Τότε που η Αθήνα, έλεγε το νερό… νεράκι

Τότε που η Αθήνα, έλεγε το νερό… νεράκι

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μέρες πρώιμου καύσωνα, η έκθεση που ετοίμασε ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων και η Εταιρεία Ιστορικού και Λαογραφικού Αρχείου Υδρευσης είναι στάλες δροσιάς… Λειτουργεί ώς τις 4 Ιουνίου στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50, τηλ.: 210-36.21.601) και παρουσιάζει λίγο – πολύ την ιστορία της ύδρευσης στην πρωτεύουσα. Με θαυμάσιες αρχειακές φωτογραφίες, από τη βρύση της πλατείας και τον νερουλά της γειτονιάς ώς τα έργα υποδομής για το πέρασμα των αγωγών μετά το 1930, η έκθεση αυτή με τον ελκυστικό τίτλο «Νεαρόν Υδωρ» βασίζεται στο βιβλίο του Γιάννη Λάμπρου «Υδωρ Νεαρόν, το δώρο των Θεών στην Αθήνα» (εκδ. Δεσμός). Πέρα όμως από τις νοσταλγικές φωτογραφίες, που θα ευχαριστήσουν το πλατύ κοινό, υπάρχει και μία άλλη διάσταση, όπως αυτή της στέγασης του πλούσιου εικαστικού και αρχειακού υλικού του Ιστορικού και Λαογραφικού Αρχείου Υδρευσης.

Η Εταιρεία που συστάθηκε για να διαχειριστεί αυτό το μοναδικό αρχείο είναι μη κερδοσκοπικό σωματείο και αποσκοπεί στη διάσωση της μνήμης αλλά και στην παροχή διευκολύνσεων για κάθε ερευνητή. Διαθέτει μεγάλη βιβλιοθήκη με θεματολογία το νερό, έγγραφα, χάρτες, φωτογραφίες… Από μόνο του το υλικό αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει πυρήνα για τη δημιουργία ενός Μουσείου Υδρευσης στην πρωτεύουσα, που θα μπορέσει κι αυτό με τη σειρά του να είναι ένας ελκυστικός χώρος για τους επισκέπτες της Αθήνας, ένας δρόμος γνωριμίας με μιαν άλλη πτυχή της ιστορίας της πόλης αλλά και διεθνής γέφυρα επικοινωνίας με αντίστοιχα μουσεία του εξωτερικού.

Πίσω στην έκθεση και στο βιβλίο του Γιάννη Λάμπρου και ένας κόσμος ολόκληρος ανοίγεται μπροστά στα μάτια μας. Δεν ήταν πάντα σε επάρκεια το νερό για οικιακή χρήση, και αυτό ας το θυμόμαστε σήμερα που όλα τα θεωρούμε αυτονόητα δίχως να συνειδητοποιούμε την αξία περασμένων κατακτήσεων. Με σύνεση, λοιπόν, η χρήση του νερού αυτό το καλοκαίρι και ας μην υπάρχει κίνδυνος λειψυδρίας… Μία βρύση που τρέχει χωρίς λόγο δεν είναι μόνον αλόγιστη σπατάλη αλλά και έλλειψη σεβασμού στο περιβάλλον. Ας το έχουμε υπόψη… και αν πάτε ώς το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων να δείτε αυτή την ωραία έκθεση, θυμηθείτε ότι η Αθήνα είχε από την αρχαιότητα πολλά υπόγεια νερά και τρία ποτάμια… τον Ηριδανό, τον Ιλισό και τον Κηφισό… πώς συμπεριφερθήκαμε άραγε στον φυσικό πλούτο της πόλης μας; Να ορισμένα θέματα για σκέψη που πηγάζουν από τη δροσερή αυτή έκθεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή