Το Μέγαρο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού διηγείται τη δική του ιστορία, που αγγίζει όλους μας…

Το Μέγαρο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού διηγείται τη δική του ιστορία, που αγγίζει όλους μας…

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα εγκαίνια του «Παλλάς» με την πρεμιέρα του «2», της νέας χοροθεατρικής δημιουργίας του Δημήτρη Παπαϊωάννου, μας έφεραν στην καρδιά αυτού του μεγάλου κτιρίου, του μεγαλύτερου κάποτε σε ολόκληρη την Αθήνα. Ανάμεσα στην Πανεπιστημίου, την Αμερικής, τη Σταδίου και τη Βουκουρεστίου, αναγεννημένο πλέον χάρη στην ευεργετική για την πόλη δράση του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, το Μέγαρο Μετοχικού Ταμείου Στρατού, που μας «μεγάλωσε» όλους τους Αθηναίους, στου Ζόναρ’ς, στου Φλώκα ή στο Παλλάς, είναι έτοιμο να μιλήσει! Και τι έχει να πει θα το ακούσουμε την Τρίτη, ώρα 1 μ.μ., στο φουαγιέ του θεάτρου «Παλλάς», όπου μας καλεί η πρόεδρος του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΟΠ) κ. Σοφία Στάικου για την παρουσίαση της νέας έκδοσης του ΠΟΠ με τίτλο «Το Μέγαρο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού» με συγγραφέα τον αρχιτέκτονα καθηγητή Βασίλη Κολώνα.

Το βιβλίο – λεύκωμα, που ανασυνθέτει μαζί με το ιστορικό του μεγάρου, την ιστορία λίγο – πολύ της Αθήνας και της αθηναϊκής κοινωνίας από τον Μεσοπόλεμο ώς τα πρόσφατα χρόνια, γεμάτο σπάνιες και νοσταλγικές φωτογραφίες, είναι αποτέλεσμα της ερευνητικής δουλειάς σε αρχεία και βιβλιοθήκες του Βασίλη Κολώνα, που μας έχει δώσει και άλλα δείγματα εξαιρετικής δουλειάς, όπως π.χ. τα βιβλία στις εκδόσεις «Ολκός» για τους Ελληνες αρχιτέκτονες στην Οθωμανική Αυτοκρατορία ή για τα ιταλικά κτίρια στα Δωδεκάνησα. Στην εκδήλωση της Τρίτης, εκτός από τον συγγραφέα, θα μιλήσουν επίσης ο αρχιτέκτων Γιάννης Κίζης που ολοκλήρωσε με τόσο μεγάλη επιτυχία την αποκατάσταση του Μεγάρου, η αρχιτέκτων καθηγήτρια Μάρω Καρδαμίτση – Αδάμη (που γνωρίζει την Αθήνα όσο λίγοι) και ο δικηγόρος Στράτης Στρατήγης.

Είναι μια ευκαιρία να γνωρίσουμε λίγο καλύτερα αυτό το κτίριο της Αθήνας, που έχει συνδεθεί με τη ζωή χιλιάδων Αθηναίων. Τώρα, που η Στοά Σπυρομήλιου, αναγεννημένη με νέο αίθριο, ζωντανεύει σιγά – σιγά, τώρα που ο πεζόδρομος της Βουκουρεστίου μπροστά στο «Παλλάς» είναι έτοιμος και φυτεμένος με τις πικροδάφνες του, τα νερά του και τα… μηχανάκια του, τώρα που το «Αλίκη» στην Αμερικής ξανακυλάει στις ράγες της αθηναϊκής ζωής, τώρα που η πλευρά της Σταδίου είναι μια μεγάλη προθήκη υψηλής πολυτέλειας και τώρα που μέσα στο κτίριο το ωραίο πολυκατάστημα ανανέωσε την εμπορική ζωή της περιοχής, όλα μοιάζουν να αρχίζουν από την αρχή… Και πάλι όλα θυμίζουν το χθες, όπως το νέο καφέ στη θέση του «Μπραζίλιαν» και εν ανομονή του νέου καταστήματος στη θέση του αξέχαστου «Ζόναρ’ς»… Μια αθηναϊκή υπόθεση, πολύ δική μας…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή