Τι γραφει ο ξενος Τυπος

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

THE GUΑRDΙΑΝ

Νέες εργασιακές συνθήκες

Η Βρετανία προετοιμάζεται για ένα θερμό καλοκαίρι. Γιατροί, πυροσβέστες και δάσκαλοι προετοιμάζονται για απεργιακές κινητοποιήσεις. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, πιθανότατα τους ερχόμενους μήνες, οι τεχνικοί των εργαστηρίων θα ενώσουν τις κινητοποιήσεις τους με τους μετανάστες εργάτες. Στην οικονομικά ισχυρή Κίνα, οι αγρότες ζητούν εργασία και οι εργαζόμενοι στις μεγαλουπόλεις διαμαρτύρονται για τις συνθήκες εργασίας… Οι απεργίες και οι διαμαρτυρίες των εργαζομένων αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης ζωής, όπως συνέβαινε και παλιά, αλλά ο χαρακτήρας τους έχει αλλάξει μ’ έναν τρόπο που οι εργοδότες, οι μάνατζερ και τα πολιτικά κόμματα δεν αντιλαμβάνονται. Οι άνθρωποι εργάζονται πλέον με διαφορετικό τρόπο. Οι μεγάλες κυβερνήσεις και η γραφειοκρατία έχουν γίνει περισσότερο ευέλικτες και λιγότερο ασφαλείς. Χρησιμοποιούν νέες τεχνολογίες προκειμένου να επιτύχουν διεθνή διασύνδεση και στηρίζονται σε μάνατζερ και εξειδικευμένους εργαζόμενους. Επομένως η φύση της εργασίας έχει αλλάξει: οι εργαζόμενοι δεν έχουν συγκεκριμένα καθήκοντα και ευθύνες, ούτε καριέρες. Το καινούργιο κλίμα που χαρακτηρίζεται από τις ατελείωτες γραφειοκρατικές μεταρρυθμίσεις και την εργασιακή ανασφάλεια, θα οδηγήσει σε εργατικές αναταραχές, καθώς οι εργαζόμενοι θα προσπαθούν να δώσουν νόημα στη δουλειά τους.

LΕ ΜΟΝDΕ

Ψυχοτρόπες ουσίες

Στις 27 Απριλίου ο πρόεδρος Ζακ Σιράκ ανακοίνωσε ένα πλάνο δράσης για την καταπολέμηση του εθισμού στις ψυχοτρόπες ουσίες. Για τον Γάλλο πρόεδρο, ο αγώνας αυτός δεν πρέπει «να περιοριστεί» στην έκδοση «κανόνων και απαγορεύσεων». Οι εθισμοί αυτοί «είναι ασθένειες και πρέπει να αντιμετωπιστούν ως τέτοιες. Γι’ αυτό τον λόγο πρέπει να εκσυγχρονιστεί το πνεύμα του συστήματος υγείας της χώρας». Τίποτε σήμερα, ένα μήνα πριν από τις προεδρικές εκλογές, δεν δείχνει πως θα μπορέσει να εισακουστεί η έκκληση του προέδρου. Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που στη Γαλλία τοποθετούνται δημοσίως οι ψυχοτρόπες ουσίες στο πεδίο της παθολογίας, κατατασσόμενες σε τρεις ομάδες ανάλογα με τον βαθμό επικινδυνότητάς τους. Η πρώτη ομάδα των ψυχοτρόπων ουσιών περιλαμβάνει την ηρωίνη, την κοκαΐνη και το αλκοόλ, ενώ η δεύτερη τις ψυχοδιεγερτικές και παραισθησιογόνες ουσίες και τον καπνό όπως και τις βενζοδιαζεπίνες (αγχολυτικά και ηρεμιστικά), τέλος ακολουθεί η κάνναβη.

ΑRΑΒ ΝΕWS

Ρεαλιστικό περιβάλλον

Η σύγκρουση ενός ελληνικού κι ενός τουρκικού F-16 προ τριημέρου είναι το συμβάν που οι δύο παλιοί αντίπαλοι δεν χρειάζονται. Για μια δεκαετία και πλέον, υπήρχε η εντύπωση πως η παλιά έχθρα είχε αμβλυνθεί. Ενα γεγονός, όμως, σαν αυτό της Τρίτης, απειλεί να υπονομεύσει ό,τι έχει επιτευχθεί από τις κυβερνήσεις της Αθήνας και της Αγκυρας. Αν και από τις δύο πλευρές του Αιγαίου οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι θέλησαν να κρατήσουν χαμηλά τους τόνους ως προς αυτό που συνέβη, πολλά από τα ΜΜΕ υιοθέτησαν μιαν επικίνδυνα σοβινιστική γραμμή. Θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι στον τρόπο που αντιδρούν τα ΜΜΕ καθρεπτίζεται το κοινό αίσθημα και αυτό οφείλεται εν μέρει στους πολιτικούς χειρισμούς. Ωστόσο, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι οι Ελληνες και οι Τούρκοι χρειάζεται να ξυπνήσουν ένα πρωί σε ένα ρεαλιστικό περιβάλλον και να στηρίξουν τους ηγέτες τους στην αναζήτηση διαρκούς διευθέτησης.

ΤΗΕ NEW YORK ΤΙΜΕS

Ενα λειτουργικό παλαιστινιακό κράτος

Οποιος έχει ρίξει μια ματιά στον χάρτη του Ισραήλ, στη Δυτική Οχθη και τη Λωρίδα της Γάζας θα δει πόσο δύσκολο είναι να συσταθεί ένα παλαιστινιακό κράτος. Ακόμη και μια Παλαιστίνη η οποία θα περικλείει όλη τη Δυτική Οχθη και τη Γάζα θα χωριζόταν σε δύο κομμάτια με το Ισραήλ στη μέση, χωρίζοντας τη Γάζα από τη Δυτική Οχθη. Μιλώντας στο αμερικανικό Κογκρέσο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχουντ Ολμερτ δήλωσε ότι το Ισραήλ θα επιθυμούσε να διαπραγματευτεί με την Παλαιστινιακή Αρχή. Και προσέθεσε: «Σε λίγα χρόνια θα μπορούσαν να ζουν σε παλαιστινιακό κράτος, δίπλα δίπλα με το Ισραήλ σε συνθήκες ειρήνης». Θα θέλαμε να το δούμε. Ελπίζουμε μόνο ότι ο κ. Ολμερτ και ο κ. Μπους έχουν συνειδητοποιήσει ότι δεν θα υπάρξει ειρήνη στη Μέση Ανατολή αν οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν λόγο στην ίδρυση του κράτους και στη λειτουργία του.

DΑΙLΥ ΝΑΤΙΟΝ

Πώς θα περιοριστεί η φτώχεια;

Αν και η κυβέρνηση της Κένυας έχει διακηρύξει εδώ και πολλά χρόνια ότι θα καταπολεμήσει τη φτώχεια, την άγνοια και τις ασθένειες, η πραγματικότητα πολύ απέχει. Η τραγωδία με τη φτώχεια είναι ότι αυτοδιατηρείται! Είναι οι φτωχοί αυτοί που δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στην υγιεινή, στην κατοικία και στη σωστή εκπαίδευση. Ως εκ τούτου, ζουν σε έναν φαύλο κύκλο από τον οποίον δεν υπάρχει έξοδος διαφυγής. Το να υπάρχει όμως μια χώρα με λίγους εκατομμυριούχους και εκατομμύρια φτωχούς είναι μάλλον επικίνδυνο, ένα ηφαίστειο που βράζει και ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκραγεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή