Καβάφης στη Βιέννη, γέφυρα Ελλάδας – Αυστρίας

Καβάφης στη Βιέννη, γέφυρα Ελλάδας – Αυστρίας

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια εβδομάδα με γεύση από ελληνικό πολιτισμό φιλοξενείται στη Βιέννη, υπό την αιγίδα των υπουργείων Εξωτερικών Αυστρίας και Ελλάδας και τη συνεργασία της Διεύθυνσης Μορφωτικών Υποθέσεων του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και των πρεσβειών της Αυστρίας στην Ελλάδα και της Ελλάδας στη Βιέννη. Μια εβδομάδα που ξεκίνησε τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου και ολοκληρώνεται αύριο, Σάββατο 2 Δεκεμβρίου. Μια εβδομάδα όπου για άλλη μια φορά αναδείχθηκαν οι πολιτιστικοί δεσμοί των δύο χωρών.

Στο Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης της Βιέννης, ένα από τα σημαντικότερα στην Ευρώπη, το οποίο διαθέτει την παλαιότερη συλλογή νομισμάτων, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης «Νομίσματα και ποίηση, Κ. Π. Καβάφης». Την έκθεση επιμελήθηκαν ο καθηγητής Gunter Dembski, διευθυντής του Νομισματικού Μουσείου και ο καθηγητής Στέφανος Γερουλάνος, ο οποίος έχει εντρυφήσει στο θέμα πολλά χρόνια. Και ο πλούσιος κατάλογος είναι χορηγία του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης». Τα νομίσματα που εκτέθηκαν απεικονίζουν ιστορικές μορφές που αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για την ποίηση του Κ. Π. Καβάφη. Σε 77 ποιήματα αναφέρονται περισσότερες από 180 ιστορικές μορφές! Τα νομίσματα παραχωρήθηκαν από το Νομισματικό Μουσείο Αθηνών και το Cabinet des Medailes της Bibliotheque Nationale στο Παρίσι. Φωτογραφικό υλικό και χειρόγραφα παραχωρήθηκαν από το Αρχείο Καβάφη και το Μουσείο Μπενάκη.

Η εβδομάδα συνεχίστηκε με απαγγελίες και διαλέξεις και ολοκληρώνεται το βράδυ του Σαββάτου στην αίθουσα Bassanosaal του Μουσείου, όπου θα πραγματοποιηθεί βραδιά-αφιέρωμα σε προσωπικότητες ελληνικής καταγωγής, που έπαιξαν σπουδαίο ρόλο στη μουσική ζωή της Βιέννης, τον 19ο και τον 20ό αιώνα. Ο μουσικολόγος Κ. Π. Καράμπελας-Σγούρδας θα αναφερθεί σε προσωπικότητες όπως ο Νικόλαος Δούμπας, ο Ευρυσθένης Γκίζας, ο Δημήτρης Μητρόπουλος, ο Νίκος Σκαλκώτας, ο Μανώλης Καλομοίρης, κ.ά. Θα παρουσιαστούν μελοποιημένα ποιήματα του Καβάφη από τον Δημήτρη Μητρόπουλο και η βραδιά θα κλείσει με έργο του Λεωνίδα Κωττάκη, ειδικά γραμμένο για την έκθεση νομισμάτων. Τα έργα θα ερμηνεύσουν οι σολίστ Θοδωρής Τζοβανάκης (πιάνο), Αγγελική Καθαρίου (μεσόφωνος), Σοφία Κυανίδου (σοπράνο), Πέτρος Στεργιόπουλος (φλάουτο) και Γιάννης Τσιτσελίκης (βιολοντσέλο).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή