O Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος στα εγκαίνια της Εκθεσης Βασ. Θεοχαράκη στο Σισμανόγλειο Μέγαρο της Πόλης

O Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος στα εγκαίνια της Εκθεσης Βασ. Θεοχαράκη στο Σισμανόγλειο Μέγαρο της Πόλης

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πολύτροπο ον είναι ο άνθρωπος, κατά την πλουσιότητα των δυναμικών του χαρισμάτων, αλλά και πολύχαρο, κατά τη δέσμη των προσωπικών θεοδώρητων ταλάντων. Είστε επιτυχημένος επιχειρηματίας, αγαπήσατε όμως το κάλλος και επιδιώξατε να το συγκλείσετε δι’ ολίγων ή πλήθους χρωματικών γραμμών επί το άψυχον αντικείμενο του καμβά. Το αποτέλεσμα είναι αριστουργηματικόν και χάρμα οφθαλμών. Ολως δε ιδιαιτέρως μας συγκινείτε, γιατί πολοί εκ των εκτεθειμένων πινάκων είναι εμπνευσμένοι από το πανφίλτατον Αγιον Ορος, το Περβόλι της Παναγίας μας».

Σ’ αυτή τη «χρυσή χρονιά» για τον καλλιτέχνη Βασίλη Θεοχαράκη, που έδειξε τη ζωγραφική δουλειά του, πρώτα στο Παρίσι και, τώρα, στο ανακαινισθέν Σισμανόγλειο Μέγαρο στην Κωνσταντινούπολη, ξεχωρίζει η κριτική ματιά για το έργο του, δοσμένη μάλιστα στη γλώσσα του Ευαγγελίου, από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στα εγκαίνια της Εκθεσης. Με κατάληξη: «Χαρά και απόλαυσιν προσφέρει η έκθεσις του Εντιμολογιοτάτου και αγαπητού Αρχοντος Χαρτουλαρίου κ. Βασίλη Θεοχαράκη, ανδρός προικισμένου με την εκφραστική δυνατότητα της αριστόχειρης ζωγραφικής τέχνης». Και αυτός ο εμπνευσμένος σχολιασμός έγινε ενώπιον εκλεκτής συντροφιάς φιλοτέχνων, όπως ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Θεόδωρος Κασσίμης, ο πρέσβης μας στην Τουρκία κ. Γιώργος Γεννηματάς, ο γενικός πρόξενος κ. Αλέξης Αλεξανδρής, ο πρόεδρος της Αδελφότητας των Οφφικιάλων κ. Ιωάννης Παπαμιχαλάκης, ο ακαδημαϊκός και ιστορικός τέχνης κ. Χρύσανθος Χρήστου, οι οποίοι, επίσης, χαιρέτισαν τα εγκαίνια με ομιλίες για την έκθεση και τον ίδιο τον ζωγράφο και άνθρωπο Βασίλη Θεοχαράκη.

Πολλοί φίλοι από την Αθήνα ήρθαν στην Πόλη για τα εγκαίνια, ανάμεσά τους ο καθηγητής και πρόεδρος ΕΛΙΚΑΡ κ. Παύλος Τούτουζας με τη σύζυγό του, η κ. Τούλα Καρρά, η κ. Ολγα Καρατζά, η κ. Ελένη Σαμαράκη, ενώ τα εγκαίνια τίμησαν με την παρουσία τους η διευθύντρια του Ιδρύματος Πολιτισμού και Τεχνών κ. Nilgun Mirze, η διευθύντρια της Turkish Daily News κ. Gul Demir και πολλοί Τούρκοι επιχειρηματίες. Ηταν ωραία η Πόλη με ανοιξιάτικο καιρό και το θέμα της έκθεσης που μιλά για τον κόσμο της σιωπής των βυθών και τη μοναδική μεγαλοπρέπεια και πνευματικότητα της Μοναστικής Πολιτείας του Αθω. Με το πιο ευτυχισμένο χαμόγελό του κινήθηκε, με τη σύζυγό του Μαρίνα στο πλευρό του καθώς και την κόρη τους Ντένη, ο πολύτροπος Βασίλης Θεοχαράκης στη δεξίωση που ακολούθησε και στο εορταστικό πρόγραμμα που έλαβε χώρα στο διήμερο της εορτής Κωνσταντίνου και Ελένης.

Ελληνες και ξένοι που έχουν διακριθεί στον τομέα τους, μια παρέα. O πρέσβης μας στην Αγκυρα κ. Γιώργος Γεννηματάς και η σύζυγός του Αθηνά, το γένος Κρητικού, που κι αυτή κάνει τόσο καλή δουλειά με τα σχολεία και τα παιδιά με εκδηλώσεις στην πρεσβεία μας στην Αγκυρα, η ίδια η έκθεση με το ωραίο σοβαρό της θέμα είχαν φέρει την αύρα της ευρωπαϊκής κουλτούρας στην Πόλη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή