ΑΠΟΨΕΙΣ

Πρόχειρη και αυτονόητη απάντηση σε συκοφάντες

Επειτα από απουσία αρκετών εβδομάδων, αγαπητοί μου αναγνώστες, επανέρχομαι σήμερα στη στήλη για να επαναλάβω όσα κατά καιρούς έχω ξαναγράψει για το πώς δουλεύουμε στην «Καθημερινή», με ποιες αρχές και ποιους σκοπούς. Θεωρώ αναγκαία την επανάληψη, γιατί οι συκοφαντίες που αυτές ακριβώς τις μέρες ασύστολα εξαπολύονται ή άκριτα και ξεδιάντροπα αναπαράγονται κατά λέξη ένα μόνο σκοπό έχουν, να πλήξουν την αξιοπιστία της εφημερίδας μας και μαζί να πλήξουν την ακεραιότητα της δουλειάς μας, όχι μόνο των δημοσιογράφων, αλλά όλων εκείνων που καθημερινά μοχθούν για να προσφέρουν στον αναγνώστη, σε σας που τώρα διαβάζετε αυτές τις γραμμές, ένα δημοσιογραφικό προϊόν καλό και έντιμο. Προσωπικές σκέψεις σάς εμπιστεύομαι, αλλά πιστεύω πως ειναι σκέψεις όλων μας.

Η «Κ», λοιπόν, είναι ακριβώς αυτό που φαίνεται και το βλέπετε όλοι σας. Αυτό που περιέχεται και καθαρά δηλώνεται στην πληροφορία που μεταδίδει ή στην άποψη που διατυπώνει.

Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο, τίποτα πάνω ή πίσω από αυτό, καμιά δεύτερη σκέψη και καμιά άλλη σκοπιμότητα. Είναι ακριβώς αυτό το σημείο στο οποίο συγκλίνουν και τελικά συμπίπτουν οι προσπάθειες όλων μας, εκδοτών και δημοσιογράφων και όλων όσοι εργάζονται σε αυτήν την εφημερίδα.

Για πολλά έχουμε διαφορετικές απόψεις, αλλά έχουμε την ευχέρεια να τις υποστηρίζουμε και να τις διατυπώνουμε, επειδή μας συνδέει αυτό το κοινό σημείο, ότι πίσω από την πληροφορία και πίσω από την άποψη δεν κρύβεται καμιά υστεροβουλία και καμιά άλλη σκοπιμότητα. Η ελευθεροτυπία και η ανεξαρτησία του δημοσιογράφου δεν είναι αφηρημένες έννοιες ούτε δώρα που πέφτουν από τον ουρανό. Διαμορφώνονται και κατακτώνται καθημερινά σε συγκεκριμένες συνθήκες δουλειάς. Μέσα από την καθημερινή δουλειά και την καθημερινή δοκιμασία της σχηματίσαμε την πεποίθηση ότι δουλεύουμε σε μια τίμια και ειλικρινή εφημερίδα.

Δουλεύοντας με αυτήν την αρχή και με αυτόν τον τρόπο πιστεύουμε ότι η δουλειά μας δεν είναι μόνο μέσον βιοπορισμού, αλλά έχει και εκείνο το ηθικό βάρος που κάνει κάθε εργαζόμενο να αισθάνεται εσωτερική ακεραιότητα και ολοκλήρωση, χωρίς το σχιζοφρενικό, αλλά τόσο συνηθισμένο διχασμό ανάμεσα σε αυτό που σκεφτόμαστε και σε αυτό που κάνουμε. Είμαστε τυχεροί; Οχι! Ολοι μαζί, δουλεύοντας με τις ίδιες αρχές και προς την ίδια κατεύθυνση πλάθουμε την τύχη μας.

Αισθανόμαστε ακόμη την ικανοποίηση, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, ότι η δουλειά μας κρίνεται, αξιολογείται και εκτιμάται, ότι όσο βελτιώνεται η ποιότητα του «εμπορεύματος» που προσφέρουμε, τόσο αυξάνονται οι πωλήσεις του, διαψεύδοντας έμπρακτα εκείνους που με τον ισχυρισμό ότι η ποιότητα «δεν πουλάει», καταφεύγουν στον λαϊκισμό και στην ευτέλεια. Πράγματι, η «Κ» με την ποιότητα της προσφοράς της κατέκτησε μια από τις πρώτες θέσεις στην κυκλοφορία των ελληνικών εφημερίδων. Η εμπορική επιτυχία μας εξασφαλίζει πλέον τα μέσα να συνεχίσουμε προς την ίδια κατεύθυνση, βελτιώνοντας συνεχώς την ποιότητά μας. Εκτός αυτού έχουμε την ικανοποίηση ότι η κοινωνία αναγνωρίζει και εκτιμά τις προσπάθειές μας.

Ασφαλώς όσοι μάς αγοράζουν και μάς διαβάζουν δεν συμφωνούν μαζί μας. Σημαντικό για μια εφημερίδα δεν είναι να τη διαβάζουν όσοι συμφωνούν μαζί της, αλλά να αισθάνονται την ανάγκη να την αγοράσουν και να τη διαβάσουν και εκείνοι που διαφωνούν. Τότε πραγματικά ολοκληρώνεται η ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ του μέσου και του κοινού. Επιτρέψτε μου να πιστεύω ότι με τους όρους αυτούς, που είναι οι όροι ενός πραγματικού διαλόγου, διαμορφώνεται καθημερινά η δουλειά μας και η πολυφωνικότητα της «Κ».

Αυτές τις προσπάθειες και κυρίως την κοινωνική ανταπόκριση που βρίσκουν θέλουν να ανακόψουν οι τηλεοπτικοί και οι έντυποι συκοφάντες σε στενή συνεργασία μαζί τους. Τους ενοχλεί η ανάπτυξη της «Κ», τους ενοχλεί περισσότερο ότι είναι μια πραγματικά ανεξάρτητη εφημερίδα, χωρίς δεσμούς και εξαρτήσεις από κυβερνήσεις, κόμματα και συμφέροντα, χωρίς καμιά, ποτέ, διαπλοκή της δημοσιογραφικής αποστολής με άλλες και ξένες προς αυτή επιδιώξεις. Ούτε κρατικές προμήθειες επιδιώξαμε ποτέ ούτε δημόσια έργα ούτε κρατικές επιχορηγήσεις ούτε ποικίλες χορηγίες ούτε άλλο προνόμιο, χρησιμοποιώντας την εφημερίδα ως μέσο εκβιασμού. Οι συκοφάντες μας δεν υπήρξαν ποτέ ανεξάρτητοι, ήσαν πάντοτε εξαρτημένοι, και σήμερα είναι περισσότερο, από άνομες επιδιώξεις και σκοπιμότητες. Σε αυτό είμαστε πράγματι τυχεροί…