Διαυγή μηνύματα

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επικίνδυνη όξυνση που προκάλεσε τις τελευταίες δύο εβδομάδες στο Αιγαίο η Τουρκία, αλλά και το παρεμβατικό άρθρο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κ. Στεφανόπουλου στην «Κ» δεν έφεραν στο προσκήνιο μόνο την ανάγκη η Αθήνα να προβεί το επόμενο διάστημα σε κρίσιμες επιλογές για τους περαιτέρω στρατηγικούς χειρισμούς της στο πεδίο των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ανέδειξαν επίσης ορισμένες δυσλειτουργίες σε επίπεδο τακτικών κινήσεων που θα πρέπει να θεραπευτούν άμεσα.

Κατά τα κρίσιμα εικοσιτετράωρα που ακολούθησαν τη φονική εμπλοκή στο Αιγαίο, οι υπουργοί Αμυνας κ. Ευάγγ. Μεϊμαράκης και Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη εμφανίστηκαν να κινούνται σε λογικές υποβάθμισης του επεισοδίου και «κατευνασμού» της Αγκυρας. Αντιθέτως, ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Καρ. Παπούλιας -κατόπιν μάλιστα συνεννοήσεως του Μεγάρου Μαξίμου με την Ηρώδου Αττικού- επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν αυστηρή γλώσσα έναντι της Τουρκίας, υπενθυμίζοντας στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της γείτονος ότι η ευρωπαϊκή της πορεία δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί απρόσκοπτα όταν συστηματικά παραβιάζει τις αρχές της καλής γειτονίας.

Παράλληλα, διαφορετικές υπήρξαν οι προσεγγίσεις των κ.κ. Ντόρας Μπακογιάννη και Ευάγγ. Μεϊμαράκη επί της προτάσεως του κ. Κ. Στεφανόπουλου για την παραπομπή όλων των διμερών εκκρεμοτήτων, πλην της θεωρίας της Αγκυρας περί «γκρίζων ζωνών» στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Η μεν κ. Ντόρα Μπακογιάννη όπως και συνολικώς πλέον, ως διαφαίνεται, η κυβέρνηση, εντάσσει την προοπτική προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο στη στρατηγική της, ενώ αντιθέτως ο υπουργός Αμυνας εμφανίστηκε αρνητικός στη συγκεκριμένη προοπτική.

Ανεξαρτήτως εάν η κυβέρνηση ευρίσκεται ή όχι σε φάση επαναπροσδιορισμού και επαναχάραξης της τακτικής της στο πεδίο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, φαινόμενα «πολυφωνίας», όπως τα ανωτέρω, επιβάλλεται να εκλείψουν. Με δεδομένη τη ρευστότητα που επικρατεί στην Τουρκία και την έξαρση της επιθετικότητας της Αγκυρας, η οποία εκδηλώνεται πλέον σχεδόν καθημερινά, τα «μηνύματα» της ελληνικής πλευράς προς την κυβέρνηση Ερντογάν και τη στρατιωτική ηγεσία της γείτονος  θα πρέπει να είναι πλήρως σαφή, διαυγή και κυρίως ενιαία από το σύνολο των εμπλεκομένων στους χειρισμούς πολιτικών παραγόντων. Ο κίνδυνος «παρερμηνειών» της ελληνικής στάσης από την Τουρκία, αλλά και από τον διεθνή παράγοντα και την Ευρωπαϊκή Ενωση επιβάλλεται να αντιμετωπιστεί άμεσα, καθώς  το φετινό καλοκαίρι προοιωνίζεται ιδιαίτερα δυσχερές στο Αιγαίο, ενώ το φθινόπωρο θα εισαχθούν και νέες αρνητικές παράμετροι στο σταυρόλεξο των ευρωτουρκικών σχέσεων, εάν η Αγκυρα εμμείνει στην άρνηση να υλοποιήσει το Πρωτόκολλο Τελωνειακής Σύνδεσης με την Κύπρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή