Τι γραφει ο ξενος Τυπος

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

DW-WΟRLD.DΕ

Η αγωνία των ναρκωτικών

Η χρήση ναρκωτικών στην Ισπανία αποτελεί πλέον καθημερινότητα. Τα ποσοστά χρήσης κοκαΐνης είναι τα υψηλότερα στην Ευρώπη, ενώ 37% των νέων κάτω από 18 χρόνων καπνίζουν χασίς. Η Μαδρίτη θεωρείται πλέον πρωτεύουσα της κοκαΐνης, μεταδίδει ο ανταποκριτής της Γερμανικής Ραδιοφωνίας στην ισπανική πρωτεύουσα Μαρκ Κοχ. Σύμφωνα με σχετική έρευνα, ο ένας στους 10 νέους ηλικίας 14 χρόνων παραδέχεται ότι κάπνισε κάνναβη τις τελευταίες 30 ημέρες. Οι έμποροι, οι οποίοι προμηθεύουν την Ισπανία με ναρκωτικά από τη Λατινική Αμερική ή την Αφρική, μπαίνουν πλέον στα σχολεία. Οι νέοι από τις θεωρούμενες «καλές οικογένειες» συνηθίζουν να πηγαίνουν ως δώρο στα πάρτι ένα φακελάκι με κοκαΐνη. Κάτι που είναι άλλωστε πολύ εύκολο να βρει κανείς στη Μαδρίτη. Η αστυνομία συχνά αδυνατεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την οργανωμένη διακίνηση ναρκωτικών που γίνεται στις υποβαθμισμένες περιοχές των ισπανικών πόλεων. Ενα από τα προβλήματα που προκύπτουν στο πεδίο της αστυνόμευσης και της καταστολής αφορά στην αρμοδιότητα..

ΕL HERALDO ΗΟΝDURΑS

Η καινούργια Λατινική Αμερική

Ενώ ο πρόεδρος Μπους και οι Ηνωμένες Πολιτείες βυθίζονται βαθιά στη λάσπη του Ιράκ, η Αριστερά επιτυγχάνει μια ακόμη νίκη στη Λατινική Αμερική με τον θρίαμβο την περασμένη Κυριακή του υποψηφίου Ραφαέλ Κορέα στον Ισημερινό. Αυτή η νίκη μπορεί να ενισχυθεί με πιθανή νίκη σήμερα του προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες επί του αντιπάλου του Μανουέλ Ροσάλες. Υπάρχει βεβαίως η Κούβα του Φιντέλ Κάστρο, ενώ ο εκλεκτός της Ουάσιγκτον πρόεδρος της Κολομβίας Αλβάρο Ούριμπε αντιμετωπίζει πρόβλημα αξιοπιστίας μετά τις αποκαλύψεις ότι οι στρατιώτες της χώρας ήταν αυτοί που προέβαιναν σε τρομοκρατικές επιθέσεις, επιρρίπτοντας τις ευθύνες γι’ αυτές στις ένοπλες αντάρτικες ομάδες της Κολομβίας. Η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα για να κερδίσει τη συμπάθεια των Λατινοαμερικανών. Αντιθέτως, με την κατασκευή του τείχους στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό έχει πετύχει να αυξηθεί η εχθρότητα.

ΗΕRΑLD ΤRΙΒUΝΕ

Το πρόβλημα της Ιορδανίας

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπους επέλεξε την Ιορδανία ως τόπο συνάντησής του με τον Ιρακινό πρωθυπουργό Νούρι Μαλίκι επειδή μεταξύ άλλων βλέπει τη χώρα αυτή ως την ασφαλέστερη και φιλικότερη στην περιοχή. Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο πρόσφυγες από το Ιράκ επέλεξαν την Ιορδανία ως τόπο προσωρινής διαμονής και με την ελπίδα να σωθούν από έναν πόλεμο που δεν λέει να τελειώσει. Από την εποχή του Σαντάμ Χουσεΐν, πολλές χιλιάδες Ιρακινοί αναζητούσαν ασφαλές καταφύγιο στη γειτονική Ιορδανία προκειμένου να σωθούν από την καταπίεση, αλλά και από τις οικονομικές κυρώσεις που βάραιναν το καθεστώς. Σήμερα ωστόσο, έπειτα από τρία χρόνια πολέμου, η Ιορδανία δεν είναι πλέον τόσο φιλική απέναντι στους πρόσφυγες. Οι αρχές απελαύνουν καθημερινά πολλούς Ιρακινούς, απωθώντας τους πέρα από τα σύνορα. Η Ιορδανία μαζί με τη Συρία φιλοξενούν μισό εκατομμύριο Ιρακινούς πρόσφυγες και όλα δείχνουν ότι το Αμμάν έχει αρχίσει να χάνει την ανεκτικότητά του. Ως τώρα ο πρόεδρος Μπους δεν είχε δώσει σημασία τις ανθρωπιστικές επιπτώσεις της στρατιωτικής περιπέτειας στο Ιράκ. Αυτό όμως πρέπει να αλλάξει. Η Ιορδανία θα πρέπει πριν απ’ όλα να εξετάζει τις ανάγκες των προσφύγων και κατά πόσον χρειάζονται προστασία. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι η Ιορδανία πρέπει να σηκώσει μόνη της το βάρος όλων αυτών των ανθρώπων και μόνο εκ του γεγονότος ότι έτυχε να συνορεύει με το Ιράκ.

ΗΑΑRΕΤΖ

Ειρήνη στη Μέση Ανατολή

Η κατάπαυση πυρός θα διατηρηθεί μόνον αν εφαρμοστεί στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Οχθη. Είναι εκ των πραγμάτων αδύνατον να διαχωρίσουμε αυτά που συμβαίνουν στις δύο περιοχές. Κάθε στρατιωτική επιχείρηση στη Δυτική Οχθη προκαλεί αντίδραση στη Λωρίδα της Γάζας και αντιστρόφως. Το Ισραήλ θα πρέπει επομένως να διακηρύξει ότι επιδιώκει συνολική κατάπαυση πυρός. Αλλά η κατάπαυση πυρός δεν είναι αρκετή. Αν το Ισραήλ θέλει να ανοίξει καινούργιο κεφάλαιο, οφείλει να προχωρήσει στη λήψη ορισμένων πρακτικών μέτρων και μάλιστα άμεσα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή