Φύλο συκής για την Ευρώπη

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό άλλες συνθήκες, η χθεσινή τουρκική πρόταση (απ’ όσα τουλάχιστον δόθηκαν στη δημοσιότητα) θα προκαλούσε ειρωνικά σχόλια. Οχι μόνο γιατί σερβίρεται ξαναζεσταμένο το ίδιο φαγητό, αλλά και επειδή σερβίρεται σε ακριβότερη τιμή! Αντί για υποχώρηση, έχουμε περαιτέρω σκλήρυνση.

Υπενθυμίζουμε ότι για να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στα κυπριακά πλοία κι αεροπλάνα, η Αγκυρα έχει μονομερώς κι αυθαιρέτως θέσει ως όρο οι Τουρκοκύπριοι να διεξάγουν εμπόριο με την Ευρώπη χωρίς τον έλεγχο των νόμιμων κυπριακών αρχών. Με άλλα λόγια, για να εκπληρώσει την ανειλημμένη συμβατική υποχρέωσή της ζητάει ως αντίτιμο η κυπριακή κυβέρνηση να συνυπογράψει την έμμεση πλην σαφή αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Το καινούργιο στη χθεσινή πρόταση της Αγκυρας είναι ότι για τη νομιμοποίηση των δύο (μοναδικών) εμπορικών πυλών των Κατεχομένων (λιμάνι Αμμοχώστου και αεροδρόμιο Τύμπου) δεν θα ανοίξει όλα τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της, όπως δήλωνε μέχρι τώρα, αλλά μόνο ένα ή δύο λιμάνια και ένα αεροδρόμιο!

Το γεγονός ότι η τουρκική πρόταση έγινε αρχικά δεκτή με θετικά κι όχι με ειρωνικά σχόλια από την Κομισιόν και πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν οφείλεται, βεβαίως, στη διπλωματική δεινότητα της Αγκυρας. Οφείλεται στο γεγονός ότι είναι αρκετοί αυτοί που ψάχνουν φύλλο συκής για να παρακάμψουν τη θεσμική υποχρέωση της Ε.Ε. να εφαρμόσει τις δικές της αποφάσεις και να διαφυλάξει το κύρος της.

Οι Ευρωπαίοι ανέχονται τη συμπεριφορά της Τουρκίας όχι, βεβαίως, γιατί επηρεάζονται από τους ρητορικούς λεονταρισμούς του Ερντογάν. Ούτε μόνο λόγω εμπορικών συμφερόντων. Αποφασιστικό ρόλο έπαιξε η παρέμβαση της Ουάσιγκτον και του Λονδίνου. Αυτή τη φορά εκτός από τις πιέσεις που άσκησαν, έστησαν και ολόκληρη διπλωματική επιχείρηση. Κατηγορούν τον πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο ότι χρησιμοποιεί τις ευρωτουρκικές σχέσεις για να στριμώξει την Αγκυρα. Και έχουν περάσει την άποψη ότι η Ε.Ε. έχει την ευκαιρία να απαλλαγεί από την ανεπιθύμητη κληρονομιά του Κυπριακού και τις θεσμικές παρενέργειές του. Πώς; Χρησιμοποιώντας την εφαρμογή του πρωτοκόλλου ως μοχλό για να υποχρεώσει τη Λευκωσία να αποδεχθεί μια νέα εκδοχή του σχεδίου Ανάν.

Στην πραγματικότητα, στόχος των Αμερικανοβρετανών δεν είναι τόσο αυτή καθ’ αυτή η λύση του Κυπριακού. Αυτό που κυρίως τους ενδιαφέρει είναι να κρατήσουν πάση θυσία την Τουρκία σε ενταξιακή τροχιά. Δικαιολογημένα θεωρούν ότι εάν τελικώς γίνει μέλος θα έχουν ακυρώσει στην πράξη την ενοποίηση και την πολιτική χειραφέτηση της Ευρώπης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή