Από το κάζο στην καζούρα

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ατά κάποιον τρόπο, βρίσκεται και η Ελλάδα στα γερμανικά γήπεδα τούτες τις μέρες, έστω κι αν η ποδοσφαιρική μας Εθνική, οδηγημένη πιθανόν από το ένστικτο αυτοσυντήρησης, δεν πέτυχε να προκριθεί. Τη μέρα λοιπόν που η Πορτογαλία έπαιζε στη Φρανκφούρτη με το Ιράν, το οποίο και νίκησε 2-0, κάποιοι φίλαθλοί της, που προφανώς δεν έχουν χωνέψει σκόμα την προ διετίας απώλεια του «σίγουρου» τροπαίου μέσα στην έδρα τους, ύψωσαν ένα πανό με την ειρωνεία τους γραμμένη στην οικουμενική αγγλική γλώσσα, ώστε να μην πάει αδιάβαστη. «Greece where you? Defensive Football Go Home!» έγραφε το πανό, διά του οποίου οι Πορτογάλοι έθεταν εκποδών το περιφρονητέο «αμυντικό ποδόσφαιρο» και δούλευαν ψιλό γαζί εμάς τους νικητές τους. Βεβαίως, το γεγονός ότι ηττήθηκαν δύο φορές από την ελληνική ομάδα, στο εναρκτήριο παιχνίδι του Ευρωπρωταθλήματος και στον τελικό, στα δικά τους γήπεδα και με διαιτησία μη φιλελληνική, τους στερεί το δικαίωμα να πιστεύουν ότι για τις ήττες τους έφταιξε μόνο και μόνο η κακοτυχία τους και η μανία των Ελλήνων με το αμυντικό παιχνίδι. Με συνολικό σκορ 3-1, αυτός που έβαλε τα τρία γκολ έχει περισσότερους λόγους από εκείνον που πέτυχε μόνο ένα να πιστεύει ότι δεν έπαιξε σκέτη άμυνα.

Το ξέρουμε, ωστόσο, ότι η λογική δεν παίζει στο ίδιο γήπεδο με την μπάλα. Κατά συνέπεια οι Πορτογάλοι δεν έχουν καμία υποχρέωση να αναζητήσουν ορθολογικές μεθόδους για να θεραπεύσουν τον καημό τους. Σωστά λοιπόν επιλέγουν μια αγωγή ομοιοθεραπευτικού τύπου: Για να ξεπεράσουν ώς ένα βαθμό το κάζο τους, την αναπάντεχη πίκρα που γεύτηκαν πρόπερσι, επιδίδονται στην καζούρα εις βάρος όσων τους στενοχώρησαν. Είναι πολύ παλιά η τεχνική αυτή, να ξεδίνεις προγκάροντας, κάνοντας πλάκα, πειράζοντας έστω και χοντροκομμένα όσους σε δηλητηριάζουν, και συνήθως κάτι αποφέρει. Το χιούμορ είναι πάντοτε ψυχοπαρηγορητικό, κι ίσως γι’ αυτό ακούμε συχνά ανθρώπους που συνήθως είναι στόχος ανεκδότων (λόγω φυλής, φύλου κτλ.) να αφηγούνται τέτοιου είδους ανέκδοτα.

Αν θα θέλαμε πάντως να πειράξουμε κι εμείς με τη σειρά μας τους Πορτογάλους θα τους λέγαμε ότι, ενόσω αυτοί διατείνονται με καμάρι πως είναι «οι Βραζιλιάνοι της Ευρώπης», εμείς μπορούμε να ισχυριζόμαστε ότι οι αυθεντικοί Βραζιλιάνοι γίνονται όλο και περισσότερο Ελληνες ποδοσφαιρικά: Αν τουλάχιστον κρίνουμε από τους μέχρι στιγμής αγώνες της Εθνικής Βραζιλίας, η ελληνική στρατηγική (αμυντική προσήλωση συν επιθετική οικονομία, δηλαδή μία ευκαιρία-ένα γκολ) έχει βρει τους καλύτερους δυνατούς συνεχιστές: τους Βραζιλιάνους. Οι οποίοι, ως εκ τούτου, θα κατακτήσουν το τρόπαιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή