Νεοσυντηρητικών άδοξο τέλος

Νεοσυντηρητικών άδοξο τέλος

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποφράς η εβδομάδα που διανύουμε για τους ήδη ευρισκόμενους σε κατάσταση άτακτης υποχώρησης Αμερικανούς νεοσυντηρητικούς. Σε προσωπικό επίπεδο, ο εξαναγκασμός σε παραίτηση του προσωρινά διορισμένου πρεσβευτή των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Τζον Μπόλτον υπό το κράτος της βέβαιης απόρριψής του από τη Γερουσία σηματοδοτεί την προϊούσα απομάκρυνση από καίριες θέσεις της εκτελεστικής εξουσίας των εκπροσώπων αυτής της άκρως επιθετικής πολιτικής ομάδας, η οποία άσκησε καταλυτική και καταστροφική επιρροή στη γραμμή της κυβέρνησης Μπους τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Σε πολιτικό επίπεδο η πρόταση της επιτροπής Μπέικερ για ριζική αναθεώρηση της αμερικανικής πολιτικής στο Ιράκ με την υπόδειξη δραστικού περιορισμού του αριθμού των Αμερικανών στρατιωτών στη χώρα αυτή εντός του 2007 και τη σύσταση έναρξης απευθείας «ουσιαστικού και εκτεταμένου» διαλόγου με τη Συρία και το Ιράν, συνιστά συντριπτική πολιτική ήττα για τους νεοσυντηρητικούς, οι οποίοι ήθελαν να ανατρέψουν με στρατιωτικές εισβολές τα καθεστώτα της Δαμασκού και της Τεχεράνης. Το γεγονός επιπλέον ότι ο νέος υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον ήδη «καρατομηθέντα» πρωθιερέα των νεοσυντηρητικών Ντόναλντ Ράμσφελντ, κινείται στο πνεύμα της έκθεσης της επιτροπής Μπέικερ, καθιστά ακόμη πιο επώδυνη την ήττα αυτού του φιλοπόλεμου ρεύματος.

Η αλήθεια είναι ότι σε προσωπικό επίπεδο οι νεοσυντηρητικοί εγκαταλείπουν ο ένας μετά τον άλλον τις θέσεις τους μετά το φιάσκο του Ιράκ και επιχειρούν να διασωθούν προσωπικά. Την αρχή έκανε ο φιλόσοφος Φράνσις Φουκουγιάμα, ο οποίος έγραψε ολόκληρο βιβλίο φέτος για να δηλώσει ότι «κατέληξα στο συμπέρασμα πως ο νεοσυντηρητισμός τόσο ως πολιτικό σύμβολο όσο και ως τρόπος σκέψης έχει εξελιχθεί σε κάτι το οποίο δεν μπορώ πλέον να υποστηρίξω». Ο διάσημος σύμβουλος του Πενταγώνου Ρίτσαρντ Περλ, ένθερμος υποστηρικτής επίθεσης των ΗΠΑ κατά του Ιράν και της Συρίας, τώρα δηλώνει ότι δεν έπρεπε να γίνει η εισβολή στο Ιράκ. Ο Ντάγκλας Φέιθ, υφυπουργός Εξωτερικών και εκ των αρχιτεκτόνων της στρατηγικής των ΗΠΑ για το μεταπολεμικό Ιράκ, έχει παρατήσει τώρα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και διδάσκει στο πανεπιστήμιο της Τζορτζτάουν. Ο τέως υφυπουργός Αμυνας Πολ Γούλφοβιτς, ο πιο ακραίος ίσως υποστηρικτής της εισβολής και κατοχής του Ιράκ, έχει βρει καταφύγιο στην Παγκόσμια Τράπεζα…

Τα πρόσωπα φεύγουν. Είναι γεγονός. Αυτό όμως δεν σηματοδοτεί και την πλήρη εγκατάλειψη της πολιτικής τους. Οι νεοσυντηρητικοί, όσο αντιπαθείς και αν ήταν, δεν αποτελούσαν μια ομάδα που κατέλαβε με «πειρατικό» τρόπο τους μοχλούς άσκησης της εξουσίας στις ΗΠΑ. Μέχρι πρότινος η πολιτική τους πρακτική για συρρίκνωση των ατομικών ελευθεριών των πολιτών στα ανεπτυγμένα κράτη της Δύσης και τη χρήση στρατιωτικής βίας για την ανατροπή οποιουδήποτε καθεστώτος δεν ήταν αρεστό στην Ουάσιγκτον, συναντούσαν την πλήρη αποδοχή του κατεστημένου στις ΗΠΑ. Μένει να αποδειχθεί επομένως, αν η απομάκρυνση των προσώπων θα συνοδευθεί και από εγκατάλειψη της πολιτικής των νεοσυντηρητικών. Ιδωμεν…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή