Τι γραφει ο ξενος Τυπος

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

THE NEW YORK ΤΙΜΕS

Χρειάζεται χρονοδιάγραμμα

Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν σκοπεύουμε να κρατήσουμε επί μακρόν στρατιωτικές βάσεις στο Ιράκ. Αυτή η διευκρίνιση δεν πρόκειται να πείσει τις παραστρατιωτικές ομάδες και τους Ιρακινούς αντάρτες, αλλά ορισμένες δημοσκοπήσεις αφήνουν να διαφανεί ότι η βιαιότητά τους θα αμβλυνόταν και παράλληλα θα περιοριζόταν η στήριξη που σήμερα οι εξτρεμιστές απολαμβάνουν από τους Ιρακινούς πολίτες. Η αλήθεια είναι ότι αυτό είναι μάλλον ένα απλό βήμα, το οποίο όμως μπορεί να σώσει ζωές Αμερικανών και Ιρακινών. Η ίδια λογική υπαγορεύει και την προώθηση χρονοδιαγράμματος αποχώρησης από το Ιράκ, περί τα τέλη του Νοεμβρίου του 2007. Ενδεχομένως να εμπεριέχει τον κίνδυνο και άλλης αιματοχυσίας αν οι αμερικανικές δυνάμεις αποχωρήσουν. Αλλά οι ίδιοι οι Ιρακινοί δηλώνουν -κι αυτό εμφανίζεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις- ότι η αμερικανική παρουσία ενδυναμώνει τη βία και δεν την περιορίζει. Επομένως, η δημοσιοποίηση χρονοδιαγράμματος αποχώρησης θα λειτουργούσε ως ένα χρήσιμο στοιχείο ότι πράγματι οι Αμερικανοί σκέπτονται να αποχωρήσουν και ότι οι ιρακινές φατρίες χρειάζεται να συμφιλιωθούν και να κοιτάξουν τα σοβαρά προβλήματά τους. Δεν πρέπει να χτυπήσουμε και να φύγουμε. Αλλά ας φτιάξουμε ένα πλάνο και στη συνέχεια ας χτυπήσουμε κι ας αποχωρήσουμε σιγά σιγά.

LΙΒΕRΑΤΙΟΝ

Ιράκ, όταν η Αμερική ξύπνησε

Η έκθεση Μπέικερ συνιστά την αποχώρηση του μεγαλύτερου όγκου των αμερικανικών δυνάμεων στις αρχές του 2008. Την ίδια ώρα, ο νέος υπουργός Αμύνης Ρόμπερτ Γκέιτς δεν διστάζει να δηλώσει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι σε θέση να κερδίσουν τον πόλεμο. «Αυτό που κάνουμε σήμερα, δεν είναι ικανοποιητικό», δηλώνει ο υπουργός και αποστομώνει ακόμη και τους πιο θαρραλέους.

DW-WΟRLD.DΕ

Κάτω από τα όρια της φτώχειας

Το 13% του γερμανικού πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας ή απειλείται από αυτήν. Περίπου 10,6 εκατ. Γερμανοί είναι υποχρεωμένοι να ζουν με λιγότερο από το 60% του μέσου γερμανικού μισθού. Τα αποτελέσματα της έρευνας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, υποστηρίζει ο Σύνδεσμος Κοινωνικής Πρόνοιας, ο οποίος διαπιστώνει συνεχή αύξηση των Γερμανών, που απειλούνται από τη φτώχεια και ζητάει από την κυβέρνηση μια πολιτική συνέπειας και συνέχειας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου. Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων ο Βάλτερ Ράντεμαχερ από τη Γερμανική Στατιστική Υπηρεσία τονίζει, ωστόσο, ότι η φτώχεια είναι σχετικό και όχι απόλυτο μέγεθος: «Δεν έχουμε να κάνουμε εδώ με ένα απόλυτο μέγεθος, το οποίο μπορούμε να συγκρίνουμε με εκείνο μιας υπό ανάπτυξη χώρας. Πρόκειται για ένα σχετικό μέγεθος ορισμού της φτώχειας, η οποία αφορά τη Γερμανία. 10,6 εκατ. Γερμανοί απειλούνται από τη φτώχεια και την κοινωνική περιθωριοποίηση. Ο αριθμός αντιστοιχεί σε ποσοστό 13%». Σύμφωνα με τη Γερμανική Στατιστική Υπηρεσία οι κυριότερες αιτίες είναι: ανεργία, ελλιπής επαγγελματική εκπαίδευση και τόπος προέλευσης. Ενα από τα ενδιαφέροντα συμπεράσματα που προκύπτουν από τη στατιστική έρευνα είναι ότι περίπου οι μισοί από εκείνους που ζουν κοντά στο όριο της φτώχειας δεν είναι σε θέση να πάνε κάπου διακοπές για μια εβδομάδα, είναι αναγκασμένοι να κάνουν οικονομία στη θέρμανση και αποφεύγουν τις επισκέψεις στον γιατρό γιατί δεν είναι σε θέση να πληρώσουν.

ΤΗΕ ΤΙΜΕS

Η σημασία της γερμανικής προεδρίας

Η Γερμανία αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις αρχές του Ιανουαρίου, ακριβώς τη στιγμή που οι πολιτικοί και οι επιχειρηματίες της θα αισθάνονται περισσότερο ασφαλείς. Η οικονομική ανάπτυξη είναι αισθητή. Αλλά η γερμανική ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα αποφασίσει να θέσει ως προτεραιότητα της προεδρίας την αναθέρμανση του Ευρωσυντάγματος. Και μάλιστα να το αναδείξει σε κεντρικό σημείο της. Οι πρεσβευτές της Γερμανίας εκλήθησαν στο Βερολίνο πρόσφατα προκειμένου να πληροφορηθούν από πρώτο χέρι ότι η Γερμανία σκέπτεται σοβαρά να αναθερμάνει όσο το δυνατόν περισσότερα κεφάλαια του συντάγματος, ανεξάρτητα από την απόρριψή του εκ μέρους της Γαλλίας και της Ολλανδίας. Αυτό είναι ένα σημαντικό λάθος και σίγουρα θα υπάρξουν αντιδράσεις εκ μέρους της Βρετανίας, αλλά και άλλων κρατών που θεωρούν ότι το σύνταγμα είναι πλέον υπόθεση μη αναστρέψιμη. Είναι πολύ πιο σημαντικό για την οικονομική ανάπτυξη στη Γερμανία και στην υπόλοιπη Ευρώπη να υπάρξει φιλελευθεροποίηση των αγορών και παράλληλα να γίνουν προσπάθειες εξασφάλισης της ενεργειακής ασφάλειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή