Εντος Των Τειχων

4' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παιδείας πενία

Ξαφνικά, βρέθηκα να παρακολουθώ από τον δίαυλο της Βουλής τη συζήτηση για την Παιδεία. Δεν μπορώ να πω ότι χάρηκα ιδιαιτέρως ούτε ότι προσέθεσα κάτι σε όσα έχω κατά καιρούς ακούσει, από τα χείλη των πολιτικών, γύρω από το θέμα. Προκαλεί θλίψη -με εξαιρέσεις ελάχιστες- το πτωχό ρητορικό οπλοστάσιο των εκλεκτών μας. Λεξιπενία ή προσαρμογή στην αγραμματοσύνη της τηλεοπτικής γλώσσας; Ο,τι από τα δύο και αν συμβαίνει, η ουσία δεν αλλάζει. Και όταν έχεις κάποια ηλικία, που σου έχει επιτρέψει να γνωρίσεις ρήτορες που «κεντούσαν» γύρω από τα θέματα της Παιδείας, μελαγχολείς.

Ο Γιώργος, πάντως, μας έδωσε μια ιδέα για το πώς βλέπει τα «μη κρατικά πανεπιστήμια». Μας είπε ότι επιθυμεί την ίδρυση ενός πανεπιστημίου της «Σοσιαλιστικής Διεθνούς». Μεταξύ μας, κ. πρόεδρε, το δύσκολο θα είναι να πείσετε τους πολίτες ότι υπάρχουν και «μη κερδοσκοπικοί» σοσιαλιστές! Είναι να μη σου βγει το όνομα, που λένε.

Τα έβαλε και με το ΚΚΕ ο πρόεδρος. Αναφέρθηκε στον Λένιν και τον εξηλεκτρισμό της ΕΣΣΔ, αναρωτήθηκε «τι είναι αριστερό και τι όχι» και θύμισε στην Αλέκα Παπαρήγα ότι «δεν έχει τη μονοπώληση της προοδευτικότητας». Αξιοσημείωτο το ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ χειροκρότησαν θερμά τον πρόεδρό τους όταν επετέθη στο ΚΚΕ. Κάτι σημαίνει αυτό, εν όψει δημοτικών. Και κάτι τελευταίο για τον συμπαθέστατο πρόεδρο. Μπορεί κάποιος να του θυμίσει ότι ο πρωθυπουργός ονομάζεται Καραμανλής (με Ν) και όχι «Καραμαλής» (χωρίς Ν);

Με νηφαλιότητα

Βεβαίως, δεν θα μπορούσε να λείψει από τη συζήτηση το θέμα των ημερών, το αιματηρό επεισόδιο του Αιγαίου. Αντιμετωπίσθηκε, όμως, από όλες τις πλευρές με πολύ μεγαλύτερη ευθύνη και νηφαλιότητα απ’ ό,τι τις πρώτες, θερμές, ώρες. Και ίσως είναι καιρός για τα κόμματα να αντιληφθούν ότι υπάρχουν κάποια ευαίσθητα θέματα, που δεν αντέχουν φωνές και δηλώσεις και που δεν παρέχουν τη δυνατότητα για καπηλία χωρίς συνέπειες.

Εβλεπα στην τηλεόραση τον Κ. Μητσοτάκη να ομιλεί από το βήμα της εκδηλώσεως για την έδρα του Στάνφορντ. Δεν γνωρίζω αν ο φωτιστής είχε έμπνευση, αλλά κάτι ο περίεργος φωτισμός, κάτι το γνωστό σαρδόνιο χαμόγελο, έδιναν στον τ. πρωθυπουργό ένα… ιδιαιτέρως ιδιαίτερο χρώμα, τη στιγμή που μιλούσε για την οικονομία. Και ήλθε την επαύριο ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών να «δέσει το γλυκό» με τη δήλωσή του: «Ο κ. Μητσοτάκης είναι υπέρ των σκληρών μέτρων»! Με τον κατάλληλο φωστισμό!

Μια που μιλήσαμε για Μητσοτάκη, να πούμε ότι η θυγάτηρ του υπουργός των Εξωτερικών έχασε την ευκαιρία να βρεθεί στο Παρίσι, για να παραλάβει το βραβείο της «γαλλοφωνίας», στην οποία εσχάτως έχει προσχωρήσει και η (πάλαι ποτέ) «franco-φωνική» (ουδεμία σχέση με τους… «φραγκοφονιάδες»), αλλά επιμόνως αγγλικά ομιλούσα Ελλάς. Ετυχε, όμως, το θέμα της εμπλοκής των αεροσκαφών και η Ντόρα Μπακογιάννη επέστρεψε άρον-άρον από το Ελσίνκι στην Αθήνα.

Επιτυχής παρουσία

Στο Παρίσι, πάντως, στην υπουργική σύνοδο του ΟΟΣΑ, της οποίας την προεδρία επιμόνως διεκδίκησε και κέρδισε η Ελλάς, φαίνεται ότι είχαμε μια πολύ καλή και εθνικώς επωφελή παρουσία. Οπως μου έλεγε γαλλόφωνος συνάδελφος, παρών στις εκδηλώσεις, «ο Καραμανλής παρουσίασε προφίλ σύγχρονου Ευρωπαίου ηγέτη, ήταν καταρτισμένος και απέσπασε τα συγχαρητήρια των προσωπικοτήτων που έλαβαν μέρος στις εργασίες της συνόδου». Ομού μετά της εθνικής αντιπροσωπείας, επικεφαλής της οποίας ήταν ο Γ. Αλογοσκούφης, ο πρωθυπουργός δείχνει να «κέρδισε πόντους» στη διεθνή σκακιέρα.

Βεβαίως, για τα κανάλια η όλη υπόθεση του ΟΟΣΑ, που περιελάμβανε μάλιστα και αλλαγή γραμματέως, πέρασε στο «ντούκου». Πού είναι οι εποχές εκείνες, όταν τα «παπαγαλάκια» με την μπριγιαντίνη μάς βομβάρδιζαν με «πληροφορίες» για την «ευρωπαϊκή καταξίωση του Κ. Σημίτη» και για τη «βέβαιη ανάληψη υψηλών καθηκόντων στην Ε.Ε.»; Αλλες εποχές, θα πείτε, και άλλα συμφέροντα.

Μια που μιλήσαμε για τον Κ. Σημίτη, ακούσαμε σε ραδιοφωνική συνέντευξη τον δήμαρχο Πειραιώς να πλέκει το εγκώμιο του -βουλευτού Πειραιώς- τ. πρωθυπουργού. Λέγεται ότι ο κ. Σημίτης είναι σφόδρα δυσαρεστημένος με τον φερόμενο ως υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ στον Πειραιά Παν. Φασούλα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο τ. πρωταθλητής Ευρώπης, που έμεινε εκτός Βουλής επειδή ο τ. πρωθυπουργός εξελέγη στην Α΄ Πειραιώς χωρίς «σταυρό», έχει εκφράσει δημοσίως γι’ αυτό τη δυσαρέσκειά του. Και επειδή πλησιάζουν οι δημοτικές εκλογές, κάθε δήλωση έχει τη σημασία της.

«Καπέλα»… βασιλικά!

Συμπαθέστατη και κομψή παρουσία η βασίλισσα της Δανίας Μαργκρέτε Β’, εντυπωσίασε με τα καπέλα της. Δυστυχώς, στην Ελλάδα το καπέλο, αξεσουάρ εξαιρετικό της γυναικείας αμφιέσεως, δεν έχει τύχει της απαραιτήτου προσοχής και προτιμήσεως. Την κομψότητα της αυτής μεγαλειότητος, λοιπόν, εσχολίαζαν μεταξύ άλλων στο περιθώριο των εργασιών του Ελληνο-Δανικού Επιχειρηματικού Forum ο υπουργός Μεταφορών και Ενέργειας της Δανίας Φλέμινγκ Χάνσεν, ο πρίγκηψ Ερρίκος και ο άρχων του Θεσσαλικού Κάμπου Δημήτριος Σιούφας. «Είδες τι καπέλο φορούσε η βασίλισσα; Και μετά φωνάζουν για τα «καπέλα» της αγοράς!» είπε «κλεφτά» στον υπουργό Ελληνας επιχειρηματίας. Ο πρίγκηψ, ευτυχώς, δεν ομιλεί ελληνικά!

Ποιος είπε ότι ο Ζευς δεν κάνει και σήμερα θαύματα; Αναφέρομαι στο ομώνυμο πρόγραμμα αποζημιώσεων του φυτικού και παγίου κεφαλαίου (Μάρτιος 2004 – Δεκέμβριος 2005) που εγκρίθηκε από την Επιτροπή της Ε.Ε. στον χρόνο-ρεκόρ των πέντε μόλις μηνών! Θυμίζουμε ότι το αμέσως προηγούμενο πρόγραμμα χρειάστηκε χρόνο 20 μηνών για να εγκριθεί. Με τη βοήθεια του… «Διός», το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κινείται πλέον με… ευρωπαϊκούς ρυθμούς. Μακάρι και άλλοι τομείς να αποκτήσουν τέτοιες καλές συνήθειες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή