Διεθνες Βημα

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ορίστε, λοιπόν, ένα μικρό κουίζ. Μαντέψτε ποιος είναι ο έβδομος πλουσιότερος άνθρωπος στην Κίνα σήμερα, με μια περιουσία, που κατά το περιοδικό Forbes, ξεπερνά τα 1,43 δισεκατομμύρια δολάρια. Η απάντηση είναι ο Σι Ζενγκρόνγκ. Τώρα μαντέψτε τι δουλειά κάνει. Real estate; Οχι. Τραπεζικά; Οχι. Κατασκευές; Οχι. Ο Σι είναι ο βασικός κατασκευαστής ηλιακών φωτοβλταϊκών στελεχών πυριτίου, που μετατρέπουν την ηλιακή ενέργεια σε ηλεκτρισμό. Ναι, ο έβδομος πλουσιότερος άνθρωπος στην Κίνα είναι ένας οικολόγος επιχειρηματίας! Αυτό μόνο στις ΗΠΑ θα μπορούσε να συμβεί.

Ο Σι πιστεύει, όπως κι εγώ, ότι η ανανεώσιμη ενέργεια, αιολική, ηλιακή κ.λπ., θα είναι η δυναμικότερη βιομηχανία του 21ου αιώνα και φιλοδοξεί να διασφαλίσει ότι η Κίνα και η εταιρεία του, Suntech Power Holdings, θα είναι κυρίαρχοι στον τομέα. Μόλις 43 ετών και γεμάτος ενέργεια ο ίδιος, ο Σι ελπίζει ότι θα κάνει για την ηλιακή ενέργεια αυτό που έκανε η Κίνα στην περίπτωση των αθλητικών παπουτσιών: να μειώσει το κόστος, ώστε εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο να αποκτήσουν πρόσβαση στα ηλιακά φωτοβολταϊκά στελέχη.

Ως οικολόγος, του εύχομαι καλή τύχη. Ως Αμερικανός, ανησυχώ πως αν δεν αρχίσουμε κι εμείς να παράγουμε τη δική μας καθαρή ενέργεια, θα χάσουμε το τρένο της πράσινης βιομηχανικής επανάστασης. Σήμερα, τα περισσότερα υβριδικά αυτοκίνητα εισάγονται από την Ιαπωνία. Αύριο, αν ο Σι πετύχει τους στόχους του, τα περισσότερα ηλιακά στελέχη μας θα προέρχονται από την Κίνα.

Ο Σι έχει συνειδητοποιήσει πως η Κίνα πρέπει να κάνει οικολογική στροφή. Τα ποτάμια και η ατμόσφαιρά της έχουν μολυνθεί τόσο πολύ, ώστε δεν έχει άλλη εναλλακτική λύση. Οντως, τη στιγμή που μιλάμε στο γραφείο του στον 66ο όροφο στο γραφείο του στη Σαγκάη, το νέφος είναι τόσο πυκνό ώστε με δυσκολία διακρίνει κανείς τους ουρανοξύστες.

Επί μακρόν το κλινικά νεκρό Κογκρέσο μας θεωρούσε ότι βοηθούσε τις ενεργειακές επιχειρήσεις μας, προστατεύοντάς τες από σκληρά μέτρα. Στην πραγματικότητα, απλά βοήθησε κάποιες εξ αυτών να αυτοκτονήσουν.

«Οι πολίτες σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας μας έχουν συνειδητοποιήσει την ανάγκη της περιβαλλοντικής ευαισθησίας και των εναλλακτικών πηγών ενέργειας», σχολιάζει ο Σι. «Πριν από πέντε χρόνια, όταν ίδρυσα την εταιρεία, όλοι με ρωτούσαν γιατί χρειαζόμαστε την ηλιακή ενέργεια. Τώρα είναι διαφορετικά, καθώς οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι η ηλιακή ενέργεια έχει λαμπρό μέλλον. Εξακολουθεί όμως να είναι ακριβή», παραδέχεται.

Ο Σι ίδρυσε την επιχείρηση κοντά στη Σαγκάη, αφότου πήρε το διδακτορικό του στην Αυστραλία το 1992. Οπως έγραψε πρόσφατα η Wall Street Journal, η Suntech συνδυάζει «την τεχνολογία των ανεπτυγμένων χωρών με τις τιμές των αναπτυσσόμενων χωρών», με τόσο αποτελεσματικό τρόπο ώστε έχει γίνει μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις ηλιακής ενέργειας παγκοσμίως, μαζί με τις ιαπωνικές Sharp και Kyocera, αλλά και τη BP. Το κλειδί, όπως μου εξηγεί ο Σι είναι ότι χρησιμοποιεί περισσότερο φτηνό κινεζικό εργατικό δυναμικό απ’ ό,τι υψηλής τεχνολογίας μηχανές για να δημιουργήσει τα ηλιακά στελέχη.

Το 90% των δραστηριοτήτων του λαμβάνει χώρα στο εξωτερικό. Καθώς όμως συμπιέζει το κόστος, αναμένεται να ανοίξει και η κινεζική αγορά, οπότε ο ίδιος πιστεύει ότι θα διευρυνθεί η κλίμακά του και θα μειωθεί περαιτέρω το κόστος των στελεχών.

Η Κίνα παραμένει, ωστόσο, αδύναμη σε επίπεδο εφαρμογής, αν και σταδιακά θα υποχρεωθεί να συμμορφωθεί με τις διεθνείς ρυθμίσεις, αλλιώς δεν θα μπορεί να αναπνεύσει. Οταν συμβεί αυτό, εμείς το μόνο που θα προλάβουμε είναι να αγοράσουμε καμιά μετοχή της Suntech, η οποία είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή