Οι αδυναμίες παραμένουν

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι προχθεσινές αλλαγές που επέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου στα κορυφαία όργανα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνιστούν απότοκο της δυσμενούς θέσης στην οποία έχει περιέλθει τόσο στην κεντρική πολιτική σκηνή όπου η ηγεμονία της Ν. Δ. και προσωπικά του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή δεν αμφισβητούνται όσο και στο εσωκομματικό πεδίο και όχι πρωτοβουλία ικανή να ανατρέψει τις υφιστάμενες πολιτικές ισορροπίες: ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απέφυγε επιμελώς τούτη τη φορά  να «ταράξει τα νερά» προωθώντας στην κορυφή της κομματικής πυραμίδας νέα πρόσωπα. Επίσης, ο κ. Γ. Παπανδρέου δεν θέλησε να «επιβραβεύσει» ή να «τιμωρήσει» τα προβεβλημένα στελέχη αναλόγως της συμπεριφοράς την οποία επέδειξαν τους προηγούμενους μήνες: είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Ευάγγ. Βενιζέλος, ο οποίος αποτελούσε μονίμως αντικείμενο κριτικής των συνεργατών του κ. Γ. Παπανδρέου, αναβαθμίστηκε αναλαμβάνοντας το «χαρτοφυλάκιο» της Δημόσιας Διοίκησης, ενώ παράλληλα εκλήθη να μετάσχει στην Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα, που θα έχει την ευθύνη να οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ στην κρίσιμη αναμέτρηση για την τοπική αυτοδιοίκηση. Με άλλους λόγους, κύριο μέλημα του κ. Γ. Παπανδρέου υπήρξε να μεταβάλει την εσωκομματική ατζέντα και να την απομακρύνει  από τα δυσμενή για το ΠΑΣΟΚ γκάλοπ και κυρίως να μην πυροδοτήσει έναν νέο κύκλο αμφισβήτησης για τις επιλογές του. Οι στόχοι αυτοί ενδεχομένως επιτεύχθηκαν. Ομως, δεν απαντούν στο πραγματικό πρόβλημα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο «ανασχηματισμός» της Δευτέρας δεν είναι δυνατόν να μετατρέψει αίφνης το ΠΑΣΟΚ σε μια αξιόπιστη εναλλακτική κυβερνητική πρόταση. Εξάλλου, η κ. ʼννα Διαμαντοπούλου ανέλαβε μόλις προχθές να εκπονήσει το πρόγραμμα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Επίσης, ο «ανασχηματισμός» της Δευτέρας δεν είναι δυνατόν να συγκαλύψει την αδυναμία των πολυεπίπεδων οργάνων του ΠΑΣΟΚ στα οποία εμφανίζεται να επιμένει και με τις νέες επιλογές του ο κ. Γ. Παπανδρέου να αποδομούν σε καθημερινή βάση την κυβερνητική πολιτική. Παράλληλα, ο «ανασχηματισμός» της Δευτέρας δεν είναι δυνατόν να ανατρέψει τη συνεχιζόμενη υστέρηση της εικόνας του ίδιου του κ. Γ. Παπανδρέου, ως ηγέτη, έναντι του κ. Κ. Καραμανλή. Τέλος, ο «ανασχηματισμός» της Δευτέρας δεν είναι δυνατόν να αποκρύψει την απουσία επαρκούς πολιτικού σχεδιασμού, παρεμβάσεων και δράσης εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ στα κρίσιμα ζητήματα τα οποία απασχολούν, αναλόγως της συγκυρίας, την ελληνική κοινωνία: ενώ ο χώρος της παιδείας, για παράδειγμα, τελεί σε καθεστώς αναβρασμού επί εβδομάδες, η Χαριλάου Τρικούπη όχι μόνον παρακολουθεί εξ αποστάσεως τις εξελίξεις, αλλά και ουδείς έχει αντιληφθεί τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει το ΠΑΣΟΚ την αυταπόδεικτη ανάγκη μιας νέας εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης.

Υπό αυτήν την έννοια δεν είναι τυχαίο ότι μεγαλύτερη αίσθηση από τις επί εβδομάδες κυοφορούμενες οργανωτικές αλλαγές στο ΠΑΣΟΚ εκ μέρους του κ. Γ. Παπανδρέου, προκάλεσε η δυναμική παρέμβαση του πρώην Γραμματέα κ. Κ. Λαλιώτη στα εσωκομματικά τεκταινόμενα, η οποία εκδηλώθηκε συμπτωματικά την ίδια ημέρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή