ΑΠΟΨΕΙΣ

Διεθνες Βημα

Αν ο Θεός είναι παντογνώστης και παντοδύναμος, δεν μπορείς να μη διεωρητηθείς, γιατί δεν στέλνει έναν κεραυνό να χτυπήσει τον Ρίτσαρντ Ντόκινς. Ή τουλάχιστον να καταστρέψει την ιστοσελίδα www.whydoes godhateamputees.com. Είναι μια ιστοσελίδα, που επισημαίνει ότι ενώ οι άνθρωποι συνήθως εμπιστεύονται τον Θεό για τη θεραπεία του καρκίνου ή άλλων ασθενειών, οι ακρωτηριασμένοι φαίνεται ότι δεν απολαμβάνουν αυτή τη θεϊκή παρέμβαση.

«Αν ο Θεός άκουγε τις προσευχές των ακρωτηριασμένων για την ανάκτηση των χαμένων άκρων τους, θα βλέπαμε να αναφύονται ακρωτηριασμένα πόδια καθημερινά», διακηρύσσει.

Αυτή η ιστοσελίδα αποτελεί μέρος μιας όλο και πιο δογματικής, συχνά ειδεχθούς αθεϊστικής επίθεσης, που καθοδηγείται εν μέρει από τον Ντόκινς – τον επιστήμονα της Οξφόρδης και συγγραφέα του νέου ευπώλητου βιβλίου «Η Απάτη του Θεού».

Συνιστά στους αναγνώστες να φανταστούν έναν κόσμο χωρίς θρησκεία και επικαλείται τη δική του ματιά: Φανταστείτε ότι δεν υπάρχουν βομβιστές αυτοκτονίας, ούτε, 11/9, ούτε 7/7, ούτε σταυροφορίες, ούτε κυνήγι μαγισσών, ούτε συνωμοσίες, ούτε ινδικός διαμελισμός, ούτε ισραηλινο-παλαιστινιακοί πόλεμοι, ούτε σερβο-κροατο-μουσουλμανικές σφαγές, ούτε διώξεις Εβραίων ως «δολοφόνων του Χριστού», ούτε βορειο-ιρλανδικό πρόβλημα, ούτε «εγκλήματα τιμής», ούτε κοστουμαρισμένοι και καλοχτενισμένοι τηλευαγγελιστές, που εξαπατούν τους αφελείς.

Πολλοί Αμερικανοί μπορεί να μην είναι ακόμη έτοιμοι να βγουν και να αναγνωρίσουν δημοσίως ότι είναι άθρησκοι. Στις δημοσκοπήσεις, πάνω από το 90% των Αμερικανών δηλώνουν πρόθυμοι να ψηφίσουν μια γυναίκα, έναν Εβραίο ή ένα μαύρο και 79% ότι θα ήταν πρόθυμοι να ψηφίσουν έναν «γκέι». Ωστόσο, μόνο το 37% θα σκεφτόταν να ψηφίσει έναν άθεο.

Αυτού του είδους η διάκριση, στη βάση της (μη) πίστεως είναι δόλια και αδιάλλακτη και υποβαθμίζει τη δυνατότητά μας για εκτεταμένη συζήτηση γύρω από την πίστη και την πολιτική. Ο Σαμ Χάρρις, για παράδειγμα, στο βιβλίο του «Επιστολή προς ένα Χριστιανικό Εθνος» προβαίνει σε ορισμένες πολιτικές επισημάνσεις, όπως η κριτική των συντηρητικών χριστιανών, οι οποίοι προσπαθούν να εμποδίσουν την έρευνα για τα βλαστοκύτταρα, λόγω της δυνάμει εξέλιξής τους σε ανθρώπινα όντα.

«Σχεδόν κάθε κύτταρο του σώματός σου είναι ένα δυνάμει ανθρώπινο ον, με δεδομένη τη σημερινή πρόοδο της γενετικής», παρατηρεί ο Χάρρις. «Κάθε φορά που ξύνεις τη μύτη σου διαπράττεις ένα Ολοκαύτωμα δυνάμει ανθρώπινων όντων». «Αυτοί οι συγγραφείς έχουν ορισμένα κοινά με τους ένθερμους θρησκευόμενους, στους οποίους αντιτίθενται, όπως μεγάλος βαθμός δογματισμού και επιθετικό ρητορικό ύφος», λέει ο Τζον Γκριν, του Φόρουμ για τη Θρησκεία και τη Δημόσια Ζωή. Είναι δεδομένο ότι θρησκευτικές προσωπικότητες έχουν εμπλακεί στα χειρότερα είδη βιαιοπραγιών της ιστορίας. Αλλά όπως έδειξαν ο Μάο, ο Στάλιν και ο Πολ Ποτ το ίδιο και οι αθεϊστές.

Επιπλέον, για όλες τις σφαγές στο όνομα της θρησκείας υπάρχει και η άλλη πλευρά. Κάθε φορά, που ταξιδεύω στα φτωχότερα μέρη της Αφρικής, βλέπω νοσοκομεία αποστολών, που είναι η μόνη πηγή βοήθειας για τους απελπισμένους ανθρώπους. Ο Θεός μπορεί να μη βοηθά τους ακρωτηριασμένους να αποκτήσουν νέα μέλη, αλλά οι εκκλησίες ενθαρρύνουν τα μέλη τους να υποστηρίζουν τα συσσίτια, τα καταλύματα αστέγων και τις κλινικές, που αλλιώς δεν θα υπήρχαν. Θρησκευτικές οργανώσεις ασκούν πιέσεις για περισσότερη δράση κατά του έιτζ, της ελονοσίας, της εμπορίας λευκής σαρκός, της γενοκτονίας στο Νταρφούρ και οι πιστοί δίνουν συχνά μεγάλα ποσά του εισοδήματός τους σε φιλανθρωπικά ιδρύματα, τα οποία αποτελούν πηγή ζωής γι’ αυτούς με τις μεγαλύτερες ανάγκες.

Τώρα, που η Χριστιανική Δεξιά έχει εν πολλοίς υποχωρήσει από τους πολιτισμικούς πολέμους, ας ελπίσουμε ότι η Αθεϊστική Αριστερά δεν θα τους αναβιώσει. Αρκετά υποφέραμε από τη θρησκευτική αδιαλλαξία, ώστε το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται ο κόσμος είναι μια άθρησκη αδιαλλαξία.