνεργασίας στον εκπαιδευτικό και πνευματικό τομέα, μαζί με τις άλλες έδρες που φέρουν επιφανή ελληνικά ονόματα – «Κωνσταντίνος Καραμανλής» στο Tuffts της Βοστώνης, «Seferis» στο Harvard, «Kavafy» στο U. of Michigan και «Ελευθερίου Βενιζέλου» στο LSE, Λονδίνο. Αναφέρθηκε ο κ. Ries στην πολύχρονη πολιτική προσφορά του τιμωμένου και στο ότι δύο φορές γλίτωσε από το εκτελεστικό απόσπασμα στον καιρό της Κατοχής, για να πρωταγωνιστήσει στην πολιτική σκηνή… Μεγάλη η τιμή και για το πανεπιστήμιο Stanford, ιδιωτικό ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα, δίπλα στο κρατικό Berkeley της Καλιφόρνιας, όπου διδάσκουν ούτε ένας ούτε δύο, δεκαπέντε νομπελίστες! «H αδερφή μου, η Barbara πήγε στο Stanford, πήρε δύο πτυχία και βρήκε εκεί τον σύζυγό της πράγμα εξίσου σπουδαίο», είπε ο πρέσβης κ. Ries, όσο για την αδερφή του είναι η κ. Barbara Tien, παντρεύτηκε Αμερικανοκινέζο. «Είναι μεγάλη τιμή για μένα καθώς και για την οικογένειά μου ότι το όνομά μου φέρει η έδρα στο Stanford», είπε παίρνοντας τον λόγο στο βήμα με τη σημαία του πανεπιστημίου Στάνφορντ ο πρόεδρος κ. Μητσοτάκης που τέλειωσε τη Νομική Πανεπιστημίου Αθηνών σε ηλικία 21 ετών.

«Οπως έδειξε έρευνα της Σαγκάης το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ είναι το δεύτερο σπουδαιότερο στον κόσμο», είπε ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του, η οποία περιεστράφη γύρω από την οικονομία του τόπου, σε παρελθόντα, παρόντα και μέλλοντα χρόνο» γιατί η γυναίκα μου με κατηγορεί ότι είμαι αθεράπευτα υπουργός Οικονομικών», όπως εξήγησε, αστειευόμενος. Με την πρωτοθυγατέρα του, την κ. Ντόρα Μπακογιάννη υπουργό Εξωτερικών δεν θα μπορούσε να μιλήσει για εξωτερικά θέματα, οπότε τα οικονομικά είναι μια κάποια λύση. «O αλόγιστος δανεισμός, ο «εκσυγχρονισμός» έχουν φέρει την Ελλάδα σε δύσκολη οικονομική θέση, η κοινωνική συναίνεση δεν πρόκειται να λύσει ποτέ το πρόβλημα, ευτυχώς που οι εταίροι μας θα υποδείξουν τι πρέπει να κάνει η Ελλάς, γιατί στην κατηφόρα είμαστε», αυτά είπε, περιληπτικά και από στήθους ο υπουργός Οικονομικών «επί Γεωργίου Παπανδρέου του παλιού», όπως τόνισε χαρακτηριστικά. «Και αν έχω δει γενιές να περνούν στα 60 χρόνια της πολιτικής μου ζωής» όπως είπε, πριν αναφερθεί στην αναθεώρηση του Συντάγματος και ποιες πρέπει να ‘ναι οι προτεραιότητες. Κεντρικό, μπροστά από το βήμα του ομιλητού, το τιμητικό τραπέζι με την κ. Μαρίκα Μητσοτάκη, στα δεξιά του τιμωμένου συζύγου της, δικαιωματικά γιατί έχει μεγάλο μερίδιο στις τιμές που επιδαψιλεύονται στον σύζυγό της. Είναι πάντα στο πλευρό του, ακλόνητη και παρατηρητική. «Ανάψτε τα φώτα στο βήμα, να βλέπουν οι ομιλητές», υπέδειξε πολύ σωστά και έγκαιρα! Είναι εκείνη που, παρά την επισφαλή υγεία της, έδωσε τέσσερα παιδιά στον Χανιώτη σύζυγό της. O Κυριάκος Μητσοτάκης, βουλευτής Ν.Δ. της B΄ Αθηνών γεννήθηκε στον καιρό της δικτατορίας, στο Παρίσι και έχει πάρει πτυχίο από το Χάρβαρντ στις Πολιτικές και Κοινωνικές Επιστήμες, MBA από το Harvard στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και από το Stanford master’s στις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις. Στο τραπέζι το τιμητικό, ήταν ο μόνος από την οικογένεια, στα δεξιά του προέδρου του Stanford Club of Greece Δρος Κωνσταντίνου Μεγγίρη, οι αδελφές του Κατερίνα και Αλεξάνδρα ήταν σε άλλα τραπέζια, η υπουργός Ντόρα ήταν στην Κρήτη και η εξαδέλφη και διευθύντρια του πολιτικού του γραφείου κ. Σάκη Κυπραίου ήταν στο δίπλα τραπέζι μαζί με την αντιδήμαρχο καθηγήτρια κ. Κέλλυ Μπουρδάρα, τον αντιδήμαρχο Λευτέρη Γ. Σκιαδά, τον γενικό γραμματέα Δήμου Αθηναίων κ. Γρηγόρη Αποστολάκο, Λάκωνα και επί 4ετία νομάρχη Αρκαδίας, τον αντιπρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Νίκο Κούρτη, τον επιχειρηματία κ. Νίκο Φλώρο και νέους επιστήμονες από φιλικό κύκλο κ. Κωνσταντίνο Ταμβακόπουλο, Σπύρο N. Μικέλη και Τριαντάφυλλο Κεραμιδά. Εκεί και ο Τήλεφος, η Ηρακλειώτισσα διευθύντρια Εθνικής Πινακοθήκης κ. Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, οι οικογενειακοί φίλοι κ. Μαμιδάκης, ο Νίκος και η Πόπη Δασκαλαντωνάκη.

Οσο για την εικόνα επιβλητική. Στο βήμα ο τιμώμενος ομιλητής, ο πανύψηλος πρόεδρος κ. Κώστας Μητσοτάκης, από κάτω μια οθόνη και δύο άλλες μεγάλες, δεξιά και αριστερά, στην αίθουσα που δεν έπεφτε καρφίτσα – K. Μητσοτάκης επί τέσσερα! Δώρα αντηλλάγησαν, οι χορηγοί αναφέρθηκαν, χειροκροτήματα θερμά για τον κ. Μητσοτάκη από τον πρέσβη κ. Ries και από όλη την αίθουσα, στο τραπέζι των δημοσιογράφων ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του κ. Γιάννης Πευκιανάκης εξ Ιεράπετρας. Στο δείπνο που ακολούθησε την ομιλία κανείς δεν έφυγε, το μενού της «M.B.» όπως πάντα πολύ καλό, όχι βέβαια σαν τα θρυλικά ντολμαδάκια της κυρίας Μαρίκας που γεύτηκε ο πρόεδρος Μπους, πατέρας, στα Χανιά, και που είναι ανώτερα πτυχίων! Μαζί με τα συγχαρητήρια προς τον πρόεδρο και το «εις ανώτερα»!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή